Nu se pune problema sa scape de kilogramele in plus si nici sa fie nevoit sa atinga dimensiunile impuse de vreo defilare de moda. Pur si simplu, micutul tau poate fi trecut la dieta pentru ca stomacelul ii joaca feste si are diaree.
Ca mama, vei fi adesea pusa in situatii ce ti se par „la limita”, dar care fac parte din rutina vietii de bebelus… care se respecta. Diareea poate fi una dintre probleme. Primul pas este, evident, acela de a te adresa medicului, acesta stabilind in primul rand cauzele care au condus la aparitia diareei si tratamentul, daca este necesar. Motivele pot fi multiple si includ situatii generate de tipul alimentatiei (la san, alimentatie diversificata), de schimbarea anumitor parametri meteorologici, de asocierea cu alte afectiuni sau de administrarea unor medicamente, cum este cazul antibioticelor.
Problema care se pune in fiecare dintre aceste situatii este aceea a dietei asociate starii diareice. Daca bebelusul este alimentat exclusiv la san, trebuie urmarita in primul rand dieta mamei. Se poate intampla ca medicul sa iti indice sa folosesti formule de lapte fara lactoza, pana cand scaunele revin la consistenta si frecventa normale. Daca bebelusul a trecut pe alimentatia diversificata, nu exista recomandari speciale, noile tendinte medicale optand pentru mentinerea unei diete cat mai normale, continand alimentele de baza cu care copilul e deja obisnuit.
Daca in trecut medicii recomandau instituirea unei diete hidrosaline, care avea drept scop punerea in repaus a tubului digestiv, cu asigurarea insa a aportului de apa si electroliti, studiile clinice recente au demonstrat ca aceasta este inutila in formele usoare si medii de boala, iar cand se aplica nu trebuie sa aiba o durata mai mare de 8 ore, pentru ca altfel impiedica asigurarea unui aport permanent de substante nutritive ce se pierd prin scaune.
Bebelusul trebuie determinat sa consume lichide, pentru a evita deshidratarea caracteristica perioadelor de diaree. Se ofera de obicei ceaiuri, compoturi, supe. Apa in exces poate fi daunatoare, neavand, de regula, cantitatile optime de electroliti.
Avantaje: Nu exista o dieta specifica pentru diaree, doar anumite recomandari cu efecte variabile. Sunt indicate fructe, atat proaspete, cat si deshidratate, si legume ce pot intari consistenta scaunului prin continutul bogat in fibre, adica vegetale antidiareice precum morcovii, bananele sau pulpa de mere, sub forma bruta, dar si ca piureuri. Sucurile de fructe sunt contraindicate, avand efect de inmuiere a scaunului.
Dezavantaje: Daca micutul a fost supus unor restrictii alimentare, precum adiministrarea laptelui, realimentarea trebuie facuta progresiv. In general, daca a fost instituit un regim alimentar ca parte a terapiei antidiareice, trecerea la alimentatia corespunzatoare varstei se face dupa aproximativ 7 zile, in functie de toleranta digestiva a copilului.