Cauze infertilitate: afectiuni ale trompelor uterine

cauze infertilitate afectiuni ale trompelor uterine

Trompele uterine se termina la nivelul fiecarui ovar printr-un pavilion cu franjuri mobili (fimbrii), ce capteaza ovocitul eliberat la suprafata ovarului. Se spune, de altfel, ca trompele uterine reprezinta locul de „rendez – vous” dintre ovocit si spermatozoizi. Acesta este locul unde se produce fecundarea.

Rolul trompelor uterine este acela de a asigura supravietuirea si trecerea spermatozoizilor si a ovocitului spre locul de fecundare si trecerea ovocitului fecundat inapoi spre uter, unde se va implanta in endometru. Afectiunile localizate la nivelul trompelor uterine, care pot fi obstruate, distruse complet sau partial, fac imposibil transportul ovulelor din trompe in uter. Aceasta duce la infertilitate.

In cele mai multe cazuri, problema are la baza o infectie severa. Alte cauze posibile sunt sarcinile ectopice, adeziunea intestinala sau endometrioza. Existenta unei trompe uterine anormale poate fi principala cauza ce poate sta la baza unei sarcini extrauterine. Mai exact, o trompa uterina anormala impiedica ca oul fertilizat sa ajunga in uter.

Trompa uterina anormala poate aparea in urma unei infectii pelviene, in urma unei interventii chirurgicale la nivelul acesteia sau din cauza existentei endometriozei (prezenta mucoasei uterine in afara uterului).

Cauze infertilitate: Teste speciale pentru diagnosticare

Alte cauze ale unei trompe uterine anormale pot fi determinate de unele boli inflamatorii pelviene cauzate de infecaii cu Chlamydia sau Neisseria Gonorhoae, ce determina aparitia unui tesut inflamat la nivelul acestui organ. In aceste conditii, este asadar, de la sine inteles ca orice disfunctionalitate pe care o percepi la un moment dat in starea ta de sanatate trebuie discutata cu medicul, singurul in masura sa identifice cauza problemelor tale.

O analiza a anatomiei actuale a organelor genitale interne poate fi realizata prin intermediul unei laparoscopii exploratorii care poate deveni si interventionala in momentul in care se descopera aderente intre organele pelvine intre ele sau cu peretele abdominal. De asemenea, o histerosalpingografie va poate spune gradul de permeabilitate al trompelor uterine, putand totodata sa inlature obstructii minore ale traiectului trompei uterine.

Necesitatea instituirii unui tratament medicamentos este o decizie care apartine medicului care se ocupa de cazul tau si care se foloseste atat de datele obtinute in urma consultului clinic cat si de informatiile care reies din investigatiile suplimentare pe care le considera de cuviinta sa le solicite.

Ce se poate face daca exista riscul aparitiei infertilitatii?

Pentru a rezolva problemele legate de infertilitate va trebui sa te adresezi unei clinici specializata in astfel de afectiuni. Exista femei care se nasc cu trompe sinuoase sau scurte si in acest caz problema se rezolva pe care chirurgicala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here