„Mama de Romania”: cazuri medicale dramatice in spitalele din tara

mama-de-romania-cazuri-dramatice-maternitate

Campania „Mama de Romania”: Din pacate nu ne-a fost greu sa gasim zeci de cazuri nefericite ale unor familii carora li s-a schimbat destinul in doar cateva ore, din ceea ce ar fi trebuit sa fie o frumoasa poveste de viata, intr-o mare tragedie. Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai cunoscute cazuri ce au fost semnalate de ziaristi, in ultimele luni:

„Mama de Romania”: Doi tineri din Bacau sustin ca fetitei lor i-a fost rupta clavicula la nastere in maternitate

Un nou-nascut a stat cinci zile la maternitatea din Bacau, cu clavicula rupta fara sa fie consultat de un medic. In cele din urma, la insistentele mamei, micuta a fost consultata de un ortoped. Acum copila are umarul imobilizat cu bandaje, iar parintii au facut o reclamatie la Colegiul Medicilor impotriva medicului care a asistat la nastere.

Ioana a nascut natural, la inceputul lunii, o fetita de 3 kilograme si 600 de grame care a primit nota 10 de la medicul obstetrician. „Am observat ca avea o vanataie pe umar, iar in momentul in care o atingeam plangea foarte tare. A zis ca nu, nu e nimic. Nu e nimic, pur si simplu”, a declarat Ioana Apostu Gatu, mama bebelusului. Tanara a incercat zile in sir sa le atraga atentia medicilor asupra starii fetitei sale. „Sotia mea m-a sunat dupa 3 zile ca numeni nu se intereseaza si nimeni n-are grija si copilul e fracturat”, a precizat Vasile Apostu Gatu, tatal.

Abia dupa cinci zile si dupa ce parintii au facut o reclamatie la Colegiul Medicilor, fetita a fost consultata de un ortoped care a constatat ca are clavicula fracturata de la nastere. Obstetricianul acuzat de parinti ca i-a rupt umarul copilei spune insa ca astfel de accidente sunt relativ frecvente, opinie sustinuta si de alti specialisti.

„Este o fractura care apare relativ frecvent, de cele mai multe ori la nasterea naturala. Aceasta clavicula se vindeca foarte repede, foarte bine, nu lasa sechele”, a spus Mihai Calinescu, medic primar chirurgie pediatrica.

Colegiul Medicilor Bacau urmeaza sa analizeze plangerea primita si sa decida daca va face o ancheta la Maternitate.

Ministrul Sanatatii, despre o maternitate din Comanesti: Spitalul nu mai poate functiona in 2009 fata dotari si imbunatatiri

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat ca moartea unei gravide pe masa de nasteri la un spital din Comanesti este un incident, nu o obisnuinta in sistemul sanitar romanesc. Totusi, ministrul considera ca spitalul nu mai poate functiona in 2009 fara dotari si imbunatatiri.

„Este un incident. Din pacate suntem in anul 2009 si inca administram un sistem vechi. Evident, este vorba despre o maternitate care este categorisita la nivelul cel mai jos, nivelul 1A”, a spus ministrul Bazac, precizand ca spitalul Ioan Lascar din Comanesti ar trebui sa aiba doi medici, un anestezist si o sala echipata si utilata cu echipamentele necesare”. „Fara cadre medicale, acest spital poate functiona extrem de greu. Ne punem problema daca acest spital mai poate functiona, la acest nivel, in anul 2009. Dupa parerea mea, nu mai poate functiona”, a spus Bazac. In plus, ministrul a afirmat ca „tine foarte mult de autoritatea locala daca acest spital va fi dotat si imbunatatit”. „Trebuie sa gandim european, si anume ca in UE acest gen de spitale, daca se vrea ca ele sa functioneze, trebuie ca autoritatea locala sa fie foarte aproape de minister”, a mai spus Bazac.

Ministerul Sanatatii a inchis temporar sectia Obstetrica-Ginecologie a spitalului din Comanesti, unde o gravida a murit in luna februarie. Gravida de 33 de ani a murit in timpul travaliului. Rudele sustin ca femeia a primit o pastila, dar singurul ginecolog, care asigura si urgentele si consultatiile ginecologice, nu era in spital.

Culmea este ca problema de la Comanesti era cunoscuta demult si ca inca de acum doi ani s-a pus problema inchiderii sectiei. Pacientele Spitalului din Comanesti vor merge la Spitalul din Moinesti care este mai modern si se afla la 16 kilometri distanta de Comanesti. Decizia Ministerului Sanatatii ii nemultumeste atat pe pacientii, cat si pe reprezentantii autoritatilor locale. „Sa nu se inchida, aveam o parere foarte buna, despre medicii specialisti, avem medici care ne ingrijesc”, a declarat o pacienta. Si Consiliul Judetean este impotriva schimbarii organizarii structurale si organizatorice a spitalului Comanesti.

„Sustinem ca spitalul sa ramana in actuala structura”, a spus presedintele Consiuliului Judetean, Dragos Benea. Sectia va fi redeschisa abia dupa ce vor fi angajati doi medici specializati in obstetrica si ginecologie, dar si un anestezist

„Mama de Romania”: Medicii din cabinetele scolare din Targu Mures aduc de acasa medicamente

Cu paracetamol adus de acasa, cu vata si pansament de la profesori si cu dotari minimale. Asa trebuie sa se descurce medicii din cabinetele scolare din Targu Mures. In ultimele doua luni, medicii nu au primit niciun leu pentru medicamente si materiale sanitare. Directia de Sanatate Publica a virat doar banii de salarii si atat. Cabinetele medicale, in cateva saptamani, ar urma fi preluate de Primarie cu probleme cu tot. Medicul scolar de la gimnaziul „Alexandru Ioan Cuza” din Targu Mures a primit anul acesta de la Directia de Sanatate Publica doar doua cutii de paracetamol, asta desi are in grija aproape 1.000 de elevi.

