Micul poliglot

    Foto: Guliver

    Nu exista o varsta standard cand copilul tau poate invata o limba straina, insa cel mai bine este sa astepti sa deprinda mai intai limba materna. Foarte multi parinti se agata insa de ideea ca ideal este sa le invete concomitent. Aceasta abordare, il va bulversa total, iar in timp se poate confrunta cu dificultati de vorbire.

    Varsta optima pentru ca piticul tau sa invete o limba straina este de trei-patru ani cand deja are disponibilitatea intelectuala de a recepta informatii noi. Problema apare insa cand esti pusa in fata faptului implinit, fie ca nu stii ce limba sa alegi pentru instruirea copilului, fie ca nu stapanesti niciuna.

    Este bine sa te axezi pe o limba de circulatie internationala, asa cum este engleza, sau alta limba care-i va servi si pe viitor. Este inutil sa-i bombardezi creierul cu o limba de mult apusa. Daca nu vorbesti fluent o limba straina sau cand nici tu nu intelegi ce spui, e mai bine sa-ti inhibi dorinta de a-l instrui tu, deoarece exista riscul sa invete gresit, iar mai tarziu problema va fi dificil, aproape imposibil de remediat.

    Chiar daca potentialul intelectual iti permite sa-ti inveti micutul mai multe limbi straine simultan nu te hazarda sa te apuci de treaba, inainte ca acesta sa o stapaneasca bine pe prima. In capul lui se va crea un amalgam de notiuni pe care ulterior le va incurca si nu va reusi sa vorbeasca corect niciuna dintre limbi

    Exista mai multe metode prin care copilul tau poate invata o limba straina: il poti invata chiar tu, il poti inscrie la un curs de limbi straine sau il poti da la o gradinita bilingva. In general, copiii nu sunt adeptii unui cadru formal cand vine vorba de invatat, se plictisesc repede, iar informatia pe care o acumuleaza in decurs de cateva minute sau o ora o uita repede. Poeziile, jocurile pe calculator, cantecele sau desenele animate cantaresc in anumite situatii mai mult decat un pedagog. Acestea ii stimuleaza senzorii receptori si cum numai prin repetitie orice element nou este stocat mai bine in creier lasa-l sa reia anumite cuvinte sau expresii ori de cate ori are placerea sa o faca.Citeste-i frecvernt povestioare scurte luand in calcul informatiile pe care le-a dobandit pana in acel moment.

    [SFAT] De fiecare data cand ii spui un cuvant nou axeaza-te pe lucruri concrete, pe obiecte ce pot fi atinse si vazute de copilul tau. Sunetul, pronuntia corelate cu imaginea il ajuta sa retina si sa recunoasca mai usor obiectul respectiv. Daca micutul tau refuza cu desavarsire sa primeasca informatiile intr-o alta limba decat cea materna nu insista prea mult asupra acestui aspect si lasa o persoana abilitata, educator sau meditator sa se ocupe de el, pentru ca altfel nu va face niciun progres. [/SFAT]

     

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here