In prezent, datorita progreselor realizate in domeniul neonatologiei, nasterea prematura nu mai reprezinta o problema insurmontabila. 75% din copiii nascuti prematur se dezvolta normal.
Desi in comparatie cu bebelusii nascuti la termen, fostii prematuri pot sa aiba mai putine achizitii la aceeasi varsta, acestia vor recupera deficitul in timp. Parintii trebuie sa urmareasca mai degraba progresul constant al bebelusului lor decat concordanta dintre achizitiile sale si varsta. Totusi, deoarece multe din sistemele lor biologice sunt insuficient maturate, majoritatea nou-nascutilor prematuri necesita ingrijire intr-o sectie de terapie intensiva dupa nastere. Pe durata acestei spitalizari este foarte important ca parintii sa isi viziteze bebelusul cat mai frecvent cu putinta, contactul precoce dintre parinti si bebelus fiind benefic pentru ambii.
S-a demonstrat ca un factor extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a copilului il reprezinta comportamentul parintilor. Parintii care incearca permanent sa stabileasca un contact vizual cu copilul lor, care vorbesc cu acesta in timpul alaptarii, care isi tin in brate si isi leagana copilul mai des, sunt de obicei recompensati prin dezvoltarea mai rapida a bebelusului lor. Deoarece copiii prematuri sunt deseori prea imaturi pentru a suge la san, acestia sunt initial hraniti intravenos, iar ulterior, cu ajutorul unui tub introdus in stomac, prin care vor primi lapte matern.
Cand bebelusul este destul de mare pentru a putea fi luat acasa, parintii sunt confruntati cu noi solicitari si temeri. Nou-nascutii prematuri necesita mai multa atentie si mese mai mici cantitativ si mai frecvente. De asemenea, ei necesita un climat termic optim, atat frigul cat si supraincalzirea reprezentand un stress suplimentar pentru organismul lor. Studiile efectuate pe nou-nascutii prematuri arata ca acestia sunt mai iritabili si au tendinta de a plange mai mult decat copii nascuti la termen. Pentru majoritatea acestor bebelusi, contactul cu mama, atunci cand aceasta ii tine in brate, ii leagana sau le canta, sau pur si simplu le vorbeste, se poate dovedi foarte eficient.
Sfat: Infasatul pe perioade limitate pare sa ofere bebelusilor prematuri o senzatie de securitate. De foarte mare ajutor in calmarea bebelusului poate fi si purtarea acestuia in marsupiu, ceea ce ii ofera micutului o senzatie de siguranta si confort prin contactul apropiat cu mama.