„Sigur ca se intampla dureri de cap, abdominale, indigestii, dam si noi ce avem. Ca sa nu mai spunem ca aducem si noi de acasa ce avem, ce ne-a mai ramas din anumite tratamente”, a declarat medicul primar pediatru, Luciana Muica. „Am incercat si dotarile unor puncte de crucea rosie cu minimum necesar, adica un pansament, o apa oxigenata, niste spirt sanitar”, a precizat Doina Tintosan, directorul de la „Alexandru Ioan Cuza”. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Mures care au in subordine cabinetele au spus ca au platit salariile medicilor. Despre dotari si medicamente nimeni nu vorbeste nimic. „In primele doua luni ale anului 2009 au fost alocate si virate din bugetul Ministerului Sanatatii fondurile de salarii in jur de 500.000 de RON”, a spus Ovidiu Farcas, seful serviciului DSP Mures. In cateva saptamani, Primaria ar putea prelua cabinetele scolare. Insa situatia si aici este neclara. Nu se stie din ce bani se va asigura dotarea cabinetelor.
In prezent, in municipiul Targu Mures functioneaza 64 de cabinete medicale scolare, dintre care numai doua sunt autorizate.

Decesul unei fete de 13 ani din Prahova ar fi fost provocat de antibioticele administrate dupa operatie

O fata in varsta de 13 ani care a murit la Spitalul din Mizil suferea de o malformatie cardiaca, iar decesul ar fi survenit in urma administrarii de antibiotice dupa operatia de apendicita de marti, arata primele rezultate ale necropsiei.

„Pacienta suferea de o malformatie cardiaca – miocardiopatie acuta – aceasta fiind cea care a declansat o insuficienta cardio-respiratorie, care a provocat, la randul ei, un edem pulmonar”, a precizat pentru NewsIn, doctorul Gerard Sima, de la Serviciul de Medicina Legala Prahova. El a adaugat ca fetita a fost supusa, inainte de operatia de apendicita, tuturor analizelor specifice, iar toate procedurile si manevrele medicale au fost facute corect.

„Decesul a survenit la aproximativ o ora dupa interventia chirurgicala. Vorbim asadar despre o boala de inima care s-a declansat dupa operatie, de la niste antibiotice administrate preventiv”, a explicat Sima. Atat Colegiul Medicilor, cat si Autoritatea de Sanatate Publica Prahova au inceput anchete in acest caz. „Asteptam acum rezultatele examenului histopatologic, care vor completa necropsia si care vor fi gata in doua saptamani, si apoi putem trage o concluzie clara in acest caz”, a precizat directorul Autoritatii de Sanatate Publica Prahova. Si Colegiul Medicilor Prahova s-a autosesizat in acest caz.

„Mama de Romania”: Cazul fetitei din Bistrita, paralizata dupa o injectie, anchetat din nou

Cazul Cristinei, fetita din judetul Bistrita-Nasaud, ramasa paralizata acum trei ani in urma unei injectii, revine in atentia autoritatilor. Parintii copilului nu sunt multumiti de faptul ca toate anchetele de pana acum au stabilit ca doctorii nu au nicio vina si au depus o reclamatie si la Colegiul National al Medicilor. Pana in urma cu aproape trei ani, Cristina a fost perfect sanatoasa. Viata i s-a schimbat in urma unei banale injectii.

„Am mers cu Cristina la spital pentru o tuse banala. I s-a administrat ampicilina intravenos. A facut soc anafilactic, medicii nu au stiut sa ii dea primul ajutor la timp. A fost in moarte clinica 30 de minute”, a spus mama fetei, Monica Carcu. Parintii au cerut atunci sanctionarea medicului care a tratat-o pe fetita. Imediat dupa incident, conducerea Spitalului din Nasaud a facut o ancheta. „Noi am dat un verdict pentru Colegiul Medicilor. Parerea noastra era la timpul respectiv, ca nu este culpa medicala”, a declarat directorul spitalului din Nasaud, Adrian George. La Colegiul Medicilor din Bistrita, aceeasi concluzie. Parintii au facut contestatie, iar cazul e acum in dezbatere la Bucuresti. „S-a reluat ancheta medicala, s-au cerut alte trei expertize”, a precizat presedintele Colegiului Medicilor din Bistrita-Nasaud, Danut Cocoi. Specialistii au spus ca sansele Cristinei sa redevina un copil normal sunt extrem de mici.

Rudele unui bebelus care s-a nascut cu clavicula rupta acuza medicii de neglijenta

Rudele unei proaspete mamici acuza medicii de la spitalul din Campina ca, la nastere, le-au distrus sanatatea nepotului. Oamenii sunt decisi sa mearga pana-n panzele albe dupa ce micutul abia a fost salvat de la moarte de cadrele medicale de la Maternitatea din Ploiesti, unde a fost transferat, in stare grava.

Elena Vlaicu de 21 de ani, a nascut pe 20 martie, la Maternitatea din Campina. Nu s-a putut bucura prea mult de venirea pe lume a primului ei copil. Micutul s-a nascut cu clavicula rupta. „A avut manuta pe cap, asa a venit, si atunci s-a produs aceasta fractura de clavicula, dubla circulara de cordon”, a declarat doctorul Mihaela Tudor de la Maternitatea din Campina. La nici doua zile de la nastere, micutul a fost transferat mai mult mort decat viu la Maternitatea din Ploiesti.

„A ajuns in stare grava cu insuficienta respiratorie, cu sindrom neurologic hipoton, are si o ruptura de clavicula si cu o fosa biparietala septica”, a explicat doctorul Cristina Erhan de la Maternitatea din Ploiesti. Rudele micutului au spus ca de vina pentru starea in care se afla bebelusul sunt medicii de la Campina care, inainte de nastere, nu au facut nicio ecografie.

