Mucoasa bucala a unui copil mic este o zona sensibila care, ca si la adulti poate sa fie uneori, afectata de mici leziuni care provoaca durere si il determina pe cel mic sa refuze sa mai manance. Copilul are afte bucale? Iata ce e de facut.
Aftele sunt mici leziuni ce apar la nivelul cavitatii bucale. Uneori poate fi afectata si mucoasa genitala. Aftele se prezinta sub forma unor mici ulceratii rotunde, de 1-2 mm in diametru, cu contur bine delimitat, acoperite de un depozit alb – galbui si inconjurate de un halou eritematos.
Cel mai adesea apar sub forma de leziune unica, insa uneori pot fi grupate in 2, 3 sau mai multe elemente. Acestea produc disconfort sub forma de senzatie de arsura locala care poate deranja la mestecat, determinand la copii mici refuzul alimentatiei. Aftele nu sunt contagioase insa pot recidiva frecvent.
Cauza exacta a aftelor nu este cunoscuta cu precizie, insa au fost identificati cativa factori favorizanti. Factorii ereditari – se stie ca aftele sunt mai frecvente la locuitorii regiunilor mediteraneene. Factori alimentari – alimentele bogate in histamine precum branza cu mucegai, nucile, alunele, ciocolata, caisele, ananasul, capsunele, zmeura, lamaia, etc. pot favoriza aparitia aftelor. De asemenea, traumele mecanice locale provocate de exemplu de muscarea mucoasei bucale pot sta la baza aparitiei acestora.
Un factor favorizant poate fi si carenta in acid folic si vitaminele B (B12, B1, B2 si B6). In mod normal, aftele se vindeca de la sine, fara tratament, in aproximativ 10 zile, perioada dureroasa fiind, in general, mai scurta de 5 zile. Pentru prevenirea recidivelor pot fi utile mentinerea unei igiene bucale corespunzatoare si corectarea eventualilor factori iritanti locali (consult stomatologic) precum si evitarea alimentelor care favorizeaza aparitia aftelor.
Daca aftele recidiveaza prea frecvent sau apar in numar prea mare, este necesar un consult medical deoarece aftele pot fi primele semne ale sindromului Behçet, o afectiune rara care asociaza semne oculare, articulare si cardiace.
Pentru reducerea disconfortului produs de afte este recomandata evitarea alimentelor fierbinti, acide sau condimentate. Medicul pediatru poate sugera folosirea unor suplimente cu probiotice sau a unor preparate farmaceutice cu glicerina, altii pot sugera badijonaj local cu violet de gentiana de 1%, in cazul copiilor mai mari, clatirea cavitatii bucale cu apa sarata sau solutie alcalina (o lingurita de bicarbonat la 300 ml apa plata).