Primul bebelus cu trasaturi pre-selectionate s-ar putea naste anul viitor, dar posibilitatea ca parintii sa poata opta pentru culoarea parului, a ochilor sau chiar a sexului copilului a declansat o adevarat controversa publica in Statele Unite dupa ce o clinica a anuntat ca poate oferi un astfel de “serviciu”.
Clinica LA Fertility Institutes, condusa de dr. Jeff Steinberg, unul dintre pionierii fertilizarii in vitro in anii ’70, foloseste tehnologia numita diagnosticul genetic preimplantare sau PGD, care presupune testarea embrionilor inainte de implantare. Doctorii selecteaza un embrion fara defecte genetice – sau, in acest caz, un embrion cu trasaturile dorite de parinti, precum parul blond si ochi albastri.
Potrivit bbc.co.uk, vestea i-a nemultumit pe expertii britanici care considera ca aceste proceduri nu fac altceva decat sa distraga atentia de la adevartul rol al unei astfel de tehnologii, adica protectia impotriva defecteleor genetice. Dr. Steinberg considera insa ca serviciile unei astfel de clinici pot fi solicitate de cupluri atat din considerente medicale cat si cosmetice.
Specialistul a oferit exemplu unui cuplu care ar putea sa isi doreasca un copil cu o piele mai inchisa la culoare pentru a-l proteja de cancerul de piele, daca viitorii parinti au deja un copil care a dezvoltat o forma de melanom. Alti parinti isi doresc pur si simplu un baiat cu parul blond.
Intr-un anunt postat pe situl clinicii se mentioneaza ca nu toti pacientii se vor califica automat pentru teste si nu se ofera nicio garantie de ‘predictii perfecte’ in privinta culorii ochilor sau a parului. "Nu as spune ca este un drum periculos. Este un drum neexplorat", a mai precizat specialistul adaugand ca aceste proceduri sunt posibile de mai multi ani dar au fost ignorate de comunitatea medicala.
Dr. Gillian Lockwood, expert britanic in domeniul fertilizarii si membru al comisiei de etica a Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, pune problema daca este moral ca stiinta sa fie folosita in acest mod. "Daca ajugem la momentul in care putem decide care combinatie de gene este responsabila pentru ochii albastri sau parul blond, ce se va alege de ceilalti embrioni care se vor dezvolta in oameni roscati cu ochii verzi, asa cum sunt eu?", mai semnaleaza dr. Gillian, care a avertizat in privinta riscului de a trata copiii ca pe niste marfuri ce sunt alese de pe rafturi.