„Mama de Romania”: Tatal unui bebelus cu piciorul rupt a facut plangere penala impotriva Sectiei Neonatologie

Parintii unui bebelus din Galati care a suferit o fractura de femur imediat dupa nastere au depus la Pachetul Tribunalului Galati, plangere penala pentru malpraxis, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu impotriva Sectiei de Neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Galati. „Am depus la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati o plangere impotriva Sectiei de Neonatologie (a Spitalului Judetean de Urgenta din Galati, n.r.) pentru malpraxis, pentru vatamare corporala din culpa si pentru neglijenta in serviciu. Nu am putut face nominalizari (ale cadrelor medicale, n.r.) pentru ca legea nu ne permite acest lucru atata timp cat nu suntem un organ de ancheta. Ei (procurorii, n.r.) ii vor stabili pe cei vinovati si vor chema in garantie persoanele care sunt direct raspunzatoare de faptele intamplate”, a declarat Robert Dragomir, tatal lui Eduard, nascut pe 6 ianuarie in maternitatea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Ap. Andrei” din Galati si care a suferit o fractura de femur pe durata internarii, nediagnosticata de medici.

Parintii lui Eduard vor deschide si un proces in instanta si vor cere daune morale si materiale Spitalului Judetean si cadrelor medicale vinovate de suferinta copilului lor. „Implicit aceste daune pretinse spitalului si medicilor raspunzatori vor veni pentru ca, in prima faza, in aceste 40 de zile care au trecut, am crezut ca putem avea discutii foarte clare cu dumnealor (cu reprezentantii Spitalului Judetean, n.r.), sa luam o decizie comuna si sa vedem ce este de facut pentru copil, dar se pare ca dezinteresul este foarte mare”, a afirmat Robert Dragomir. Parintii au spus ca, inainte de a deschide acest proces, vor astepta sa vada cum decurge ancheta penala a procurorilor. Ei nu s-au hotarat inca asupra sumelor pe care le vor cere in instanta cu titlu de daune morale si materiale.

Parintii spun ca banii pe care i-ar putea obtine vor fi dirijati catre fundatia pe care familia a infiintat-o in scopul ajutarorii victimelor actelor de neglijenta medicala sau de malpraxis. Parintii lui Eduard au pus bazele acestei fundatii imediat dupa cele intamplate copilului lor. Bebelusul Eduard Dragomir, nascut pe 6 ianuarie la maternitatea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Af. Apostol Andrei” din Galati, a suferit o fractura de femur imediat dupa nastere, pe durata spitalizarii. Medicii le-au spus, insa, parintilor ca tumefierea piciorului a fost cauzata de o injectie cu vitamina K si au recomandat aplicarea de comprese reci, dupa care l-au externat pe micut. Dupa cateva zile, parintii l-au dus pe copil la un alt spital, deoarece micutul nu se oprea din plans. Acolo, bebelusul fost diagnosticat cu fractura de femur cu deplasare si tratat apoi la o unitate medicala din Bucuresti. Ulterior, familia Dragomir a sesizat Comisia de Malpraxis a Autoritatii Judetene de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor din Galati. Ambele foruri au deschis anchete paralele, aflate si acum in derulare.

Ministerul Sanatatii a dispus, la randul sau, cercetarea cazului. Dupa finalizarea anchetei, au fost sanctionati cu avertisment ginecologul Jean Ciobotaru si neonatologul Iulia Negrea, care l-au supravegheat pe nou-nascutul Eduard Dragomir pe durata spitalizarii la Spitalul Judetean

Familia unei femei care a murit in spital la Tg. Mures a depus plangere la Colegiul Medicilor

Directorul spitalului „Eugen Nicoara” din Tg. Mures, Iuliu Moldovan, a declarat ca unitatea pe care o conduce a fost din nou subiectul unui scandal legat de acuzatii de malpraxis, dupa ce o femeie de 35 de ani, insarcinata, a murit la Clinica de Obstetrica-Ginecologie. Potrivit medicului, femeia facuse un stop cardiac la Reghin inainte de a fi adusa al Tg. Mures.

Familia a facut plangere la Colegiul Medicilor si i-a acuzat pe medicii din Reghin ca nu au trimis-o mai repede la Tg. Mures. „Femeia a fost adusa la noi si medicii au constatat ca este in iminenta de avort. A fost internata, i s-au recoltat probe pentru analize, a fost monitorizata. A doua zi s-a ridicat din pat si dupa ce a facut trei pasi a cazut. S-a trecut la resuscitarea ei, medicii au chemat echipa SMURD si a fost trimisa la Targu Mures. Deci, au trimis-o la Targu Mures atunci cand a fost cazul, nu puteau mai repede. Am intrebat si eu daca era medicul de garda, daca nu era beat, daca s-a respectat protocolul. Eu nu spun nici ca a fost greseala medicilor din Reghin, nici ca nu a fost, asteptam rezultatele anchetei si daca se gasesc aici vinovatii, vor raspunde”, a declarat Iuliu Moldovan. Seful Laboratorului de Medicina Legala Targu Mures, Hecser Laszlo, a declarat ca inca nu are rezultatele, dar ca nu au fost modificari semnificative ale organelor interne, cu exceptia uterului, care a fost extirpat. „Cred ca in 10 zile vom avea si rezultatele histopatologice din toate organele, inclusiv a uterului, de la anatomie patologica. Aparent nu au fost modificari semnificative ale organelor”, a spus Hecser. Familia a depus plangere la Colegiul Medicilor impotriva medicilor din Reghin.

„Mama de Romania”: Un medic ginecolog de la Spitalul Judetean Arges s-a prezentat beat la operatie

Spectacol jalnic la Spitalul Judetean de Urgenta Arges. Un medic ginecolog s-a prezentat beat la operatie. Paznicii nu l-au lasat sa intre, asa ca doctorul a provocat un scandal. Mai apoi, s-a certat cu jurnalistii si chiar cu oamenii legii care au incercat in zadar sa il potoleasca.

