Campania "Mama de Romania": Mai ales in perioadele de varf ale virozelor, cum se intampla si primavara, cand diferentele de temperatura favorizeaza inmultirea cazurilor de infectii respiratorii, multi parinti prefera sa cheme ambulanta decat sa mearga cu copilul la medicul de familie, medicul pediatru sau chiar la spital.
Medicul Lucia Oana de la Serviciul de Ambulanta al Muncipiului Bucuresti a marturisit ca multi parinti cheama salvarea daca copiii lor au febra mare sau nu se simt bine, deoarece aceasta alternativa pare mult mai sigura celei de a sta ore in sir la cozi interminabile, in picioare, la medicii de familie sau la medicii pediatri.
In Romania legislatia nu permite medicilor de la ambulanta sa refuze urgentele de gradul II, cum este cazul starilor febrile, astfel ca toate solicitarile trebuie luate in calcul si rezolvate. Uneori rolul ambulantei se rezuma la a fi doar transportor la spital, rezolvandu-se astfel situatii care in mod normal ar trebui gestionate de medicul de familie sau de pediatrul copilului. “In mod normal, medicii de familie ar trebuie sa isi aloce timp si pentru teren, adica consultatii la domiciliul pacientilor. Dar acest lucru nu se prea intampla pentru ca bolnavii inscrisi pe lista sunt raspanditi in tot orasul si medicului ii este practic imposibil sa ajunga la toti”, a explicat dr. Oana.
Ti s-a intamplat si tie sa ai nevoie urgent de un medic pentru copilul tau, in miez de noapte si sa nu stii la cine sa apelezi pentru o consultatie aparent banala? Ai fost refuzat vreodata de medicul de familie sau de pediatru in privinta unei consultatii la domiciliu? Ai asteptat ore in sir pentru o consultatie in fata usii medicului? Spune-ne povestea ta la [email protected].