Aspiranta la un bebelus

Specialistii apreciaza ca un cuplu fertil are 25 la suta sanse sa conceapa un bebelus la fiecare ciclu, iar pe termen lung, sa spunem, aproximativ un an, sansele de a concepe, daca totul este in regula iar partenerii sunt sanatosi, sunt intre 75 si 85 la suta.

Multe cupluri sanatoase au nevoie insa de mai mult timp pentru a concepe. Din acest moment poate interveni nerabdarea, stresul, depresia, neincrederea, teama. De cele mai multe ori toate acestea sunt provocate de faptul ca foarte multe femei nu cunosc exact mecanismul reproducerii si faptul ca organismul uman are reactii diferite, nu actioneaza la comanda, si nici in functie de dorintele noastre. Faptul ca acum consideri ca a venit momentul sa faci un bebelus, dupa ce ti-ai facut o familie, ai o cariera, casa si masina mult dorite, poate sa nu coincida cu disponibilitatea berzei de a ateriza la tine in ograda.

Respecta etapele!

Poate ca inainte nu erai sensibila la rasetele de copii, dar acum, la o luna sau doua dupa ce ai decis impreuna cu partenerul tau sa deveniti parinti, incepi chiar sa versi lacrimi fie numai si pentru ca vezi o mama care trece cu caruciorul prin fata ta. Dorinta ta de a face un bebelus nu trebuie transformata in depresie si cel mai important este sa nu tragi concluzia pripita ca este ceva neinregula cu tine daca bebelusul se lasa asteptat. Exista foarte multe cupluri care suspecteaza probleme de fertilitate si incep sa faca tot felul de teste, sa alerge de la un medic la altul, sa ceara sfatul prietenilor, sau sa se gandeasca la tot felul de proceduri complicate si costisitoare, fara a indeplini de fapt minima conditie: sa aiba contact sexual. Altii intra deja in panica daca dupa cateva luni nu obtin cele doua liniute ale testului de sarcina, desi aproape toti medicii iti vor spune ca se considera ca un cuplu are probleme de conceptie dupa un an sau chiar un an si jumatate de incercari. Exista, in egala masura situatii cand multe cupluri se simt jignite daca medicul ii chestioneaza transant in privinta vietii sexuale. Dar realitatea este ca numai o activitate sexuala normala permite aparitia sarcinii mult dorite, ceea ce inseamna in medie, un contact sexual la doua – trei zile. Daca te bazezi doar pe perioada ovulatiei exista posbilitatea sa nu obtii rezultatul dorit pentru ca in aceasta discutie intervin mai multi factori. Ciclul poate fi neregulat, ovulatia poate varia, fiind influentata de stres, de poluare, de starea ta de sanatate sau de diferite probleme hormonale sau poate ca cilcul este anovulator. Perioada fertila, in cazul unui cilcu normal de 28 de zile este intre zilele 12 si 15. Perioada fertila nu este la fel la toata lumea si nu este fixa. Se gasesc in farmacii teste de ovulatie care te pot ajuta si care costa pot fi procurate la preturi variind intre 5 si 30 de lei. Presiunea de a avea o familie poate fi enorma si gandul ca nu poti avea un urmas te poate face sa te neimplinita. O eventuala problema de fertilitate poate fi o adevarata provocare in viata de cuplu. A intelege ce se intampla de fapt cu tine si cu partenerul tau, a va sprijini reciproc este primul lucru de care trebuie sa te ingrijesti pentru a lua mai departe cele mai bune decizii. Este normal sa nu te simti confortabil, dar nu te stigmatiza pentru ca aceste stari, daca ajung sa te domine te vor impiedica sa respecti chiar si indicatiile medicilor si vei risca sa pierzi timp pretios.

Comunica cu medicul tau!

Daca de exemplu ai fost la o consultatie straduieste-te sa ii comunici specialistului toate elementele care il pot ajuta sa isi dea seama care este adevaratul motiv ce te impiedica sa faci un bebelus. Degeaba iti da specialistul sa faci un set de analize dureroase si costisitoare daca ai omis sa ii spui ca tu si partenerul tau aveti cel mult un contact sexual pe saptamana, ca menstruatia iti vine o data la trei luni sau din doua in doua saptamani. Apoi, daca specialistul iti recomanda o serie de analize si teste, acestea trebuie facute pentru ca altfel nu se poate stii motivul ce conduce la existenta unei eventuale infertilitati. Multe femei respecta de fapt doar jumatate dintre indicatiile medicilor lor, apoi devin nehotarate, neincrezatoare. Chiar daca este un lucru normal sa ceri si opinia unui al doilea specialist, atunci cand indicatiile primului nu ti se par suficient de clare si sigure, nu risca sa ajungi sa faci pelerinaj din clinica in clinic, pentru ca in final, dupa multe saptamani de cautare sa tragi linie si sa ajungi la concluzia ca de fapt in linii mari toti ti-au spus cam acelasi lucru. Va trebui sa se faca o evaluare corecta a tuturor cauzelor ce pot provoca infertilitatea: endometrioza, probleme de ovulatie, ovule „de calitate slaba”, sindrom polichistic, blocaje ale trompelor uterine, alergi la sperma. Exista de asemenea si situatii cand se poate ca medicul sa spuna ca problemele de fertilitate au cauze inexplicabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here