Medicul Marcel Carnaru a spus ca a fost sunat si anuntat ca trebuie sa asiste la o nastere. Acesta a sosit la spital cu masina personala si s-a izbit de refuzul agentilor de paza, care si-au dat seama ca este baut si nu l-au lasat sa intre. Dupa o cearta pe cinste cu paznicii, medicul Marcel Carnaru s-a culcat in masina, in curtea institutiei.

Trezit de jurnalisti, s-a dat din nou in spectacol. Mai apoi, a uitat de urgenta pentru care venise si a vrut sa plece beat, cu masina. Un politist chemat de jurnalisti, prin numarul de urgenta 112, a incercat sa-i blocheze drumul, iar medicul a intrat in el. Colegii lui Marcel Carnaru au spus ca doctorul ar avea probleme familiale si ca este prima data cand a venit beat la munca. Medicul a mai primit insa reclamatii pentru ca ar fi cerut bani de la o gravida.

Gabriel Copciag, directorul Spitalului Judetean Arges, a negat faptul ca respectivul medic ginecolog se afla la spital in timpul programului. „Doctorul a fost filmat in zona atelierului mecanic, nu in zona de urgente, iar la ora cand a fost oprit de paznici, in spital era alt medic de garda. Doctorul nu a intrat in spital si nu a efectuat un act medical sub influenta bauturilor alcoolice”, a afirmat directorul spitalului. Medicul se va alege cu dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice, dar si pentru accident. Conducerea spitalului a declansat o ancheta.

Parintii unui copil spun ca baiatul lor a murit din cauza tratamentului gresit dat de medici

Colegiului Medicilor ancheteaza de aproape cinci luni cazul unui copil de zece ani din Calan, judetul Hunedoara, care a murit in urma unei encefalite tratate prea tarziu. Parintii baiatului acuza medicii din Hunedoara de neglijenta, dupa ce acestia i-au prescris micutului de trei ori la rand algocalmin si l-au trimis acasa cu febra mare.

Cazul s-a intamplat in octombrie 2008. Copilul a fost adus cu febra mare la spitalul municipal din Hunedoara. Parintii au declarat ca baietelul a fost trimis inapoi acasa cu o reteta pentru algocalmin. Cadrele medicale au sustinut insa ca parintilor li s-a propus si internarea, dar mama copilului a refuzat acest lucru. „Nu am refuzat nicio internare, vreau sa vad si eu fisa unde am semnat ca am refuzat internarea”, a declarat mama baiatului.

„Medicii si personalul de ingrijire care au venit in contact cu acest copil din sectia Pediatrie a Spitalului Municipal Hunedoara nu avem nimic a ne reprosa, deoarece evolutia unei raceli comune este impredictibila”, a spus seful de sectie de la Spitalul Minicipal Hundoara, Lucian Tirimescu. Pentru ca se simtea rau, dupa cateva zile, baietelul a fost dus la spitalul de Boli Infectioase, unde a fost internat. „Nu i-am gasit niciun semn major de boala, niciun semn neurologic. L-am trimis pentru internare la sectia de Boli Infectioase cu o forma moderata de viroza respiratorie, motiv pentru care acesti copii se interneaza in sectia Infectioase si nu in sectia Pediatrie”, a explicat seful sectiei Neonatologie, Diana Dionca.

Investigatiile medicale facute la Spitalul de Boli Infectioase au aratat insa ca baiatul avea tulburari la nivelul creierului. Pentru ca in spitalul hunedorean nu exista aparatura necesara pentru analize suplimentare, micutul a fost trimis de urgenta la Timisoara. A intrat in coma pe drum si a murit. „Cand au aparut semnele de afectare ale creierului l-am trimis la computer tomograf care ne-a aratat existenta unei afectari a sistemului nervos central, deci un diagnostic de encefalita, motiv pentru care l-am trimis in Clinica de Boli Infectioase din Timisoara”, a spus seful sectiei de Boli Infectionase, Marcela Artean.
Rudele copilului sustin ca Sebastian a fost trimis prea tarziu la Timisoara. Dupa moartea micutului, familia a depus plangere la politie. Cazul a fost anchetat si de conducerea Spitalului Municipal Hunedoara, unde a copilul a fost tratat numai cu algocalmin. Ancheta interna nu a scos insa la iveala nicio neregula. Cu toate acestea Colegiul Medicilor s-a autosesizat si face propria ancheta, de peste cinci luni.

„Mama de Romania”: Un copil de trei ani din Mures a murit dupa ce i s-au scos amigdalele

Un copil de trei ani din judetul Mures a murit dupa o banala operatie de scoatere a amigdalelor. Pentru ca baiatul se simtea rau, parintii l-au dus la spital a doua zi dupa operatie. Medicii l-au tinut internat trei zile si apoi i-au dat drumul acasa. La cateva ore dupa externare, micutul a murit.

Autopsia a scos la iveala ca moartea a survenit din cauza unei insuficiente respiratorii provocate de o hemoragie. Colegiul Medicilor Mures a inceput o ancheta in acest caz. Copilul a fost supus unei operatii de extragere a amigdalelor si a polipilor nazali in urma cu o luna. Medicii de la Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgenta Mures l-au externat la 24 de ore dupa operatie. A doua zi insa, parintii au observat ca micutul se simtea rau. Parintii l-au dus la clinica de pediatrie, iar aici medicii i-au linistit pe parinti, spunandu-le ca starea micutului este una normala dupa interventia chirurgicala. Dupa trei zile, copilul a fost externat.

