Vizita la un restaurant frantuzesc, pozele cu animale sau aritmetica de la supermarket sunt lectii practice ideale pentru a ajuta scolarii de varste mici sa nu uite cele invatate la scoala. Parintii bucurosi ca au scapat de grija zilnica de a pregati si de a duce copilul la scoala nu pot sa intre in vacanta, chiar daca anul scolar a luat sfarsit. “Poate mai mult decat in perioada anului scolar, in vacanta scolara, parintele trebuie sa fie un educator al copilului”, puncteaza psihologul Florinda Golu. Iata sapte feluri in care poate fi umpluta in mod util vara scolarilor aflati in primii ani de scoala.
1. Mai bine la tara decat la tv. In loc sa-si “uite” copiii in fata televizorului sau in fata blocului, nesupravegheati, “parintii i-ar duce mai bine la bunici, la unchi, undeva la tara, la aer curat, sau chiar in alt oras.Vor fi experiente de neuitat”, recomanda psihologul Florinda Golu, asistent universitar la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii din Bucuresti.
2. Poze cu animale. Invatatorii, dar si parintii ar trebui sa dea atentie “lectiilor practice” in care teorii de la scoala pot fi legate de situatii cotidiene. “Copiii ar putea sa adune plante la biologie, sa faca poze animalelor ori sa aplice cunostintele matematice calculand preturile cumparaturilor de la supermarket”, arata specialista in parenting Mihaela Zaharia, de la firma de training si consultanta MindMaster.
3. Matematica bilunara. Lipsa activitatilor intelectuale pe o durata de trei luni poate conduce la estomparea sau chiar la stergerea cunostintelor ce n-au fost bine fixate in timpul scolii. De aceea, in vacanta, elevilor li se recomanda alternarea perioadelor de relaxare cu cele de stimulare intelectuala prin lectura si exercitii matematice. “La un interval de doua saptamani de relaxare, sunt utile una-doua zile de actualizare a cunostintelor acumulate in timpul anului scolar”, sfatuieste psihologul Aura Stanculescu, director al Centrului de Resurse si Asistenta Educationala al Municipiului Bucuresti.
4. Excursii imaginare. Lucrurile aflate la geografie si istorie pot fi intarite prin zile tematice si excursii imaginare. “Parintii pot crea, de exemplu, ziua «Franta», ceea ce ar presupune vizionarea unor emisiuni in limba franceza, ascultarea unor cantece in aceeasi limba sau chiar o cina la un restaurant frantuzesc ori un mic dejun specific”, spune psihologul Mihaela Zaharia. De asemenea, parintii pot sa deseneze impreuna cu cei mici obiectivele turistice ale Parisului sau sa ia o harta si va inventeze un traseu pe Valea Loarei, decupand imagini cu castele de pe Internet.
5. Limbaj rafinat. Dincolo de aplicarea cunostintelor scolare in viata de zi cu zi, e bine “sa se puna accentul pe preocuparile extrascolare ale copilului, pe ce anume ii place sa faca: sa colectioneze diverse obiecte, sa citeasca, sa deseneze, sa ingrijeasca un animal”, precizeaza psihologul Florentina Golu. “Lectura autoimpusa, dar care e bine sa faca parte dintr-o lista recomandata de persoane avizate, dezvolta vocabularul si rafineaza exprimarea. De asemenea, excursiile si taberele faciliteaza contactele culturale”, completeaza psihologul Aura Stanculescu.
6. Spirit de echipa. Parintilor li se recomanda ca pe timpul vacantei sa inscrie copiii in activitati care sa-i solicite fizic, cum sunt inotul, tenisul sau dansul. “Practicarea unui sport agreat de copil dezvolta armonios organismul, disciplineaza comportamentul si dezvolta spiritul de echipa”, explica psihologul Aura Stanculescu.
7. Bunici si dentisti. Gandul la gestionarea vacantei copilului poate sa mearga si mai departe. “E util ca parintii sa-si imagineze cum va fi copilul lor peste 10 sau 20 de ani. Uneori, cand vezi lucrurile in perspectiva, se schimba prioritatile din prezent. Poate veti merge mai des in vizita la bunici si strabunici sau chiar la medic si stomatolog”, exemplifica trainerul in parenting Mihaela Zaharia.