Din primele zile de gradinita sau de scoala ale copilului, dupa ce nu mai detin controlul asupra fiecarui pas pe care il face cel mic, majoritatea parintilor incep sa-si faca griji legate de alimentatia juniorilor lor. Si cum altfel, din moment ce oferta de alimente cu valori nutritionale aproape inexistente si cu sute de calorii pentru o singura portie umple vitrina magazinelor de langa institutiile de invatamant. Ministerul Sanatatii Publice a inceput o campanie pentru interzicerea acestor alimente delicioase, dar nocive comercializate in gradinite si scoli.
[HP] Cu ce ar trebui sa se hraneasca copilul? [/HP] Dupa varsta de cinci ani, specialistii sunt de parere ca nevoile calorice pentru metabolismul bazal si pentru crestere, ale copilului, sunt in scadere, in timp ce consumul de total de energie pentru 24 de ore, creste odata cu inaintarea in varsta. De aceea, alimentatia copilului tau trebuie sa contina vitamine, minerale, proteine, fibre si grasimi cu valoare biologica ridicata precum untul, margarina, uleiurile begetale si slanina.
De asemenea, trebuie sa tii cont de piramida nutritionala care sta la baza unei alimentatii sanatoase pentru copilul tau. Astfel, cel mic va trebui sa primeasca la fiecare masa cereale, (bogate in carbohidrati, fier, vitaminele B1 si E), legume si fructe (bogate in vitamine, minerale, carbohidrati si fibre), lapte si derivati din lapte (cu continut bogat de calciu si proteine), oua (contin proteine cu valoare biologica mare), carne si peste.
[HP] Ce mananca la scoala? [/HP] Asa cum spuneam, o mare problema a parintilor din ziua de azi este legata de alimentatia celor mici de la gradinita sau scoala. Pentru a-ti usura situatia, tot ce trebuie sa faci este sa soliciti din partea insitutiei de invatamant meniul care va fi pus la dispozitia copilului in fiecare zi. Daca nu esti multumita de ceea ce i se ofera prichindelului de mancare, poti renunta la a-i mai plati masa si astfel ii poti prepara tu singura gustarea din timpul zilei, pe care insa, va trebui sa i-o duci in fiecare zi, in pauza de masa. Indiferent ca este vorba de o gradinita particulara sau una de stat, trebuie sa ai in vedere faptul ca acestea, de cele mai multe ori cumpara mancarea copiilor de la o firma de catering care, macar si pentru prestigiu, va respecta normele nutritionale si de igiena corespunzatoare.
Daca prichindelul tau merge la scoala, va trebui sa-i pregatesti in fiecare dimineata pachetelul, exceptie facand cazul in care cel mic merge la o scoala privata unde i se asigura si masa de pranz.
Ministerul Sanatatii a publicat de curand lista alimentelor interzise in gradinite si scoli conform recomandarilor specialistilor in nutritie. Aceasta contine cartofii prajiti, chips-urile, covrigeii, snacks-urile, sticks-urile, alunele, prajiturile, bomboanele, acadelele si sucurile carbogazoase. Nutritionistii propun ca aceste alimente sa fie inlocuite cu fructe, salate, lactate degresate, apa sau sucuri naturale.
[SFAT] Pentru ca micutul sa-si manance cu drag mancarea pe care i-o pui la sufertas, trebuie sa-l inveti bunele obiceiuri alimentare. Astfel, roaga-l sa te ajute dimineata cand pregatesti pachetelul pentru el si, cu zambetul pe buze, mai mult in joaca, explica-i care este rolul fiecarui aliment ce face parte din gustarea lui. De asemenea, pentru sendvisuri, nu alege salamul sau branza telemea, deoarece acestea se altereaza foarte repede si au un miros greu. Pachetelul trebuie mereu pus intr-o gentuta care pastreaza temeperatura initiala a alimentelor. Si tot de la o varsta frageda, cel mic trebuie obisnuit sa bea apa plata, in nici un caz bauturi racoritoare carbogazoase. [/SFAT]