„Cand am iesit din spital, Nimrod era foarte slab, nu avea absolut nicio putere. Nu mai putea sa ridice mainile. Era tot timpul somnoros”, a declarat Balint Lehel, tatal copilului. La cateva ore de la externare, copilul a murit. Potrivit raportului medicului legist, cauza mortii a fost insuficienta respiratorie, provocata de o hemoragie. „Deci acolo a ramas asa… un fragment, a aparut un proces inflamator, cum s-a confirmat prin histopatologie, dar hemoragia a aparut dintr-un vas care a fost in teritoriul respectiv care a dus la aceasta stuatie”, a declarat Laszlo Hecser.

Sanda Copotoiu purtatorul de cuvant al Colegiului Medicilor Mures a afirmat ca exista o plangere depusa in prima jumatate a lunii ianuarie la nivelul Colegiului Medicilor, la comisia de jurisdictie. „Medicul clinicii ORL a depus un raport privind acest caz, iar pozitia noastra este sa lasam totusi Colegiul Medicilor sa spuna cuvantul”, a declarat Dragos Bardosi, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Urgenta, Mures.

Un ginecolog de la Spitalul Judetean Constanta a fost acuzat de malpraxis

Un medic din Constanta a fost suspendat de conducerea spitalului la care lucreaza dupa ce o pacienta l-a acuzat de malpraxis. Tanara a sustinut ca doctorul ginecolog nu si-a facut meseria atunci cand a asistat-o la nastere, iar copilul ei s-a ales cu mai multe traumatisme craniene. Femeia este hotarata acum sa isi ceara dreptatea si in instanta.

La inceputul lunii ianuarie, Ana Maria Stoica s-a internat la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta. Tanara, in varsta de 21 de ani, urma sa devina mama. Pe 9 ianuarie, ginecologul care o avea sub observatie a decis ca starea femeii este foarte buna pentru a naste. „Nu trebuia sa ma tina jumatate de ora in travaliu pentru ca bebelusul a ramas fara oxigen si i-a fost afectat creierul si nu trebuia sa intervina cu forcepsul si trebuia sa-mi faca cezariana, asta era primul lucru care trebuia facut”, a declarat pacienta.

Baietelul a avut 3,4 kilograme la nastere. Starea lui s-a dovedit a fi foarte grava din cauza leziunilor de la cap provocate de forceps, dar si a lipsei de oxigen.
Contactat telefonic, medicul Gheorghe Popescu-Albota a sustinut insa ca nu a facut altceva decat sa salveze viata copilului. Conducerea spitalului Clinic de Urgenta Constanta a declansat o ancheta interna, dar a decis ca pe toata perioada acesteia, medicul sa fie suspendat. Pe de alta parte si doctorul a solicitat in aceasta perioada un concediu de sanatate invocand un accident casnic.

„Mama de Romania”: O fetita s-a nascut fara o mana dupa ce medicii au dat asigurari ca nu sunt probleme

Parintii unei fetite de sase luni din Bucuresti ii acuza pe medicii care au urmarit evolutia sarcinii pentru faptul ca fiica lor s-a nascut fara jumatate din antebratul drept si fara mana dreapta, dupa ce s-au facut aproape zece ecografii, iar doctorii nu au observat nimic in neregula.

„Prima data cand am aflat de problema fetitei noastre (Ioana Maria – n.r.) a fost la nastere, cand si medicul a fost la fel de surprins ca si noi. Dupa cate ecografii s-au facut in cele noua luni de sarcina, medicii nu au observat ca fetitei ii lipseste o parte atat de mare din mana dreapta. Cand am efectuat ecografia morfo-fetala, la aproximativ sase luni de sarcina, in care au fost masurate si comparate toate segmentele corpului, medicul a scris clar pe fisa ca totul este in regula”, povesteste tatal micutei, Iulian Mihai.

Prima explicatie pe care au primit-o parintii Ioanei a venit de la neonatolog, care, desi nu a efectuat nicio investigatie medicala, a afirmat ca malformatia are o cauza genetica. „Mi s-a spus ca genele noastre, ale mele si ale sotiei, sunt de vina si ca toti copiii nostri vor avea malformatia asta. Insa testul genetic pe care l-am facut ulterior a infirmat ipoteza unei cauze genetice”, precizeaza tatal Ioanei.

Pentru a afla care a fost cauza anomaliei cu care s-a nascut copilul lor, parintii au cerut lamuriri mai multor specialisti, inclusiv din strainatate, din Australia si din SUA. Potrivit lui Iulian Mihai, medicii din strainatate au concluzionat, in unanimitate, ca a fost vorba despre o banda amniotica „infasurata” pe mana fatului, care a oprit dezvoltarea acesteia si a dus, inaintea lunii a patra de sarcina, la amputare. Medicul care a monitorizat sarcina, pe tot parcursul ei, a fost dr. Marcel Moisa, specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie „Dr. Panait Sarbu” din Capitala.

El a facut si ultima ecografie, cu o saptamana inainte de nastere. Dr. Moisa sustine concluziile primite de tatal Ioanei de la medicii din strainatate, insa considera ca nu a fost datoria lui sa urmareasca evolutia morfologica a fatului, altfel spus integritatea fizica a acestuia.

„Ca sa fi putut observa, din timp, ca mana este prinsa cu banda amniotica, inainte sa se produca amputarea, si chiar dupa aceea, ar fi trebuit sa stau o jumatate de ora la o ecografie si sa ma las de operatii, ca nu mai aveam timp pentru ele”, sustine medicul.
Potrivit dr. Moisa, cel care ar fi trebuit sa observe problema Ioanei era medicul care a efectuat ecografia morfo-fetala (3D), respectiv dr. Valentin Varlas, de la Spitalul Filantropia. Doctorul Valentin Varlas sustine ca nu se poate stabili cu certitudine in ce luna de sarcina banda amniotica a prins mana fatului. El nu exclude insa posibilitatea ca banda amniotica sa fi fost prinsa in jurul mainii fatului in momentul in care s-a facut ecografia morfo-fetala.

