Activitatea noastra este diferita, urmarind momentele zilei, iar corpul nostru reactioneaza diferit in functie de alimentele ce i le propunem. Pe acest principiu functioneaza dieta propusa de medicul nutritionist Alain Delabos, reteta recunoscuta in mod stiintific de mai multi zeci de ani si, de si mai mult timp, in mod intuitiv.
Principiul este foarte simplu: trebuie sa mananci respectand orarul biologic. Oamenii de stiinta stiu in prezent ca fiinta umana produce un perete celular dimineata pe care-l termina de construit la amiaza si ca pana la sfarsitul dupa-amiezii va avea nevoie de un carburant rapid pentru a compensa consumul de energie.
O teorie a dietei dezvoltata de dr. Alain Delabos preconizeaza o buna repartitie a alimentelor pe durata zilei si consumarea anumitora dintre acestea in momente specifice ale zilei. Crononutritia este arta si modul de a deveni sau de a ramane slab fara nicio dieta urmand regula ca orice aliment este benefic daca este consumat respectand ceasul biologic al corpului nostru.
Pentru a fi in plina forma si in acelasi timp a pierde kilograme trebuie sa mananci: gras in timpul diminetii (branza, oua, salam, paine), consistent la amiaza (friptura si produse ce contin amidon), zahar dupa amiaza (cioclata si grasimi vegetale, adica nuci, alune, fructe), lejer seara (peste, legume).
Ziua normala se poate imparti in patru perioade, primele trei continand o masa obligatorie iar a patra o masa facultativa. Dificultatea consta atunci, in a imparti ziua in patru parti distincte: sa pregatesti un mic dejun bogat nutritiv pentru a asigura prima parte a zilei, sa iei masa de pranz in asa fel incat sa se asigure minimul necesar pana cand apetitul va reveni si va permite sa abordam a doua parte a zilei solid restaurati.
Urmeaza gustarea de dupa amiaza, un moment foarte important care permite reincarcarea bateriilor asigurand trecerea spre cina si, de ce nu, oferind satietate chiar pana a doua zi. La cina, trebuie sa inveti sa mananci lejer, iar daca nu iti este foame nu trebuie sa te fortezi sa incarci inutil organismul.
Info: O persoana cu inaltimea de 1.70 m poate consuma la micul dejun 100 g de branza, 70 g paine si intre 10 si 20 g de unt. La pranz, un bol mic de orez sau cartofi sau 50 grame de paine cu 200 – 250 g de carne sau peste. Poti completa cu un bol de legume dar nu este obligatoriu. La gustare poti consuma 30 g de ciocolata cu nuci si un bol de fructe proaspete. La cina, este indicat un bol cu legume verzi acompaniat cu 240 g de peste sau fructe de mare.