Alergiile sunt afectiuni care se pot manifesta la orice varsta, dar cu precadere la bebelusi, din cauza dezvoltarii insuficiente a sistemului imunitar si a aceluia digestiv.
Alergia este o reactie de hipersensibilitate a organismului la anumite substante din mediul extern, de origine alimentara, inhalatorie dar si expunere cutanata. Exista reactii de hipersensibilitate imediata care apar in aproximativ 10-15 minute de la contactul cu antigenul respectiv, dar si reactii de hipersensibilitate intarziata , al caror raspuns apare la 48-72 ore dupa expunerea la antigen, acestea fiind provocate de agenti patogeni (paraziti, mycobacterii, fungi).
Alergenii incriminanti pot fi: inhalatori (aeroalergenii: praful, polenul , parul de animale, poluarea), alimentari (alunele, ciocolata, mezelurile, fructele de mare, ouale, laptele, produsele fast-food, capsunele, bananele, kiwi ingerata de catre mama care alapteaza sau administrate sugarului la care s-a introdus diversificarea alimentatiei) sau de contact (creme, detergenti, coloranti, vopseluri).
In primul an de viata, reactiile alergice se manifesta clinic ca: rinoconjunctivita (stranut frecvent , rinoree, prurit nazal si palpebral, ochi rosii si lacrimare), urticarie (provocata de ingestia anumitor alimente, de medicamente sau de alergeni de contact), astm alergic (manifestat clinic prin bronhoconstrictie, ce determina scurtarea respiratiei, tuse si expir prelungit), dermatita atopica (eczema manifestata prin leziune cutanata pruriginoasa pe fond de piele uscata ce poate fi exacerbata prin expunerea la alergeni alimentari sau substante de contact din mediul inconjurator) si alergia alimentara (varsaturi, dureri abdominale, scaune lichide).
Evitarea alergiilor alimentare la sugar poate fi facuta prin diversificarea corecta a alimentatiei, sub supravegherea medicului si printr-o dieta adecvata a mamei care alapteaza. Tratarea tuturor alergiilor trebuie facuta de catre medicul de familie sau de pediatru. Acesta va decide necesitatea consultului altor specialisti (alergolog, pneumolog, gastroenterolog).
Sfat: In cazul alergenilor inhalatorii se recomanda ca in camera sugarului sa nu se foloseasca spray-urile , substantele chimice volatile , vopselurile, colorantii sintetici. Este indicata evitarea pledurilor din lana, a covoarelor, a draperiilor sau altor obiecte care pot acumula praf. La intretinerea si curatenia camerei sugarului si a lenjeriei sale, este recomandat sa se foloseasca detergenti fara enzime, sampoane si solutii fara substante chimice de sinteza, din gama produselor ecologice certificate organic.