Tatal fetitei sustine ca explicatia medicului de la Spitalul Filantropia contrazice ceea ce sustin medicii din strainatate care au studiat cazul Ioanei. „Ei au spus clar ca fetita nu ar fi supravietuit daca amputatia s-ar fi produs dupa patru luni. Mi-e greu sa cred ca ar fi trait in cazul in care amputarea s-a produs dupa sase luni, daca ar fi sa iau in calcul explicatiile medicului Varlas”, a mai spus Iulian Mihai.

Parintii Ioanei sunt hotarati sa sesizeze Colegiul Medicilor si sa faca toate demersurile pentru ca medicii vinovati de ceea ce s-a intamplat cu fiica lor sa fie pedepsiti. „Nu pot sa accept ca motivul pentru care fiica mea nu are o mana este acela ca medicul care a urmarit sarcina nu are chef sa stea o jumatate de ora sa se uite la o ecografie, desi am fost la cabinetul lui particular si l-am platit sa-si faca meseria”, a concluzionat tatal fetitei de sase luni.

Un copil cu doua capete s-a nascut la Maternitatea din Oradea, desi parintii asteptau gemeni

Un copil cu doua capete s-a nascut mort la Maternitatea din Oradea. Medicul ginecolog o anuntase pe mama, in perioada graviditatii, ca urma sa aiba gemeni. Gravida, mama a noua copii si de religie neoprotestanta, s-a internat la Maternitatea Oradea pentru a-si aduce pe lume gemenii, asa cum ii spusese ginecologul care ii supraveghease sarcina.
„Copilul, un baiat, s-a nascut mort. Avea doua capete lipite de torace. Nu avea nici plamani, inima era si ea deformata. Nu avea cum sa supravietuiasca”, a declarat pentru Bihoreanul.ro, Valeria Filip, medicul care a asistat la nastere si directoare medicala a Maternitatii.
Cu toate ca este vorba de un caz grav, doctorita Filip a refuzat sa divulge numele medicului ginecolog care a supravegheat gravida .

„Mama de Romania”: Parintii unui copil nascut mort ii acuza pe medici ca le-au schimbat bebelusul

O familie din Vrancea ii acuza pe medicii de la Spitalul Judetean de neglijenta. Dupa o sarcina normala, femeia a nascut un copil mort. La inceput i s-a spus ca nascuse o fetita insa de la morga spitalului li s-a dat un baietel. In actele oficiale exista neconcordante, iar parintii au refuzat sa ia baietelul acasa sa-l inmormanteze, pana nu se clarifica situatia. Ei au facut testul ADN si asteapta rezultatul anchetei demarate de politisti.

Corina si Sorin Nastasa din comuna vranceana Movilita au un baiat de patru ani si asteptau o fetita. Cel putin asa reiesea din examenele medicale de pe parcursul sarcinii. Singura problema aparuta la ecografie o constituia cordonul ombilical si de aceea femeia solicitase nastere prin cezariana. Odata ajunsa la Spitalul din Focsani, Corina Nastasa a avut parte de altceva. I s-au facut injectii puternice si a nascut normal. „Mi s-a spus ca am nascut o fetita, ca a murit…”, a declarat mama, Corina Nastasa.

Parintii au incercat sa treaca peste acest moment tragic si s-au pregatit de inmormantarea fetitei. Cand s-au dus sa ridice trupul neinsufletit al fatului, au constatat ca actele erau facute pentru un baietel. „Am ramas socat. Nu am luat copilul pentru ca nu am dorit sa iau copilul altuia”, a precizat Sorin Nastasa.

Datele baietelului mort de la morga nu corespund cu cele transmise de cadrele medicale imediat dupa nastere. „Fetita avea 47 de centimetri, iar baietelul de la morga avea 54 de centimetri…”, a adaugat Sorin Nastasa. Cadrele medicale sustin ca a fost doar o eroare la redactarea fisei de externare. In rest, fatul nascut mort a fost baiat, iar doctorii nu i-au facut femeii operatie de cezariana pentru ca nu au stiut dinainte ca acest lucru se impune.

„Ei au trait cu influenta unei ecografii, care le spunea ca va fi fetita. A fost o greseala pe biletul de externare. Este parafa mea si imi asum greseala”, a declarat doctor Ioan Placinta, specialist Sectia Ginecologie Spitalul de Urgenta Focsani. Medicii spun ca pruncul avea o parte din cordonul ombilical pozitionata intre cap si vagin si de aceea copilul nu a mai putut fi salvat. Cazul a fost preluat de politie si de Colegiul Medicilor Vrancea. „Avem o plangere in lucru. Parintii nu sunt multumiti de explicatiile medicilor”, a declarat Mariana Apostol, purtator cuvant IPJ Vrancea. „Cred ca fetita traieste si a fost data unei alte familii”, a mai spus tatal, Sorin Nastasa.

„Medicii isi vor spune punctele de vedere in fata comisiei de specialitate, urmand apoi a se lua o decizie”, a declarat Valentin Ochean, Colegiul Medicilor Vrancea. „Acest caz va fi discutat si analizat cu atentie. Ieri s-a decis intrunirea consiliului pentru data de astazi, cred ca nu s-a tras de timp. Va asigur ca se va face tot posibilul pentru rezolvarea cazului”, a mai declarat Valentin Ochean.

