Dupa nastere, majoritatea bebelusilor, desi sanatosi, dezvolta o afectiune prin care pielea, mucoasele sau alte tesuturi capata o culoare galbuie. Este vorba de icterul fiziologic.
Generalitati. Icterul fiziologic reprezinta o afectiune comuna a nou-nascutilor. Majoritatea fac icter in primele zile din viata. Icterul reprezinta coloratia galbena a tegumentelor, mucoaselor si a altor tesuturi, ca urmare a excesului de bilirubina in sange (peste 5 mg/dl). Spre deosebire de persoanele adulte, la nou-nascuti icterul poate fi considerat o situatie fiziologica, tranzitorie, prin care bebelusul se adapteaza la noua viata. Intrauterin, necesarul de oxigen al tesuturilor este asigurat prin cresterea numarului de globule rosii din sange (hematii). Din momentul nasterii, excesul de hematii incepe sa fie indepartat prin hemoliza, proces din care rezulta bilirubina (pigmentul galben). Productia exagerata de bilirubina din primele zile depaseste capacitatea ficatului de a o prelua, prelucra si elimina, astfel ca se depune in piele si icterul devine vizibil.
Cauze icter neonatal
Asadar, icterul apare in urma dezechilibrului dintre productia si eliminarea bilirubinei. Aceasta se elimina din organism prin urina si fecale. In timpul sarcinii, organismul mamei indeparteaza bilirubina fatului prin intermediul placentei. Dupa nastere, micutul trebuie sa elimine singur bilirubina din sange. Datorita imaturitatii organelor, organismul micutului nu poate face fata ritmului in care trebuie eliminata bilirubina si astfel apare icterul. Numerosi factori pot accentua icterul, printre care prematuritatea, distrugerea excesiva a hematiilor prin incompatibilitatea de grup Rh, infectiile, boli metabolice, hepatita neonatala. In aceste cazuri, icterul apare mai devreme (chiar din prima zi de viata) si dispare mai tarziu. Metabolismul bilirubinei poate fi influentat si de unele substante care intra in compozitia laptelui matern.
Tratament icter neonatal
In majoritatea cazurilor de icter neonatal nu este necesar un tratament, aceasta afectine scazand in intensitate sau chiar disparand de la sine, in 1-2 saptamani. In cazul bebelusilor alaptati la san, icterul se poate repeta. Insa, atata timp cat copilul este hranit frecvent si primeste suficient lapte, icterul nu reprezinta o problema. In functie de intensitatea nivelulului bilirubinei, pot fi necesare anumite masuri terapeutice. Cea mai cunoscuta metoda este fototerapia, prin care bebelusul este expus la lampa cu lumina albastra. Aceasta foloseste lumina fluorescenta ce intensifica transformarea bilirubinei intr-o forma ce poate fi eliminata mult mai rapid. Pe perioada icterului, copilul trebuie bine hidratat. De asemenea, trebuie avute in vedere cresterea in greutate si eventualele semne de boala (febra, inapetenta, varsaturi). Icterul prelungit peste 3 saptamani impune un consult la medicul neonatolog/pediatru.