Parea simplu si clar pentru toata lumea, dar studiind numeroasele intrebari pe care le-ati adresat redactiei atat prin scrisori, emailuri cat si direct pe site-ul superbebe.ro, am constatat ca exista nenumarate situatii particulare in privinta modalitatii de acordare a indemnizatiei pentru ingrijirea copilului. Speram sa reusim pe aceasta cale sa oferim raspunsuri care sa va fie de ajutor.
Cum numarul intrebarilor este foarte mare, pentru a oferi cat mai multe informatii tuturor cititorilor si cititoarelor revistei am decis sa prezentam direct, raspunsuri la diferitele situatii, urmand sa va regasiti in cazurile prezentate.
Decaderea din drepturile parintesti nu il scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere a copilului. Cumularea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu obtinerea de venituri supuse impozitului pe venit (salariu, venituri din activitati independente, drepturi de autor etc) este interzisa. In situatia in care persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, reglementata de ordonanta de urgenta in cauza, si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, beneficiaza de un stimulent in cuantum lunar de 300 lei.
Potrivit legislatiei in vigoare, o persoana care a avut o intrerupere de aproximativ 2 luni pe cartea de munca, inainte de a se naste copilul, chiar daca a lucrat mai multi ani consecutiv si si-a platit darile catre stat, nu are dreptul la concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani si, respectiv, la plata indemnizaaiei de maternitate.
Una din conditiile imperative prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului de pana la 2 ani este ca solicitantul sa fi obtinut in perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului, venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
In conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, in calculul celor 12 luni prevazute pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal.
Mamele care au deja un copil sub doi ani, beneficiaza de indemnizatie in valoare de 800 lei (600 plus 200), dar sunt insarcinate si urmeaza sa nasca imediat dupa ce primul copil implineste doi ani, pentru a putea beneficia si pentru cel de-al doilea copil de concediu pentru cresterea copilului de pana la 2 ani si, respectiv, de plata indemnizatiei vor trebui ca pe perioada dintre expirarea concediului de crestere a primului copil si data nasterii celui de-al doilea sa se solicite fie acordarea concediului medical prenatal (de sarcina), fie acordarea concediului de risc maternal.
O persoana care a fost 6 luni in somaj, ulterior s-a angajat cu contract de munca, dar pentru timp redus (2 ore) si a ramas insarcinata are dreptul la concediu de crestere a copilui si, respectiv, la plata indemnizatiei de crestere a acestuia.
Mamicile care lucreaza cu jumatate de norma au dreptul la plata indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani, deoarece in prezent contractele de munca cu timp partial nu mai genereaza stagiu de cotizare proportional cu timpul efectiv lucrat, ci un stagiu de cotizare intreg, indiferent de timpul efectiv lucrat.
Daca esti o mamica studenta si care nu au lucrat niciodata, la nastere, ai dreptul la alocatia pentru copii nou-nascuti care se acorda o singura data si al carei cuantum este de 230 lei incepand cu 1 ianuarie 2009 precum si la trusou, echivalentul a 150 de lei.
Totodata ai dreptul la alocatia de stat pentru copii in cuantum de 200 lei lunar (pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani), insa nu poti beneficia de indemnizatia de maternitate si nici de indemnizatia de crestere a copilului decat daca ai urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune ai dreptul la indemnizatia de crestere a copilului.
Nu pierde din vedere si faptul ca, de indemnizatia de crestere a copilului beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca indeplineste conditiile de acordare a acesteia. In situatia in care venitul familiei este de pana la salariul minim net pe economie pe membru de familie ai dreptul, fie la o alocatie complementara lunara in cunatum de 50 lei pentru familia compusa din sot, sotie, si un copil, iar daca familia este constituita numai dintr-un singur parinte, la alocatia pentru familia monomaternala in cuantum de 70 lei lunar.
De asemenea, se poate solicita concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani si, respectiv, se poate beneficia de plata indemnizatiei de crestere a copilului pentru primii 3 copii, indiferent ca este vorba de tata sau de mama.
Cererile pentru acordarea indemnizatie si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta. Actele necesare acordarii indemnizatiei sunt: actul de identitate al solicitantului, certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie, precum si acte doveditoare privind realizarea de venituri, si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora.
In cazul in care mama este salariata, adeverinta de venit se obtine simplu, de la locul de munca. In cazul in care mama este liber profesionista, are o firma, are castiguri din agricultura sau, pe langa salariu, are alte venituri, precum dividende, adeverinta va trebui sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine. Daca obtii deja indemnizatie pentru cresterea copilului, trecerea de la 600 de lei la 85% din venitul anterior nasterii urmeaza o alta procedura.
Mamele nu se vor prezenta la primarie, ci la sediul Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale in raza careia au domiciliul. Deoarece dosarul este deja intocmit si se afla in evidentele agentiei, nu ale primariei. La sediul agentiei va completa o cerere prin care solicita recalcularea indemnizatiei, la care se anexeaza o copie dupa buletin si adeverinta de venit pe ultimele 12 luni inaintea nasterii.
Pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in cuantum de 85% in situatiile prevazute mai sus, persoanele beneficiare transmit la agentia teritoriala de prestatii sociale o cerere scrisa care sa contina in mod obligatoriu numele si prenumele, codul numeric personal, adresa, atat ale persoanei beneficiare, cat si ale copilului pentru care se primeste indemnizatia, insotita de documentele doveditoare, pana cel tarziu la data de 30 iunie 2009.
Pana la inregistrarea acestor documente si calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului , aceasta se acorda in cuantum de 600 lei, urmand ca diferenta de cuantum sa fie acordata incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2009.
Dividendele obtinute de asociatul unic la o societate sunt luate in calcul pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. In functie de valoarea acestora se poate primi fie minimul garantat de lege de 600 lei, fie valoarea de 85% din venitul realizat de asociatul unic pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei. In vederea calcularii sumei cuvenite, trebuie prezentata la autoritatile competente o adeverinta de la administratia financiara in raza careia se afla domiciliul .
Atentie: Studentele care au continuat studiile prin master nu au dreptul la indemnizatia de crestere a copilului daca nu au venituri profesionale de minim 12 luni in anul anterior nasterii copilului. Urmarea unor cursuri de master nu da dreptul la acordarea idemnizatiei.
Sfat: Plata indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.