Laptele matern este hrana ideala pentru oricare bebelus, caci detine compozitia ideala de elemente nutritive necesare dezvoltarii organismului copilului. Alimentat cu lapte matern, micutul nu mai are nevoie de apa sau suplimente alimentare si primeste anticorpii esentiali unui sistem imunitar eficient.
Parerea medicilor pediatri este unanima atunci cand vine vorba de alaptare. Ei recomanda ca, pana la varsta de sase luni, copilul sa fie hranit exclusiv cu lapte matern.
Alaptarea – sursa de sanatate
Prin alaptare, bebelusul beneficiaza de nenumarate avantaje, caci laptele matern este nu doar o hrana sigura, ci si un veritabil medicament. S-au efectuat studii care au demonstrat ca sistemul imunitar al unui copil hranit la san este mult mai puternic decat al unuia hranit cu formule de lapte, iar creierul lui se va dezvolta mult mai bine si mai repede decat al celuilalt.
Riscul aparitiei infectiilor la nivelul sistemului digestiv este diminuat la copiii hraniti cu lapte matern, ca si riscul de infectii urinare, pulmonare si ORL. De beneficiile alaptarii pe cale naturala nu se va bucura doar micutul tau, ci si tu, proaspata mamica. Producerea constanta de lapte te va ajuta sa pierzi mai repede kilogramele acumulate in perioada sarcinii, caci organismul tau va arde mai usor caloriile. Atata timp cat cel mic este hranit la san, reaparitia ovulatiei este intarziata, deci si posibilitatea de a ramane din nou insarcinata. Mai putem adauga faptul ca, in toata perioada in care iti alaptezi natural copilul, te vei simti relaxata si fericita, datorita stimularii producerii de oxitocina (hormon asociat legaturilor afective).
Dar, inainte de toate, alaptarea la san reduce semnificativ riscul de cancer mamar si ovarian. Cu toate acestea, fiecare mama are dreptul de a alege cum sa-si hraneasca bebelusul. Exista situatiile cand hranirea acestuia nu poate fi facuta la san. Chiar si asa, nu trebuie sa-ti privezi copilul de beneficiile laptelui matern. De aceea, achizitionarea unor accesorii pentru hranirea celui mic se va dovedi necesara.
Ce contine "trusa" pentru alaptat
In zilele noastre, oferta cu accesorii pentru alaptat este foarte bogata, cuprinzand din ce in ce mai multe elemente necesare alaptarii in conditii de siguranta si sanatate. Din vasta oferta, ar trebui sa alegi doar obiectele de care ai nevoie. Primul element ce nu trebuie sa-i lipseasca niciunei mamici care-si hraneste copilul la san este sutienul pentru alaptat, care poate expune repede si comod mamelonul copilului.
Sutienul trebuie sa aiba un sistem de prindere conceput astfel incat sa poata fi usor de manevrat, sa nu preseze sau sa jeneze pielea si sa fie prevazut cu dispozitive de inchidere-deschidere in fata, pentru eliberarea usoara a sanilor. Medicii recomanda sa ai cel putin doua sau trei astfel de sutiene, caci acestea trebuie spalate frecvent, mai ales daca lactatia este abundenta. Pentru confort si siguranta, este bine sa ai tot timpul la indemana tampoanele de san, care te vor scoate din posibile situatii jenante.
Mai mult decat atat, datorita proprietatilor absorbante, elimina senzatia de umezeala. In timpul alaptarii, exista riscul ca, din cauza pozitionarii incorecte a sugarului, mamelonul sa fie ranit. De aceea, este necesara folosirea aparatorilor de san. Dintr-un silicon foarte subtire, aceste proteze adera usor la san, fiind acceptate fara probleme de bebelusi. Daca mameloanele tale sunt aplatizate sau ombilicate, este necesar sa folosesti corectorul pentru mameloane, atat ziua, cat si noaptea.
Din "trusa de alaptare" a mamei nu ar trebui sa lipseasca pompa de san (manuala sau electrica), utila in cazul in care lactatia este abundenta sau atunci cand bebe nu suge. Pompa este necesara pentru extragerea laptelui si golirea sanilor, ajutand astfel la mentinerea secretiei lactate si la prevenirea angorjarii sanilor. Odata cu pompa de san, este neaparat necesar sa-ti achizitionezi si recipiente de stocare a laptelui.
Unii producatori renumiti in domeniu au creat astfel de recipiente, care se adapteaza conform cerintelor alimentare, in functie de fiecare etapa de dezvoltare a micutului tau. Cu ajutorul lor, poti pastra rezervele de lapte, fie la frigider, fie la congelator, fara ca acesta sa-si piarda calitatile nutritionale. Mai mult decat atat, recipientele se inchid ermetic, fiind usoare si compacte la transport. Nici biberoanele si tetinele nu trebuie sa lipseasca din "trusa". Biberoanele din sticla sunt mult mai rezistente, insa prezinta pericolul spargerii, astfel ca acelea din plastic se dovedesc mai sigure.
Pentru o hranire completa si corespunzatoare cu biberonul, este nevoie de cel putin 6 biberoane, de diferite marimi, si tot atatea tetine, pastrate intotdeauna intr-un recipient steril, inchis ermetic. Exista biberoane special concepute pentru un supt activ si sanatos, prevazute cu o supapa, care raspunde ritmului natural de hranire al bebelusului. Sugarul poate astfel controla fluxul de lapte, prevenind inecarea si regurgitarea. Odata cu inaintarea in varsta a copilului tau, poti opta pentru biberoane cu manere. Si nu uita ca, in permanenta, sa ai de rezerva cel putin doua biberoane sterile.
In magazine vei descoperi o gama variata de tetine, din latex sau silicon. Latexul este mai moale si mai flexibil, insa se degradeaza mai usor si poate provoca alergii. Medicii le recomanda pe cele din silicon. Tetinele sunt disponibile in mai multe variante de marimi si viteze de curgere a lichidului (cu flux normal, cu flux lent, rapid si pentru hrana semisolida).
Functionalitatea si forma naturala a tetinelor, permit mamei sa-si hraneasca bebelusul, alternand alaptarea cu hranirea din biberon, fara ca acesta sa simta diferenta. Inainte de a cumpara, citeste instructiunile si alege-le respectand recomandarile de varsta ale producatorilor. Nu uita sa-ti achizitionezi si un set de perii pentru biberon si tetine, util in curatarea eficace a acestora.
Recuzita tehnica a alaptarii Pentru ca bebe sa fie hranit corespunzator, ai nevoie si de un anumit "echipament" tehnic. Pentru incalzirea rapida a lapticului (dar si a piureurilor pentru bebelusi), poti folosi un incalzitor de biberoane. Acesta incalzeste uniform, fara a distruge proprietatile nutritive, si este si foarte usor de folosit. Mai mult decat atat, poti opta pentru un dispozitiv inteligent, capabil sa calculeze automat timpul de incalzire al alimentelor, in functie de temperatura lor initiala (congelate, reci, la temperatura camerei).
Citeste mai mult in revista Superbebe