Ion Bazac: Campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a fost un esec

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a criticat modul in care fostul ministru Eugen Nicolaescu a desfasurat campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra. Bazac spune ca a fost vorba de o actiune in pas de defilare, dupa principiul…veniti sa va vaccinati! Pentru campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin s-au achizitionat 110.000 de doze de vaccin, cu 23 de milioane de euro, a declarat Ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Din totalul de fete de clasa a patra au fost vaccinate cu prima doza numai 2.615, adica 2,57%. „Campania de vaccinare a fost un esec, aceasta a fost facuta in pas de defilare. A fost construita ca o invazie, nu ca o binefacere, fara explicatii, pe principiul la vaccin inainte. Trebuie sa mai dam o sansa programului. Mai mult decat atat, informarea parintilor nu s-a facut in mod corespunzator”, a completat ministrul.

Ion Bazac a mai spus ca a fost infiintata o comisie care a evaluat utilitatea campaniei, iar vaccinarea se va relua dupa ce va fi analizata campania de informare. Totodata, comisia de specialisti constituita la nivelul ministerului Sanatatii, a stabilit ca prioritate a politicii de sanatate publica scaderea mortalitatii prin cancer de col uterin, si ca prima urgenta, desfasurarea unui program national de screening al cancerului de col uterin. Ministrul Sanatatii a cerut celor doua firme farmaceutice producatoare (GlaxoSmithKline si Merk Sharp & Dohme) amanarea livrarilor vaccinurilor.

Ultimul program de preventie lansat de Ministerul Sanatatii, la sfarsitul lunii noiembrie, cel de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva infectiei cu virusul HPV, care provoaca cancerul de col uterin, a lansat cele mai mari controverse. In prima saptamana a campaniei, peste 70% dintre parintii ale caror fiice erau programate sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in perioada 24 – 28 noiembrie, nu au fost de acord cu acest vaccin. Opozitia aproape generalizata a parintilor a venit, in opinia ministerului, din cauza unei campanii de informare dezorganizate.

In Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.200 mor din cauza acestei boli. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin, tara noastra fiind urmata, in acest clasament, de Bulgaria si Slovacia.

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca rezultatele campaniei de vaccinare anti HPV, anuntate de actualul ministru, Ion Bazac, sunt subevaluate. „Desi nu am toate datele, sunt convins ca, in ceea ce priveste rata de vaccinare in prima parte a campaniei, rezultatele sunt subevaluate”, a declarat Nicolaescu.

„Mama de Romania”: Doua mame au aflat dupa trei zile ca bebelusii le-au fost incurcati

Doua mame au aflat, dupa trei zile, ca alaptasera alt copil decat cel caruia ii dadusera viata. Una dintre femei a intrat in soc cand a primit vestea. Cadrele medicale au recunoscut ca au incurcat nou-nascutii dupa nastere. Nu asistentele si-au dat insa seama de greseala, ci tot una dintre mamici.

Femeia a nascut un baietel pe care l-a strans la piept trei zile. A aflat apoi cu stupoare ca se bucurase de copilul altei mamici. De fapt, cealalta mama a realizat ca ceva este in neregula, cand i-a fost cantarit bebelusul si avea cu cateva sute de grame mai putin decat fusese anuntata la nastere.

Ambele familii sunt revoltate, nu insa si medicii. Amenintati cu o plangere penala pentru neglijenta in serviciu, medicii si asistentele care erau de serviciu la maternitatea Targu Jiu au intrat si in atentia conducerii, care a deschis o ancheta interna.

O fetita de patru ani a murit dupa ce a fost operata de polipi

Caz cutremurator la Cluj-Napoca, la Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala. O familie ii acuza pe medici de moartea fetitei lor de patru ani, dupa o banala operatie de polipi. Bunicii copilei, care suferea de autism, sustin ca fetita a fost pur si simplu abandonata dupa operatie si ca, dupa ce a intrat in soc cardio-respirator, nu a fost nimeni in jur care s-o resusciteze.

Medicul care a operat-o pe fetita sustine ca totul a decurs bine, insa pacienta a facut stop respirator cand si-a revenit din anestezie.

Mediciiau incercat fara succes sa o resusciteze. Rudele sustin insa ca fetita a murit pentru ca a fost abandonata de medici imediat dupa operatie. Dupa medici, si anestezistul a plecat din sala, inainte ca fetita sa se trezeasca. De asemenea, bunicii copilei sustin insa ca aceasta ar fi murit din cauza medicamentelor administrate eronat in timpul operatiei. Medicii au declarat ca i-au fost facute toate analizele fetitei, din care nu a reiesit ca ar fi fost alergica la vreun medicament.

„Inima fetitei pornea-se oprea, pornea-se oprea. (…) Profesorul a iesit din sala si a spus ca totul a iesit bine. Cand dansul a plecat anestezista a intins-o si a lasat fetita singura. Deci in incinta pe masa de operatie, unde a fost operata a fost abandonata sa moara”, sustine bunica fetitei, Ileana Parau.

De cealalta parte, medicul respinge acuzatiile rudelor sustinand ca interventia chirurgicala a decurs normal si ca, inainte sa paraseasca sala de operatii, a fost asigurat de anestezist ca fetita este bine.

„Mi-a zis sa o lasam sa se trezeasca incet pentru ca e un copil cu nevoi speciale. Dumneavoastra ati terminat, nu sangereaza o tinem noi sub control.”, povesteste medicul Silviu Albu, care a realizat operatia. Declaratia medicului este sustinuta si de conducerea spitalului la care a fost efectuata operatia. „Eu nu pot sa cred ca a fost abandonata, tot timpul a fost cineva acolo deci nu a fost abandonata”, sustine Cristina Ciortea, managerul Spitalului Judetean Cluj.

Dupa operatie insa, fetita a intrat in stop cardio-respirator. Rudele sustin ca rezidentii care ramasesera in sala au facut resuscitarea, fara ajutorul anestezistei. Abia mai tarziu a fost chemat un echipaj SMURD, iar fetita a fost transportata la alt spital. „A fost chemat SMURD-ul, desi a fost resuscitata, pentru ca in clinica nu era aparat de ventilatie pentru copii”, a precizat medicul Silviu Albu. Fetita a decedat insa la scurt timp. „Prezenta semne de stop cardio-respirator ca fusese resuscitata de echipa SMURD din momentul preluarii de la clinica undese efectuase interventia chirurgicala. Decesul declarat in jurul orei 21.30”, a declarat medicul de la spitalul de Urgenta Cluj, unde a fost tranporata fetita pentru resuscitare.

