Printre o serie de multe transformari pe care le resimte o femeie gravida se numara si somnul. Asa numitele “dereglari” ale somnului isi fac simtite prezenta inca din primele saptamani de sarcina. Ba ti-e somn incontinuu, ba ai insomnie, ba vrei sa dormi, dar nu iti este confortabil… Ce este de facut? Este esential sa-ti intelegi corpul prin ce transformari trece, dar si sa respecti regulile unui stil de viata sanatos. Iata cateva sfaturi utile.
Din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata, treci printr-o serie de transformari care te bulverseaza, aducand odata cu ele si dificultati de adormire, vise agitate, nopti petrecute cu ochii in tavan…Astfel, oboseala si somnolenta devin din ce in ce mai frecvente, fiind asociate cu lipsa somnului la orele de culcare si cu trezirile din timpul noptii. Aceste schimbari se vor accentua odata cu avansarea sarcinii, fiind evidente mai ales in ultimul trimestru de sarcina.
Cauzele acestor dereglari pot fi de ordin fizic (dereglarile hormonale, greata, nevoia frecventa de a urina, durerile de spate, cresterea volumului burticii si chiar miscarile fatului, care are alt program de somn decat al tau), dar si psihologic (anumite temeri cu privire la indatoririle ulterioare, grija pentru sanatatea fatului, frica de nastere, etc.).
Primul trimestru: prea mult sau prea putin
La inceputul sarcinii, insomniile sunt mai putin frecvente. Aceasta datorita hormonilor secretati in timpul sarcinii, ce actioneaza ca niste excelente somnifere naturale. Asadar, nu trebuie sa te opui foarte tare acestei stari si sa profiti cat mai mult de noptile lungi.
De asemenea, starea de somnolenta se va resimti si pe timpul zilei, insa nu trebuie sa te nelinistesti. Trebuie sa ai doar rabdare si vei vedea ca aceasta tendinta de somnolenta va disparea la sfarsitul celei de-a treia luni. Daca majoritatea viitoarelor mamici sufera de somnolenta, exista si cazuri de gravide care devin insomniace, datorita grijilor exagerate pe care le au fata de sarcina lor. De obicei, aceste insomnii dispar in momentul in care ele isi vad bebelusii la ecograf si sunt sigure ca totul decurge normal.
Al doilea trimestru: acalmie
In cel de-al doilea trimestru de sarcina, odata cu burtica ce se rotunjeste vazand cu ochii, dispar si anumite temeri pe care probabil le-ai avut (teama de avort, de sarcina extrauterina, etc.). Totodata, in majoritatea cazurilor dispar greturile si varsaturile, ceea ce inseamna ca treci printr-o perioada mai linistita si mai agreabila a sarcinii. Asadar, profita de aceasta perioada cat poti.
Al treilea trimestru: disconfort
Sfarsitul sarcinii este marcat adesea de…tulburari de somn. Vei incepe prin a-ti gasi cu greu o pozitie pentru a dormi confortabil sau s-ar putea sa te confrunti cu insomnii. Contractiile uterine si disconfortul respirator te vor incomoda, frecventa nevoii de urinare te va obliga sa te trezesti de multe ori in timpul noptii, somnul agitat, visele ciudate, miscarile bebelusului, toate acestea vor sta in calea unui somn linistit. Nu trebuie sa-ti faci griji, caci aceste insomnii nu au nicio incidenta asupra viitorului bebelus. Insa este foarte important sa nu acumulezi foarte multa oboseala inainte de nastere, caci vei avea nevoie de toata energia pentru a-l aduce pe lume pe micut, dar si pentru a-l ingriji.
Solutii pentru un somn linistit
Este suficient sa respecti cateva reguli, pentru a avea un somn mai odihnitor. Primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este alimentatia din timpul cinei. Este bine sa mananci cu cel putin doua ore inainte de a merge la somn, pentru ca stomacul tau sa aiba timp sa se goleasca si astfel tu vei fi mult mai linistita. Mesele de seara trebuie sa fie reduse cantitativ si sa nu contina produse prea grele sau prea grase.
Pregateste-ti o cina lejera, cu alimente care favorizeaza somnul. Ai grija sa eviti alimentele acide sau condimentate care favorizeaza refluxul gastro-esofagian. Nu trebuie sa bei foarte multa apa inainte de culcare si e de preferat sa o bei cu cel putin o jumatate de ora inainte de a merge in pat, pentru a evita trezirile dese in timpul noptii, pentru a merge la toaleta. Inainte de somn, o baie calduta si un masaj cu uleiuri esentiale sunt de foarte mare ajutor, caci te vor ajuta sa te relaxezi si sa mai uiti de griji. Camera in care dormi trebuie sa fie foarte bine aerisita si sa mentina o temperatura confortabila. Pune-ti o pijama lejera, care sa nu te incomodeze in timpul somnului.
Discuta cu medicul tau ginecolog despre toate nelinistile (care iti perturba somnul) pe care le ai, legate de sarcina si de viitor, caci el te va lamuri cel mai bine.
Sfat: In ultimele luni de sarcina, cand somnul se reduce cantitativ si calitativ, medicii recomanda sa adopti o pozitie de somn care sa va asigure confort, atat tie, cat si bebelusului din burtica. Pentru a favoriza intoarcerea venoasa si implicit pentru a reduce riscul aparitiei edemelor gambiere (picioare umflate) se recomanda sa dormi cu precadere pe partea stanga, cu atat mai mult cu cat dispozitia vaselor de sange din organism pe este pe partea dreapta. Circulatia venoasa este favorizata si in momentul in care picioarele tale vor fi asezate mai sus decat corpul. Poti sa te ajuti si de perne, una care sa iti sustina burtica, iar alta in spate. Exista perne speciale pentru gravide, care iti sustin burtica si iti ofera suport si intre genunchi.