De ce ai nevoie de ecografii in sarcina?

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Este firesc sa iti doresti sa afli totul despre copilul tau, sa stii cat este de sanatos, cat de bine se dezvolta si ce sex are inainte de a se naste, iar pentru aceasta vei apela la tot ce iti pune la dispozitie tehnologia moderna. Iata de ce ai nevoie de ecografii in sarcina. 

Alaturi de analize si de testele pe care le-ai facut inainte de a ramane insarcinata sau chiar si dupa ce ai aflat ca urmeaza sa aduci pe lume un copil, pentru a te asigura ca esti sanatoasa si organismul tau este pregatit pentru o sarcina, exista si ecografiile, tehnici medicale ce permit nu doar identificarea starii tale de sanatate, ci si pe cea a viitorului bebelus. Cu ajutorul ecografelor moderne iti poti vedea copilul inca inainte ca acesta sa se nasca. Cele mai moderne metode disponibile in prezent sunt ecografele de tip 3D si 4D.

Cu ajutorul acestora poti vedea imagini fidele ale copilului tau. Iti vine sau nu sa crezi, dar cu ajutorul unei ecografii de tip 4D ai sansa sa vezi cum copilul clipeste, inghite, cum doarme, cum zambeste sau cum isi suge degetul. Datorita acestor minuni ale tehnicii, practic dispui, inca inainte de nastere de primele imagini ale micutului, pe care le poti include in albumul de familie. Partea simpatica este ca iti poti inregistra copilul si pe un DVD.

Evident ca inainte de a aprecia calitatile artistice ale ecografului, aceasta tehnologie poate reprezenta un mijloc extrem de util care sa te ajute sa te asiguri ca viitorul bebelus este in siguranta la tine in burtica, se dezvolta corespunzator, iar tu ii oferi toate conditiile de care are nevoie pentru a veni pe lume cat mai bine.

Exista si situatii de urgenta medicala cand sunt necesare si ecografii suplimentare. Este cazul in care gravida sufera de dureri abdominale, apar sangerari vaginale, se constata o crestere insuficienta a fatului, exista suspiciunea existentei unor malformatii fetale sau au fost sesizate anomalii ale placentei si lichidului amniotic, ori miscari modificate ale copilului.

Specialistii sunt de parere ca prima ecografie a bebelusului trebuie facuta cat mai devreme, adica inca din primele saptamani de sarcina. Aceasta prima ecografie are ca obiectiv confirmarea sarcinii, poate exclude posibilitatea de sarcina extrauterina si de asemenea, in acest mod se poate verifica daca sarcina este unica sau gemelara si se mai poate stabili corect varsta gestationala a embrionului si data probabila a nasterii.

O a doua ecografie ar trebui facuta in jur de 11-14 saptamani. La aceasta varsta a fatului, ecografia are scopul de a arata daca fatul are sau nu sindromul Down. La cea mai mica suspiciune, medicul poate solicita analize genetice, triplul test si amniocenteza. In jurul varstei de 20-22 saptamani, se face de obicei ecografia de morfologie fetala, cu scopul de a detecta prezenta sau absenta malformatiilor fetale.

Cu aceasta ocazie se apreciaza ritmul de crestere si dimensiunile fatului si daca este posibil se stabileste si sexul copilului. O a patra ecografie este indicata de specialist la varsta de 34-36 de saptamani, cand copilul este masurat si cantarit, iar medicul evalueaza pozitia fatului si gradul de maturitate al placentei si daca sunt semne de suferinta fetala. A cincea ecografie si de regula ultima se recomanda la 40 de saptamani, chiar inainte de nastere.

Ecografia monitorizeaza miscarile fetale, respiratia copilului si volumul de lichid amniotic. Efectuarea unei ecografii dureaza in medie 20-30 de minute, in cazul unei sarcini normale. In cazul unei sarcini gemelare, durata efectuarii unei ecografii se poate prelungi pana la o ora, pentru ca medicul trebuie sa verifice cu atentie ambii bebelusi. In cazul ecografiilor speciale, de masurare, ecografia poate sa dureze pana la o ora in cazul unei sarcini normale si pana la doua ore in cazul unei sarcini gemelare.

Mai multe tipuri de ecografii

In functie de evolutia sarcinii, exista mai multe tipuri de ecografii care se fac. De regula, pentru sarcina de pana la 11-12 saptamani, medicul iti va recomanda o ecografie transvaginala, adica vei putea sa-l vezi pe micut in uter. Aceasta ecografie este in general realizata precoce in timpul sarcinii pentru a determina varsta gestationala sau pentru a detecta o sarcina extrauterina. Ecografia transvaginala poate fi efectuata si la o varsta mai mare a sarcinii pentru cazul in care se doreste determinarea localizarii placentei sau in cazul sarcinilor cu risc pentru a masura lungimea colului uterin.

In cazul unei ecografii transvaginale, transductorul, adica partea care se introduce in vagin este acoperit cu un manson de latex si cu un lubrifiant vaginal. Daca ai alergie la latex spune-i acest lucru medicului inainte de a ti se face investigatia. Exista apoi mai multe tipuri de ecografii abdominale, 2D – bidimensionala, 3D – tridimensionala si 4D – in timp real, care arata arata bebelusul in miscare. In prezent, cea mai des recomandata si utilizata este ecografia 3D, procedura care ofera toate informatiile necesare despre bebelus si evolutia sarcinii. Daca vrei ca bebelusul sa apara in intregime pe un film, este indicat sa faci ecografia 4D in jurul varstei de 17-19 saptamani.

Morfologia fetala

Cu siguranta ca ai auzit foarte mult vorbindu-se despre morfologia fetala ca termen asociat cu notiunea de ecografie si probabil ca te-ai intrebat ce reprezinta aceasta si de ce este important sa faci o astfel de investigatie. Morfologia fetala inseamna sa faci o ecografie, de obicei un 3D dar si 4D, procedura prin care medicul il masoara pe bebelus din cap pana in picioare.

In acest mod poti afla ce greutate are copilul tau, ce lungime, cum ii functioneaza plamanii, rinichii, se poate vedea stomacul si vezica, coloana vertebrala, ii auzi cum bate inima. Evident, vei putea afla si ce sex are bebelusul! Morfologia fetala este indicat a se face intre 20 si 22 de saptamani, atunci cand copilul are toate organele dezvoltate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here