Din ce in ce mai mult, auzim in stanga si in dreapta vorbindu-se despre produsele BIO-ECO. Insa ce inseamna ele, putini si-au pus intrebarea. Pentru a concepe o definitie a produselor organice trebuie clarificata, in primul rand, sursa acestor produse, cum sunt crescute si care sunt de fapt ingredientele acestor produse. astfel, ingredientele acestor produse sunt crescute fara a fi folosite pesticide, fertilizatori sintetici, fara organisme modificate genetic sau radiatii ionice.
Mancarea BIO
Mancarea organica este produsa de fermieri care folosesc resurse naturale si conservanti obtinuti din natura pentru a genera calitatea produselor pentru generatiile ce vor urma. carnea organica, produsele avicole, ouale si laptele provin de la animale carora nu li s-au administrat antibiotice sau hormoni de crestere. Mancarea organica este obtinuta fara a fi folosite conventionalele pesticide, fertilizatori sintetici, bioenergie sau radiatii ionice. Inainte de a fi denumit si etichetat ca fiind organic, un produs trebuie sa fie certificat de organizatiile europene de certificare, ECO CERT, BDIH, DEMETER sau BCS OKO GARANTIE, singurele acreditate in Europa in a garanta standardele pentru a deveni produse organice.. Asadar, inainte de a cumpara orice produs, indiferent ca este alimentar, cosmetic, de ingrijire sau pentru casa, asigura-te ca este certificat de catre organizatiile de mai sus.
Cosmeticele BIO
Produsele cosmetice cu logo-ul BIO sau ECO contin in majoritate ingrediente naturale si de origine naturala, iar compozitia este controlata dupa cateva reguli extrem de stricte. Produsul cosmetic trebuie sa contina minim 95% ingrediente de origine naturala, ingrediente naturale sau provenind din agricultura biologica. In aceste produse nu exista parfumuri sau coloranti de sinteza, sunt exclusi total conservantii de sinteza, produsele petrochimice (parafina, silicon, PEG), OGM (organisme modificate genetic). Produsele din cosmetologia BIO sunt garantate de etichete si logo indicate pe ambalaj, care atesta fabricarea conform caietelor de sarcini recunoscute (Ecocert, Qualite France, Nature &Progres, BDIH). Una dintre caracteristicile cosmeticelor BIO este aceea ca vizeaza respectul pentru natura. acesta se poate traduce prin procedee de obtinere non poluante, fara teste pe animale, ambalaje biodegradabile sau reciclabile.
Ce alegi?
Chimicalele toxice din produsele de ingrijire care nu sunt BIO, ne supun la un mare risc de cancer, sunt de parere cercetatorilor. Potrivit estimarilor privind folosirea zilnica a cosmeticelor, trei produse cosmetice de ingrijire sunt folosite pe bebelusi si copii, zece de barbati, iar femeile folosesc sase produse cosmetice si treisprezece de make-up. Interesant de retinut este faptul ca, in timp ce ingredientele sunt listate pe eticheta produselor, nu exista nici un avertisment despre riscul aparitiei cancerului, datorat acestor ingrediente. Specialistii ne sfatuiesc sa alegem in principal produse pe a caror eticheta, nu sunt trecute urmatoarele ingrediente: DEA, MEA, TEA, Petrolatum, Midazolidinyl urea si DMDM Hydantoin, Isopropyl, Sodium Lauryl sulphate (SLS), PVP/VA copolymer, Padimate-O, Methyl, propyl, butyl si ethyl paraben, coloranti sintetici, talc, parfumuri sintetice, extracte modificate genetic.