Importanta micului dejun in timpul sarcinii

    Foto: Shutterstock

    Sarcina este o perioada importanta in viata oricarei femei si de aceea ar trebui sa fie si cea mai sanatoasa. Principala ta grija va fi aceea de a avea grija de tine si de bebelusul pe care il porti in pantec.

    Indiferent de stilul de viata pe care il aveai inainte de a ramane gravida, ar trebui sa te folosesti de aceasta oportunitate pentru a adopta obiceiuri sanatoase in viata ta, obiceiuri de care sa beneficiezi de aici inainte. Micul dejun este unul dintre aceste obiceiuri care ar trebui adoptate si pastrate din nenumarate motive.

    Micul dejun este cunoscut drept cea mai importanta masa a zilei, deoarece are o multime de beneficii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Studiile au aratat faptul ca persoanele care mananca micul dejun in fiecare zi sunt mult mai sanatoase pentru ca beneficiaza de un mix de nutrienti pentru intreaga zi. Micul dejun ii aduce pe toti, insarcinati sau nu, cu un pas mai aproape de indeplinirea cerintelor nutritionale ale organismului pentru toata ziua.

    Nutritia afecteaza dezvoltarea sarcinii, sanatatea mamei si a copilului, mai tarziu in viata. Acest lucru deoarece, in timpul sarcinii, bebelusul se hraneste din resursele tale, indiferent daca tu mananci sau nu. Unul dintre cele mai importante motive de care ar trebui sa tii cont atunci cand alegi sa mananci micul dejun este ca in acest mod iti vei invata copilul sa adopte si el aceleasi obiceiuri sanatoase. Specialistii sunt de parere ca obiceiurile nutritionale ale celor mici sunt direct influentate de modelul parintilor si, de aceea, nu e niciodata prea devreme sa incepi o educatie alimentara pentru princhindelul tau.

    Chiar daca esti foarte ocupata dimineata, trebuie sa te organizezi putin pentru a nu sari niciodata peste micul dejun. Gandeste-te de seara ce ai vrea sa mananci a doua zi si ai grija sa fie mereu ceva in frigider. Cu cat este mai variata alimentatia, cu atat iti vor fi mai bine indeplinite necesitatile nutritionale.

    Avantaje. Specialistii recomanda pentru orice masa alimente din trei grupe nutritionale si cel putin 4 grame de fibre. Si poti asimila toate acestea in diferite moduri, in functie de imaginatia si de gusturile tale. Important de retinut este ca, in timpul sarcinii, de la micul dejun nu trebuie sa lipseasca laptele degresat, cerealele integrale si fructele proaspete, pentru o dieta echilibrata. |n functie de gusturile tale alimentare, poti incerca o felie de paine integrala prajita, unt de arahide, un iaurt degresat amestecat cu fructe sau un bol de cereale cu lapte degresat. Astfel, vei scapa si de grija constipatiei.

    Dezavantaje. Din pacate, foarte multe viitoare mamici sufera de unul dintre cele mai incomode simptome ale sarcinii: greturile matinale. Indiferent daca apar dimineata sau pe tot parcursul zilei, acestea te pot determina sa te uiti lung la frigider si orice ai vrea sa bagi in gura sa nu ti se mai para deloc apetisant. Unele femei se vor simti rau daca mananca anumite alimente, in timp ce alte se vor simti rau indiferent de ce consuma. Vestea buna este ca greturile vor disparea dupa primul trimestru de sarcina, insa pana atunci ar fi indicat sa mananci orice iti trezeste cat de cat apetitul, la masa de dimineata.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here