Tusea e un simptom care apare in multe boli ale copilariei, de cele mai multe ori fara compicatii.
De obicei, tusea este un reflex care ajuta la curatarea cailor respiratorii si protejeaza organismul de imbolnavirea de pneumonie, mai ales in timpul sezonului rece. Atunci cand copilul are, pe langa tuse si dificultati de respiratie, trebuie dus la medic. Este foarte important sa stii sa recunosti tipurile de tuse ca sa stii cum sa actionezi. Tusea seaca, este cel mai frecvent cauzata de raguseala, o inflamatie a laringelui si a traheei. Poate fi rezultatul unor alergii, schimbari de temperatura sau al unei infectii virale a cailor respiratorii superioare. E insotita uneori de un suierat, atunci cand copilul inspira.
Tusea convulsiva este cauzata de bacteria bordatella pertussis si e mai severa la copiii sub un an care n-au fost imunizati. Este foarte contagioasa. Boala este marcata de o tuse severa, care se termina intr-un suierat atunci cand copilul inspira. Alte simptome ale tusei convulsive sunt curgerea nasului, stranuturile si febra mica. Cand tusea e insotita de o haraiala, e un semn ca partea inferioara a aparatului respirator e inflamata. La copiii mai mici, exista si posibilitatea ca acest tip de tuse sa fie cauzat de blocarea cailor respiratorii cu un obiect inghitit.
Daca copilul tuseste, are febra si ii curge nasul, probabil ca a racit. Atunci cand febra depaseste 39 de grade, poate sa fie vorba de pneumonie, mai ales daca e agitat si respira rapid. Trebuie dus de urgenta la medic.
Parintii, sursa de infectie
Tusea cauzata de raceala poate dura mai multe saptamani. Astmul, alergiile sau o infectie cronica a sinusurilor pot fi si ele responsabile de tuse persistenta. Daca dureaza mai mult de trei saptamani, trebuie sa discuti din nou cu medicul copilului. Parintii sunt cel mai adesea sursa de infectie pentru tusea convulsiva. Este important sa nu iti tratezi copilul dupa dupa ureche si sa-i aministrezi doar acele medicamente prescrise de medic.
Copiii diagnosticati cu astm pot duce o viata normala daca invata sa isi controleze boala. In caz de bronsita respiratia este rapida si expirarea zgomotoasa. Aceasta infectie virala se petrece de regula de la inceputul toamnei pana primavara, mai ales la copiii mici. Se trateaza cu multe lichide, odihna si un umidificator usor in camera copilului pentru a fluidiza mucoasa. Cazurile usoare se imbunatatesc in decursul unei saptamani.
In caz de sinuzita, tusea apare mai ales cand copilul sta intins, deoarece este cauzata de mucusul care curge din nas si sinusuri in partea anterioara a gatului. Poate fi insotita si de o mucozitate de culoare galben-verzuie. La tuse magareasca, copilul tuseste puternic aparand chiar voma. Apare mai ales la copii slab imunizati. In aceasta afectiune e foarte importanta umidificarea camerei, a casei in general.
Intrebare: Care sunt principalele reguli de respectat in cazul manifestarii unor episoade de tuse?
Copilul trebuie sa beneficieze de o buna igiena orala, sa se spele apoi pe maini cu regularitate pentru a evita contactarea de virusi, va trebuie sa te asiguri ca dezinfectezi constant aparatele de umidificat si sa-i ofweri copilului un regm de viata si alimentar natural si sanatos. Trebuie sa previi supradozarea cu medicamente si nu folosi sprazuri nazale medicamentoase, mai ales fara avizul medicului.