Toata lumea adora vacantele, de regula, orice forma de relaxare fiind binevenita pentru oricare dintre noi, indiferent ca este vorba despre petrecerea unui sejur intr-un loc exotic, o drumetie la munte, un weekend la mare, o saptamana la bunici la tara sau un picnic in parc. Pentru copii, orice mica-mare vacanta inseamna… o aventura in plus! 🙂
Notiunea de vacanta are o semnificatie aparte pentru orice copil, fascinatia ei nefiind intretinuta doar de o locatie anume sau de o actiune in sine, ci mai de graba de senzatia de libertate, de schimbare sau de pauza pe care o poate sugera. Dar oricum este bine de stiut ca cei mici sunt foarte incantati sa vada noi locuri si sa descopere, iar acest lucru este favorabil pentru evolutia lor. Acestea fiind zise, haideti in vacanta.
Lasati la o parte grijile si treburile zilnice si porniti cu copiii vostri sa explorati lumea, chiar daca sunteti prea mari si „prea adulti”. Nu ar strica sa incepi sa discuti despre vacanta cu ceva timp inainte de a porni la drum.
Daca nu ai planificat inca o vacanta, iti poti intreba copilul despre cum vede el aceasta perioada si cum percepe el aceasta notiune, iar mai apoi despre ce ar vrea sa faca in afara programului cu care s-a obisnuit pe timpul anului. Poate fi vorba chiar si de activitatile deja consacrate propuse de gradinite, mici tabere de vara sau cluburi de vacanta, unde copiii sunt antrenati in tot felul de jocuri si activitati specifice. Intentiile educative nu trebuie insa fortate. Copilul are vacanta, are dreptul la vacanta, la relaxare, la multa joaca, nu la o a „doua scoala”! Totul trebuie facut cu foarte mult tact si aici intervine capacitatea ta ca parinte de a-i oferi copilului tau notiuni noi, mai mult prin joc.
Dar este firesc sa iti pui intrebarea „Ce ar putea invata copilul dintr-o vacanta?”.
Ei bine, de toate. Orice loc in care il vei duce este de altfel o sursa de notiuni, poate fi o experienta din care sa invete ceva. Ii poti vorbi despre locurile in care va plimbati, despre oameni, cateva momente importante din istoria locului respectiv. Puteti vorbi despre emotii, despre ce observa in jur, despre natura, despre prietenii sai, despre jucarii, despre dorinte.
Copilul are nevoie de povesti, pe care el le poate asocia cu un basm cu printi si printese, cu personaje care fac acte de vitejie si intamplari in care binele de regula invinge. Daca nu ai la indemana carti in care sa gasesti rapid datele de care ai nevoie si nici brosuri sau alte informatii, Internetul iti poate fi de mare ajutor.
Poate incepe sa colectioneze ceva, multi specialistii spunand ca vara este cea mai potrivita perioada pentru a incepe o colectie…de orice!
Copilul poate invata cate ceva chiar si in timp va pregatiti bagajul de vacanta (ii arati cum sa aranjeze cat mai eficient, astfel incat sa aiba loc in valiza, ce lucruri ar trebui luate etc), in aeroport (unde faci check-in, ce presupune imbarcarea etc), in avion (principalele reguli), in masina in drum spre munte, mare, alta localitate etc.
Poti avea cu copilul o discutie despre modul in care percepe locul in care este dus in vacanta, comparativ cu locurile in care stie ca sta de obicei. Si in final, la intoarcere, de ce nu, puteti face o evaluare a locurilor in care a fost. Il poti intreba pe copil daca i-a placut sau nu, ce i-a placut si daca va povesti mai departe colegilor sai despre experientele traite.
Este posibil ca micutul tau sa te intrebe de ce pleaca lumea in vacanta. Ii poti vorbi despre importanta de a te odihni corelata cu faptul ca majoritatea oamenilor profita de fapt de un concediu pentru a cunoaste noi locuri si oameni, intr-o forma cat mai relaxata si chiar pentru a schimba, macar numai si pentru o vreme conditiile meteorologice de care au parte in restul anului.
Vacantele sunt o sursa bogata de informatii pentru copil. Orice actiune care in restul anului nu face parte din rutina zilnica a copilului, poate fi o sursa de deszvoltare fizica si emotionala a acestuia: cumpararea unui obiect specific zonei de vacanta, un suc facut din fructe care se gasesc de obicei in acea zona, pietricele culese de pe o potecuta sau de pe malul marii, o harta a locului, mici discutii cu teme gastronomice – sunt tot atatea lucruri noi, chiar si pentru tine.