Planta medicinala laudata si pretuita inca de pe vremea strabunilor pentru proprietatile sale curative, Salvia este cunoscuta din antichitate ca detoxifiant, protector impotriva infectiilor, tonic nervos si psihic, reintineritor.
Chiar si numele sugereaza marea apreciere de care s-a bucurat Salvia din partea oamenilor inca din timpuri indepartate. Denumirea deriva din cuvantul latinesc ,,salvare" (a vindeca, a insanatosi). "Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori", se spunea in Evul Mediu, cand se credea ca este sacra, in Roma fiind adunata cu un intreg ritual.
"Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie", mai spune un vechi proverb chinezesc. Se credea ca acela care va consuma Salvie inca de la inceputul primaverii va intineri si el odata cu natura. Oricum, Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice.
Si in medicina traditionala romaneasca, salvia are numeroase intrebuintari. De la ea se folosesc frunzele si partile aeriene inflorite, foarte bogate in uleiuri volatile si cu un gust puternic aromatic si astringent. Planta se poate gasi sub forma de ceai in practic toate magazinele specializate, ca si anumite preparate pe baza de salvie, cum ar fi tinctura, pulberea, otetul, chiar si vinul.
Sfat Superkids: Bronsita, astmul, rinita, sinuzita, bolile respiratorii cu secretii abundente, sunt doar cateva dintre afectiunile in care se recomanda Salvia. Administrata sub forma de pulbere, constant, vreme de o luna, cate o jumatate de lingurita de 4 ori pe zi, reduce cantitatea de secretii si are efecte antiinfectioase puternice. Pentru indigestie se ia inainte de masa un sfert de lingurita de pulbere de salvie. In caz de rani, se aplica pe locul afectat o cataplasma cu frunze maruntite. Tratamentul se face zilnic, cate o ora, vreme de minimum trei saptamani. Dintii frecati cu frunze de salvie devin albi si stralucitori.