Ai grija de nasucul lui!

    In sezonul rece nu este deloc neobisnuit ca bebelusului tau sa-i curga nasul. De cele mai multe ori acesta nu reprezinta o mare problema daca ne ingrijim corespunzator de ea. Deoarece se spune ca cel mai bun tratament este prevenirea imbolnavirii, in primul rand trebuie sa incercam sa ferim bebelusul de raceala.

    In primele luni de viata, organismul celor mici este foarte sensibil la raceli, nefiind pe deplin dezvoltat sistemul imunitar. Acesta este unul dintzre motivele pentru care cel mai bun tratament impotriva racelii sau gripei este preventia. Pentru aceasta trebuie sa eviti pe cat posibil contactul cu persoanele racite sau bolnave, aceasta insemnand inclusiv evitarea aglomeratiilor din mijloacele de transport in comun si centrele comerciale. De asemenea trebuie sa fortifici organismul micutului asigurandu-i un aport adecvat de nutrienti si vitamine in alimentatie punand accent pe fructele bogate in vitamina C.

    Si nu in ultimul rand, este important sa imbraci adecvat bebelusul, fara a-l infofoli deoarece va transpira si va deveni astfel mai vulnerabil la raceala. Nu este indicat sa folosesti fular, deoarece aerul cald expirat de cel mic va condensa pe fular, iar acesta practic cand va inspira va inspira un aer rece si umed. Daca totusi bebelusului incepe sa-i curga nasul se recomanda curatarea acestuia cu ser fiziologic sau apa de mare.

    Daca obstructia nazala nu este importanta putem sterge secretiile rezultate dupa administrarea serului fiziologic cu o compresa sterila sau le putem aspira cu o pompita nazala. in cazul sugarilor mici insa caile aeriene superioare sunt mai inguste si datorita pozitiei acestora predominant la orizontala, secretiile nazale se vor scurge pe peretele posterior al faringelui provocand tuse sau fiind inghitite. Aceasta poate duce la aparitia varsaturilor, a unui apetit redus, intrucat copilul nu poate suge eficient avand nasucul infundat. in acest caz pompita nazala nu te ajuta prea mult, ea fiind de obicei prea mare pentru a fi introdusa in nasuc si putand trage doar secretiile din nas. Pentru aceste situatii e bine sa folosim batista bebelusului, dar numai dupa ce fluidificam bine secretiile cu ser fiziologic, cate 2ml in fiecare nara, sau cu apa de mare.

    Nu este bine sa aspiram in exces bebelusul, e important ca acesta sa aiba nasucul curat inainte de mese sau la culcare. Aspirarea excesiva poate produce secretii nazale abundente compensatorii sau leziuni ale mucoasei nazale. Daca obstructia nazala persista sau este acompaniata de febra este bine sa consultati un pediatru in vederea evaluarii gravitatii infectiei si stabilirii unei conduite terapeutice.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here