Alaptarea la san este benefica pentru copil intrucat laptele matern este un aliment ideal dar si pentru ca se creeaza o legatura speciala intre el si mama, o legatura care il securizezaza si ii ofera un confort afectiv greu de egalat.
Specialistii recomanda alaptarea copilului cat mai mult posibil, insa acest lucru trebuie sa se realizeze respectand atat nevoile copilului cat si ale mamei. Sunt copii care, la un moment dat, aleg singuri sa nu mai manance de la sanul mamei insa, pentru majoritatea, mamica este cea care ia decizia.
Oricand vei decide sa o faci, este important sa fii foarte hotarata, sa nu te simti vinovata si sa oferi totodata afectiunea ta copilului pentru ca el are nevoie de o compensare pentru a nu se simti respins. Sigur ca pot exista situatii (de boala, urgenta) in care intreruperea alaptatului se face brusc insa, daca situatia permite, intarcarea gradata este cea mai buna atat pentru ca ii permite copilului sa se obisnuiasca cat si datorita faptului ca sanii tai trec printr-o serie de schimbari majore si poti simti disconfort. Astfel, incepe gradat prin inlocuirea a cate o masa a copilului cu alte alimente.
In prima faza este posibil sa te lovesti de un refuz categoric dar este important sa perseverezi. Daca nu vrea cu nici un chip, atunci este bine sa incerci a doua zi. Incearca sa inlocuiesti cate o masa la cateva zile pentru a intreruperea sa nu fie brusca si lasa la sfarsit alaptatul de seara sau de noapte. Este important sa nu incepi intarcarea atunci cand este bolnav.