Travaliul indus

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Pentru noi toti nasterea inseamna aducerea pe lume a unei noi vieti. Din punct de vedere obstetrical, nasterea reprezinta eliminarea spontana a fatului si anexelor sale, la sfarsitul evolutiei sarcinii.

    Ce este travaliul?

    Contractiile uterine apar pe tot parcursul sarcinii si sunt resimtite gradual fie ca niste senzatii de tensiune in cavitatea abdominala, in primul trimestru, fie ca “intarirea burtii” in ultimul trimestru. Intr-un travaliu real contractiile uterine sunt regulate, sistematizate, apar la intervale din ce in ce mai scurte de timp si cresc in intensitate, colul uterin fiind sters si dilatat cel putin 2 centimetri. Exista mai multe teorii privind declansarea naturala a travaliului, mecanismul exact nefiind insa elucidat. Totusi s-a demonstrat ca travaliul poate fi si indus de anumite substante sau prin alte metode mecanice.

    Inducerea travaliului se realizeaza in anumite conditii medicale, si anume in cazul unor boli materne grave sau in cazul aparitiei suferintei fetale. Se opteaza pentru declansarea nasterii din motive strict de natura medicala. Nu este recomandata declansarea nasterii doar din dorinta familiei de a alege o anumita data de nastere sau de a finaliza mai devreme procesul, datorita riscurilor pe care le implica aceasta metoda. Situatiile in care se recomanda inducerea travaliului sunt urmatoarele: sarcina prelungita, preeclampsia, diabet gestational, corioamniotita, ruperea prematura a membranelor. Este considerata sarcina prelungita sarcina a carei varsta gestationala depaseste 42 saptamani.

    Preeclampsia reprezinta cresteri repetate ale valorilor tensionale dupa a 20-a saptamana de gestatie, asociata cu aparitia proteinelor in urina si a edemelor persistente (acestea nu dispar nici dupa repaos de 12 ore). Este o situatie destul de grava care, nerezolvata, poate sa conduca la eclampsie adica acestor fenomene li se adauga si convulsiile, fiind puse in pericol atat viata fatului cat si a mamei. Diabetul zaharat este o boala metabolica cronica caracterizata prin perturbarea metabolismului glucidic, in principal avand drept cauza deficitul de insulina.

    Diabetul poate favoriza aparitia infectiilor urinare in timpul sarcinii, nasterea prematura, exces de lichid amniotic, aparitia preeclampsiei. Ruperea membranelor este considerata prematura daca survine inainte de debutul travaliului. Aceasta poate aparea datorita cresterii presiunii intraamniotice sau a scaderii rezistentei membranelor. Cauzele sunt fie de natura infectioasa, fie datorita contractiilor uterine.

    Corioamniotita reprezinta infectia lichidului amniotic si a corionului cu anumiti germeni (cum ar fi gardnerella vaginalis, enterococul, micoplasma) care favorizeaza ruptura membranelor. Aceasta infectie poate ajunge si la fat avand repercursiuni grave asupra acestuia, de aceea travaliul trebuie indus de urgenta.

    Care sunt metodele de inducere a travaliului?
    Una dintre metode este administrarea de substante medicamentoase la recomandare medicului care asista nasterea. Oxitocin S este un hormon ce se foloseste in perfuzii intravenoase reglate la un anumt flux pentru inducerea contractiilor. Alte substante folosite sunt prostaglandinele care se gasesc sub forma de geluri, ovule intravaginale sau comprimate orale.

    O alta metoda de declansare a travaliului este ruperea artificiala a membranelor, conduita fiind impusa si efectuata de medicul obstetrician dupa o evaluare corecta a situatiei medicale in care se afla gravida.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here