Nu-l creste in “eprubeta”!

    Foto: Guliver

    Venirea pe lume a copilului este un eveniment deosebit de important si incarcat de stari emotionale cum poate nu ai mai trait niciodata. Ti-ai dori pentru bebelus tot binele din lume.

    Nou-nascutul este o fiinta fascinanta, sensibila si care pare extrem de firava. In mare parte lucrurile chiar asa si stau, dar trebuie sa stii de de multe ori sugarii au dovedit ca au o putere si o rezistenta mult mai mari decat s-a putu crede si au supravietuit chiar in conditii in care unii adulti nu ar face fata. Este firesc sa fii stresata la inceput in privinta modului in care iti vei ingriji copilul. Este mai greu in primele saptamani si va trebui sa fii numai ochi si urechi la maternitate cand personalul iti ofera sfaturi despre modul in care trebuie sa ii dai sa manance, sa fie imbracat sau spalat. L

    Lucrurile se intampla cu o viteza uimitoare si te vei trezi acasa foarte repede, singura practic, in brate cu un copil care are nevoie de tine si va protesta de fiecare data cand ceva nu este pe placul sau. Protestele vor fi sub forma unor tipete ce par permanent indurerate si, in astfel de situatii, cel mai important lucru este sa nu intri in panica si sa nu exagerezi luand decizii extreme de protectie.

    Pentru aceasta, elimina orice tendinta de te transforma in superprotectoarea copilului tau. Sfatul este valabil si pentru oricare dintre ceilalti membri ai familiei. Asadar, nu incerca sa iei masuri de siguranta exagerate, ci doar respecta regulile firesti de ingrijire. Nu te pune nimeni sa il tii dezbracat, in frig si ploaie si nici sa te plimbi cu el in locuri aglomerate in plina epidemie de gripa si infectii virale. Totusi incearca sa nu cazi in plasa unor obiceiuri "din batrani". In aceasta oridine de idei, iata o prima problema.

    Cand ajungi cu copilul acasa, nu iti cere nimeni sa organizezi petreceri si sa accepti pelerinaje de prieteni si rude in vizita la copil. Dar nici nu iti inchide portile anuntand ca nu vei mai primi pe nimeni pana la majoratul micutui tau. Apoi este suficient sa impui niste reguli de bun simt. Nu trebuie sa vina mai mult de doi-trei invitati dar nu ii echipa ca si pentru blocul operator cu masti si halate. Asigura-te ca sunt sanatosi, ca s-au spalat pe maini si ca nu vor stranuta sau casca spre copil.

    Nu transforma apoi casa ta intr-un cuptor. Nu trebuie sa fie in casa temperaturi mai mari de 23-24 de grade si nici nu il infofoli pe micut ca pentru Polul Nord. Este suficient ca la o astfel de temperatura sa stea in patutul lui intr-un bodz si sa fie acoperit cu o paturica lejera. Nu il "orna" in casa cu prea multi botosei, manusi si, in niciun caz cu binete sau caciulite.

    Cand ii faci baie copilului nu exagera cu fierberea apei. Nu uita ca imunitatea copilului trebuie sa se contureze intr-un fel, in plus, fii sigura ca si la cele mai luxoase maternitati, cat timp tu inca iti reveneai dupa nastere, copilul tau era spalat bine merci cu apa de la robinet. Nu trebuie sa folosesti dezinfectate, tot felul de prafuri sau solutii pentru ca pielea lui trebuie sa se obisnuiasca cu agresiunile mediului inconjurator. Asadar important este sa potrivesti apa si apoi va puteti balaci bine merci.

    Nu exagera cu sterilizarea hainelor prin fierbere. Este suficient sa fie spalate la masina la un program mai complex, iar apoi calcate. Chiar daca nu este absolut obligatoriu ar fi recomandat sa folosesti detergenti speciali destinati pentru spalarea hainelor de copii.
    Citeste mai mult in revista Superbebe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here