Practic, de la comunicarea diagnosticului si pana la declararea decesului, fetita a trecut prin trei spitale diferite. Initial, copila a fost consultata de un medic de la sectia ORL a Spitalului CFR din Cluj. Medicul a comunicat parintilor diagnosticul si le-a recomandat o interventie chirurgicala care sa fie realizata la Spitalul Judetean, intrucat spitalul CFR nu are un medic anestezist pentru copii. In aceasta situatie, fetita a fost operata la Spitalul Judetean din Cluj, acolo unde copila a suferit mai multe socuri cardio-respiratorii, imediat dupa operatie.
Medicii de la SMURD, chemati pentru resuscitare au realizat ca Spitalul Judetean nu este dotat cu aparat de ventilatie pentru copii, iar in aceasta situatie fetita a fost transferata la Spitalul de Urgenta din Cluj, unde a decedat.

Colegiul Medicilor a inceput o ancheta pentru a afla cauzele care au dus la moartea fetitei. In paralel, conducerea Spitalului Judetean a demarat o ancheta proprie.

„Mama de Romania”: O femeie din Brasov a nascut un copil „sirena”

Caz neobisnuit la Maternitatea din Brasov, unde s-a nascut un copil „sirena”, cu membrele inferioare lipite si fara rinichi. Copilul s-a nascut prematur si a murit la o ora de la nastere.
Medicii sustin ca mama nu stia ca bebelusul ei sufera de aceasta malformatie, desi si-a facut ecografii constant. Malformatia este extrem de rara, iar bebelusii nu supravietuiesc mai mult de 15 zile. Se mosteneste genetic si apare in perioada embrionara cand fatului i se dezvolta membrele inferioare.

Mama, in varsta de 36 de ani, mai are doi copii perfect sanatosi.

Un copil de trei ani a murit dupa ce medicii i-au pus un diagnostic gresit

Acuzatii de malpraxis la Drobeta Turnu-Severin. Parintii unui copil de trei ani acuza mai multi medici ca le-au omorat baiatul pentru ca i-au administrat gresit medicamente, fara a avea rezultatul analizelor. Ei sustin ca micutul a fost plimbat prin spitale timp de o saptamana, dupa care a murit.

Prima data copilul a fost tratat de medicul de familie, de otita. Dupa trei zile a inceput sa se simta rau si a ajuns la Spitalul Judetean, la sectia de boli contagioase. Tatal sustine ca medicul l-a internat pe micut la sectia boli contagioase, cu diagnosticul de hepatita. De aici a fost trimis la pediatrie, in acelasi spital.

Apoi, diagnosticul s-a schimbat. Copilul a fost tratat de hepatita fara a i se face analize si apoi a inceput sa urineze sange. Apoi rezultatul analizelor a demonstrat ca diagnosticul era gresit. Parintii sustin ca s-au lovit si de alte probleme, medicii l-au lasat nesupravegheat pe baiat, peste noapte. Pana la urma, copilul a fost transportat la spital la Timisoara, unde a ajuns cu septicemie.

Medicii de aici nu l-au mai putut salva. Conducerea Spitalului Judetean Mehedinti a aflat de la jurnalisti de acest caz. Potrivit medicului Denis Buzilica de la Spitalul Judetean, luni s-a demarat o ancheta in acest caz. Trecand cu greu de secretara, familia a reusit sa depuna plangerea la Colegiul Medicilor. Colegiul Medicilor din Mehedinti nu a facut nicio declaratie.

„Mama de Romania”: O femeie gravida a murit dupa ce a fost lasata sa sangereze timp de 12 ore

In Romania nu numai copiii nou-nascutii au probleme din cauza medicilor, ci si mamele mor uneori din cauza neglijentei din spitale. Asa s-a intamplat la maternitatea Panait Sarbu din Bucuresti, unde o femeie a murit dupa ce a fost lasata sa sangereze 12 ore fara sa i se faca o transfuzie. Medicii care ar fi trebuit sa aiba grija de Natalia Ionescu refuza sa comenteze cazul. Natalia Ionescu avea 40 de ani si se afla la prima sarcina.

Pe 7 octombrie, la aproape sapte luni de sarcina, femeia a fost internata la maternitatea Panait Sarbu, cu dureri mari. „Pe data de 10 seara, a inceput sa sangereze, am vorbit si cu doamna doctor Bucur, care nu a venit la ea in acea seara. Doamna doctor a venit a doua zi la 9 si a cerut de urgenta sa i se faca cezariana. Natalia a marturisit ca in acea noapte a pierdut mult sange”, povesteste Mihai Ionescu, sotul acesteia.

In ciuda celor intamplate peste noapte, medicul de garda n-a verificat cauza sangerarii. „Nu i s-a facut nici o transfuzie seara, singura transfuzie a fost in timpul operatiei. Dupa operatie a facut stop cardio-respirator si s-au hotarat sa ii masoare hemoglobina care era mult prea mica”, spune acesta. In apararea lor, medicii dau vina pe aparatura veche.

„Va spun ceva – avem un singur ecograf noaptea, care este depasit si nu il folosim decat pentru a vedea daca inima copilului bate”, spune Mihai Moisa, medic la maternitate.
Medicii care au fost de garda in acea noapte refuza sa comenteze cazul. „Tot timpul nu am stiut de ce Natalia pierde copilul, iar acum sunt pus in pozitia sa nu stiu de ce Natalia a murit. Nu vreau decat sa aflu adevarul”, spune sotul femeii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here