Ingrediente: • 4 mere mari • 1 varza rosie •1 ceapa • 100 g untura de rata (gasca) • 2 foi de dafin • 200 ml suc de mere • 1 lingurita rasa cimbru uscat • 1 lingurita chimen macinat • 1 sfecla rosie coapta ± sare, piper
2 portii – 40 minute
Mod de preparare: Spalati merele, taiati-le un capac la partea de deasupra si cu o lingurita scoateti-le miezul, astfel incat grosimea peretilor sa ramana de circa 1 cm. Tocati fideluta varza, frecati-o cu sare, scurgeti-o de zeama si caliti-o impreuna cu ceapa taiata julienne, in untura de rata (gasca). Dupa 10 minute adaugati cimbrul, chimenul, foile de dafin, sare si piper dupa gust. Caliti varza la foc, amestecand din cand in cand, 35-40 minute, adaugand din cand in cand suc de mere. Taiati sfecla in cubulete si amestecati-o cu varza calita. Cu acest amestec umpleti merele si puneti-le intr-o tava. Coaceti-le in cuptorul incins circa 20 de minute.
Va sfatuim sa folositi mere acrisoare pentru aceasta reteta. Plantele aromate si combinatia de sfecla si varza rosie vor da aromele necesare, iar merele gustul usor acru, caramelizat de la copt. Merele din soiul Parmen auriu sunt si mai indicate – sunt acrisoare si au si o aroma de muscat.