Pentru a mentine sanatatea dintilor copilului, pe langa periajul acestora si vizitele regulate la medicul stomatolog, trebuie sa puui accent si pe o alimentatie sanatoase, bogata in elemente nutritive.
Bomboanele si alte dulciuri nu sunt singurele responsabile pentru aparitia cariilor. Acestora li se adauga si unele proaste obiceiuri alimentare: lipsa din meniul micutului a unor alimente care sa furnizeze calciul si alti nutrienti benefici, pentru a proteja smaltul dintilor si pentru a evita aparitia cariilor.
Dulciurile si cariile – de evitat!
O alimentatie echilibrata este sursa dezvoltarii unor dinti puternici si sanatosi, fara carii. In ciuda eforturilor pe care le fac mamele pentru a le oferi micutilor alimente cate mai sanatoase, imposibil ca acestia sa nu pofteasca la tot felul de "delicii" nesanatoase, pe care le vad in rafturile magazinelor sau la televizor. Alimentele si bauturile pe care micutul tau le consuma zilnic sunt responsabile in mod direct de sanatatea orala a celui mic si, daca nu sunt alese cu grija, pot duce la aparitia cariilor inca de la o varsta foarte frageda. De aceea, medicii stomatologi recomanda ca micutilor sa li se ofere cat mai multe alimente cu calciu.
S-a demosntrat ca aceia care consuma o cantitate suficienta de calciu prezinta un risc mai mic de a dezvolta carii. O cantitate prea mare de carbohidrati poate dauna dintilor, caci bacteriile din cavitatea bucala se hranesc cu zahar, producand acid, responsabil cu dizolvarea smaltului dintilor, Chiar si laptele contine un tip de zahar, lactoza, care, in contact prelungit cu dintii, duce la formarea cariilor. Alimentele bogate in amidon, consumate in exces au acelasi efect. Gustarile frecvente, in afara meselor, fac ca toate aceste alimente sa intre in contact cu dantura mult mai mult, crescand astfel riscul aparitiei cariilor. Bauturile acidulate ar trebui evitate cu desavarsire, iar apa ar trebui sa le ia locul.
Avantaje: Poate ai avea tendinta sa crezi ca ciocolata nu este buna pentru sanatatea dintilor. Nu este asa. Ciocolata contine fosfor si fluor, iar consumata cu moderatie are rol de protectie a smaltului dintilor. La fel si branza. Datorita nivelului scazut de carbohidrati si continutului ridicat de calciu, aceasta ajuta la sanatatea gingiilor si ka refacarea smaltului. Pentru fixarea calciului si a fosforului, este necesar un aport substantial de vitamina D (peste, ficat, oua, cereale integrale). Fructele si legumele proaspete sunt si ele ajutoare de nadejde pentru sanatatea danturii.
Dezavantaje: Daca micutul inca mai bea laptele la biberon, pentru ca dintii sa nu stea prea mult timp in contact cu lacoza, ar fi bine sa nu il lasi sa adoarma cu biberonul in gura. Daca el este obisnuit sa manance intre mese, atunci ar fi bine sa ii oferi , drept gustare, fructe si legume proaspete si nu dulciuri. Dulciurile este bine sa i le dai la sfarsitul mesei, ca desert. Atentie si la sucul de fructe! Desi contine multe vitamine si este foarte apreciat de copii, aciditatea lui poate favoriza demineralizarea dintilor. Un pahar pe zi este suficient.