Poluarea, bat-o vina!

    Foto: Shutterstock

    Poluarea afecteaza in mai mare masura bebelusii si copiii mici, decat adolescentii si adultii, deoarece mijloacele de aparare ale sistemului lor respirator nu sunt pe deplin dezvoltate. Gradul de poluare este tot mai ridicat, insa trebuie gasite solutii, ca micutii sa fie cat mai putin afectati.

    Pe zi ce trece, gradul de poluare este tot mai ridicat. Nici nu este de mirare, tinand cont de traficul intens, de numarul fabricilor si al santierelor de constructii. Poluarea nu vine doar din mediul extern. Chiar si in casele in care locuim, factorii poluanti sunt nenumarati. Fumul de tigara este destul de frecvent in casele multora, ca si parul de animale. Deodorantele de camera, frecvent utilizate de mamici, pot fi nocive pentru plamanii micutilor.

    De cele mai multe ori, covoarele, tapiteria, draperiile sunt adevarate depozite de acarieni (microorganisme cu potential alergenic crescut). Mucegaiul, bacteriile si virusii se pot inmulti foarte usor in apa statuta din umidificatoarele de aer. Sa nu uitam substentele pentru curatenie, care, folosite in cantitati neadecvate, pot fi toxice. Asadar, sursele de poluare ne inconjoara de peste tot si practic, este imposibil sa le eviti. Aerul viciat ne afecteaza pe toti, dar cu precadere pe copii. Ei sunt cei mai afectati. Poluarea este responsabila cu aparitia mai multor boli, in special a celor respiratorii (bronsite, rinite, alergii, chiar astm), a celor din sfera ORL, dar si a celor oftalmologice (conjunctivita).

    De aceea, trebuie sa gasesti solutii. Gesturi mici, se dovedesc a avea efecte mari. Daca respecti conditiile de igiena ale casei, daca iti tii micutul departe de fumul de tigara si parul de animale, daca ventilatia in casa se realizeaza corect, pentru ca aerul curat sa circule in interior, daca instalatiile de incalzire functioneaza normal, toate acestea il vor ajuta pe cel mic sa respire un aer mai curat.

    Sfat: Poluarea externa este foarte periculoasa. De aceea, cand il scoti pe cel mic din casa, este bine sa eviti zonele si orele cu trafic intens. Parcurile impadurite sunt recomandate pentru scurtele plimbari. Medicii recomanda sa folosesti port- bebeul in locul caruciorului, astfel plamanii micutului nu vor lua contact direct nu noxele emise de tevile de esapament ale autovehiculelor. Ideal pentru copil ar fi ca, de fiecare data cand se iveste ocazia, sa plecati cat mai departe de orasul aglomerat, la munte sau la tara, la bunici, unde aerul este mai proaspat si mai curat.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here