Adormitul copilului este…ca atunci cand te pregatesti de licenta!

Imagine de Rashed Khan de la Pixabay

Pentru multi parinti, partea cu adormitul copilului este… ca atunci cand te pregatesti pentru licenta. Imagineaza-ti sa ai parte zilnic de examene, de cautat strategii si solutii sa-ti convingi profesorii, sa depui atata efort sa arati ca faci totul perfect, ca la carte, ca ai cercetat, invatat, ca esti pregatit…si apoi apare copilul. Si realizezi ca acei profesori de la licenta au fost mai usor de convins. Glumim, desigur, dar e si un strop de adevar la mijloc, nu-i asa? 🙂

Intrebarile, negocierile, compromisurile parca nu se mai termina. Nu intra in panica, fiindca nu esti nici primul parinte care trece prin asta si suntem convinsi ca nici ultimul. Este esential sa retii un aspect important: fiecare copil este unic in felul sau, iar nevoia de somn difera de la unul la altul.

Somnul este moment esential in dezvoltarea unui copil, deoarece ii pemite organismului acestuia sa se refaca dupa o zi incarcata. Mai mult decat atat, la copil, in timpul somnului profund, organismul secreta hormonul cresterii. A dormi este vital, ca si a respira si a se alimenta bine. Pentru a putea contribui la buna dezvoltare fizica si intelectuala a copilului tau, somnul trebuie sa fie suficient. Fiecare copil are propriile sale obiceiuri, atunci cand vine vorba de somn.

Asadar tu, ca parinte, trebuie sa detii o serie de trucuri, pentru a-l face pe micut sa intelega cat de important este somnul, si, de ce nu, pentru a- l face sa renunte la acele obiceiuri (de ii incearca limitele parintelui!) dinaintea orei de culcare. Cu siguranta ca, nu de putine ori, te-ai confruntat cu un adevarat „circ” facut de copilul tau, in momentul apropierii orei de somn. „Mai spune-mi o poveste”, „Mi-e sete”, „Vreau sa fac pipi”, „Mai da-mi un pupic” sunt replici pe care le stii foarte bine, caci, in fiecare seara, micutul tau abuzeaza de ele, in speranta ca mai poate amana un pic momentul in care va trebui sa mearga in camera, pentru a dormi.

Tot timpul isi mai aminteste cate ceva. Paharul cu apa, linguselile suplimentare, vizitele la toaleta, chiar daca nu sunt necesare, dar se dovedesc a fi cele mai bune tactici de a trage de timp si pentru a le atrage atentia parintilor. De cele mai multe ori, copilul apeleaza la astfel de tertipuri din cauza fricii de a fi separat de parintii sai sau de a dormi singur. Dificultatea de a parasi universul pasionant al jocurilor si jucariilor poate fi si ea o cauza a acestor manifestari exasperante. Un alt motiv ar putea fi acela …al nevoii afective neimplinite.

Programul foarte incarcat al parintilor poate fi perceput de copil drept un abandon. De aceea, in momentul cand isi vede parintii acasa, copilul incearca, prin orice mijloace, sa amane momentul somnului, pentru a petrece cat mai mult timp in compania acestora. Este foarte importanta instaurarea unei rutine a somnului, care sa il linisteasca pe micut si sa ii asigure un somn odihnitor.

Rutina somnului

Rutina de seara, dinainte de somn este importanta si ii va oferi copilului tau o sursa de securitate si de confort. Copilul va avea certitudinea ca in fiecare seara mama si tata ii sunt alaturi, il alinta si ii spun noapte buna. Psihologii recomanda instaurarea unui ritual fix, pe care copilul sa il recunoasca si sa il asocieze cu momentul relaxarii dinainte de culcare. Este foarte important ca aceste momente pregatitoare orei de somn sa fie unele agreabile pentru copil.

Se stie foarte bine ca o buna parte din reusitele copiilor se bazeaza pe respectarea unor reguli. Asadar, nici somnul nu face exceptie. O rutina simpla poate fi instalata chiar de la varsta de aproximativ 6 luni. Ea devine importanta pentru copii, mai ales in perioada dintre 2 si 4 ani, si esentiala pentru copiii de la 5 la 12 ani. Ritualul de somn are un obiectiv clar:  permite celui mic sa se destinda inainte de a adormi, si ar trebui sa fie respectat in fiecare seara.

Prima recomandare a specialistilor catre parinti este de a le impune copiilor un ritm de viata regulat: mese la ore fixe, iesiri in aer liber, miscare, timp pentru joaca etc. Nici somnul nu trebuie sa faca exceptie. De aceea, este necesara si importanta adoptarea unui orar de somn stabil. Incearca, pe cat posibil, sa nu faci exceptii, caci micutii speculeaza orice moment de „slabiciune” din partea parintilor.

Chiar daca unul din voi ajunge mai tarziu acasa, ritualul somnului nu trebuie amanat, deoarece acest lucru i-ar permite copilului sa incalce regulile, ori de cate ori se iveste ocazia. Poti sa incepi rutina somnului cu baita de seara a celui mic, apoi sa continui cu un masaj bland si delicat, care, pe langa relaxare, ofera si un moment de mare intimitate intre voi. Nu-i da seara, inainte de culcare, vitamine, ciocolata, bauturi dulci, cacao etc. In schimb, ofera-i timp pretios: citeste-i o poveste, canta-i, tine-l in brate, mangaie-l si vorbeste-i bland.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here