Trezirile nocturne ale copiilor si vizitele inopinate in camera parintilor pot avea diverse semnificatii. Fiecare copil are felul lui de a fi iar parintii sunt cei mai in masura sa identifice si sa rezolve problemele atunci cand apar.
Tulburarile de somn care se manifesta in copilarie pot fi cauzate de factori diversi printre care nasterea unui frate, inscierea la scoala, conflicte familiale, boala sau mutarea in alta casa. Si regulile din familie, stilul educativ, obisnuintele familiale si persiunile pot avea un rol in determinarea sau mentinerea unor tulburari de somn. Totusi, sunt copii care, chiar daca nu au probleme cu somnul, se trezesc in timpul noptii si se duc in camera parintilor lor sub diferite pretexte.
Aceste vizite nocturne in dormitorul parintilor sunt daunatoare. In primul rand pentru ca cel mic nu se odihneste cum trebuie, fiind ocupat cu altceva., in al doilea rand, intrarea nepermisa in dormitorul conjugal poate afecta intimitatea parintilor, ei fiind in permanenta atenti la miscarile din casa.
Motive si solutii
Daca micutul tau are astfel de obiceiuri este bine sa incerci sa pui capat incursiunilor nocturne in camera voasta. Intreaba copilul de ce a venit la voi in camera si incearca sa discuti cu el despre faptul ca nu trebuie sa vina noaptea in camera voastra si, in nici un caz sa intre fara sa bata. Este foarte posibil ca acest comportament sa fie manifestarea geloziei pe unul din parinti si a incercarii lui de a detine controlul. Astfel, baietelul care isi adora mama va fi gelos pe tata, atunci cand este singur in camera cu aceasta.
Un alt motiv ar putea fi curiozitatea. Pentru un copil de numai cativa ani, o usa inchisa poate fi o imensa tentatie. El va fi curios sa vada ce se ascunde dincolo de ea, se intampla intre mama si tata cand sunt singuri in camera. In functie de caz, cele mai indicate sunt discutiile cu copilul. Trebuie sa afli in primul rand ce se ascunde in spatele acestui comportament si sa incerci sa combati motivele in mod rational si fara a respinge sau speria copilul.
Rabdare si explicatii…
Explica-i ca mama si tata au camera lor asa cum are si el camera lui si ca fiecare persoana are dreptul la intimitate. Este posibil sa iti ceara ca si tu sa respecti aceasta intimitate in ceea ce il priveste si de aceea anticipeaza acest lucru spunandu-i ca si tu ii vei respecta intimitatea insa, pentru ca trebuie sa ai grija de el, vor fi si momente in care vei intra in camera lui fara a cere pemisiunea.
Respecta-i si tu intimitatea daca o cere. Ai grija insa sa nu lasi in usa cheia de la camera copilului pentru a nu se putea incuia inauntru. In general, aceste incursiuni in dormitorul parintilor nu sunt singurele manifestari. Ele au si corespondent in cursul zilei. De exemplu, daca acestea sunt determinate de gelozia pe unul din parinti, vei vedea ca cel mic manifesta afectiune si este chiar posesiv cu unul dintre voi. Este bine sa ii arati, in acest caz, ca amandoi il iubiti la fel de mult si sa petreceti mai mult timp impteuna (toti trei) pentru ca el sa vada ca atunci cand mama e impreuna cu tata, acesta din urma nu ii fura dragostea pe care i-o arata copilului.
De asemenea, astfel de comportamente pot aparea si din nevoia de a petrece mai mult timp cu parintii. Pentru ca sunteti toata ziua la serviciu iar seara veniti obositi sau ajungeti dupa ora de culcare a micutului, el va simte lipsa si priofita de ocazia in care stie ca sunteti acasa pentru a sta cu voi. Este bine, in acest caz, sa incercati sa petreceti mai mult timp cu el in fiecare zi si, daca este posibil sa fiti amandoi prezenti seara pentru a-i spune o poveste de noapte buna. De asemenea, la sfarsit de saptamana incercati sa petreceti cel putin o zi cu cel mic. Chiar daca nu mergeti nicaieri el se va bucura de prezenta voastra si de atentia pe care i-o acordati.
Este posibil ca trezirile nocturne sa fie si expresia unei frici sau a anxietatii de separare prin care trec majoritatea copiilor. Indiferent de motivele care determina acest comportament trebuie identificate cauzele si trebuie gasite solutii pentru modificarea lui.
Sfat: Incearca, atunci cand vorbesti cu el sa nu ii induci tu insati motivele de teama. De exemplu, daca ii spui “nu iti fie frica de intuneric” sau “nu te duce acolo pentru ca e intuneric” in conditiile in care copilul nu manifesta o teama de intuneric, este posibil sa ii trezesti chiar tu aceasta teama. Va asocia ideea de intuneric cu teama si va intelege ca ar putea sa ii fie frica. De aceea este bine sa fii atenta la exprimare si, in general sa formulezi frazele in mod pozitiv.