Cu siguranta, nici nu gandeai ca bebelusii pot dezvolta si ei o forma de acnee. Cand spui piele de bebelus, te gandesti desigur la o piele perfecta, fara pete si mai ales fara acnee. Pe frunte, pe obrajori, sau barbie, acneea reprezinta o conditie fiziologica care afecteaza aproximativ 20% dintre nou-nascuti. Pentru ca problemele pielii sunt multiple, important este sa stii sa diferentiezi aceasta afectiune.
Acneea apare de obicei inca de la nastere, sau in primele 2-3 saptamani de viata si este mai frecventa la baieti. Asa-zisele “cosuri” care se prezinta sub forma de mici papule eritematoase, apar ca o reactie a pielii bebelusului la hormonii masculini, androgenii, sau feminini, estrogenii, dupa nastere. In ultimele luni de sarcina, fatul primeste de la mama prin intermediul placentei, calciu, fier, hormoni etc. Acesti hormoni determina la nou-nascut proliferarea glandelor sebacee, care vor da aspectul de acnee. Hormonii se transmit de asemenea si prin laptele matern si in cursul alaptarii.
Acneea bebelusilui se poate manifesta si ca o iritatie la nivelul fetei bebelusului aparuta dupa nastere, iritatie care se agraveaza in urmatoarele 1-2 saptamani. Acest tip de acnee nu este dureroasa si nu necesita tratament. Tratamentul se recomanda doar pentru reducerea iritatiei si a mancarimii. Acneea dispare, de obicei, pana la varsta de 4-6 luni, sau cand sugarul nu mai primeste san, nemaifiind sub influenta hormonilor transmisi prin laptele matern. Acneea bebelusului este mai accentuata si se poate agrava cand copilului ii este cald, sau cand este agitat (creste fluxul sangvin in piele), cand pielea este iritata sau umeda (lapte, saliva) sau cand intra in contact cu imbracamintea aspra a parintilor. Nu este indicata aplicarea diferitelor tipuri de lotiuni, sau uleiuri pe fata bebelusului, acestea putand agrava leziunile.
Info complementara: Pentru a preveni aparitia iritatiilor, sau agravarea acneei deja instalate, fata bebelusului trebuie pastrata intotdeauna curata si uscata, parintii trebuie sa poarte imbracaminte din materiale moi, de preferinta spalata cu detergenti biologici, evitarea supraincalzirii sugarului cu imbracaminte excesiva, fata trebuie spalata o data pe zi cu un produs special pentru bebelusi, fara a freca, iar hainele copilului trebuie spalate cu un detergent biologic special creat pentru bebelusi. De asemenea, trebuie evitata folosirea de uleiuri sau lotiuni, daca este necesar, se vor folosi produse non-grase special destinate bebelusilor si evitarea folosirii de formule pe baza de soia, pentru bebelusi. Daca acneea persista dupa varsta de 6 luni, trebuie consultat medicul pediatru.