O tanara a nascut primul copil din Marea Britanie programat genetic sa nu se imbonaveasca de cancer la san. Mama fetitei, in varsta de 27 de ani, originara din Londra, a apelat la specialistii de fertilizare in vitro, recurgand la tehnica scanarii genetice pentru a obtine garantia ca fiica sa nu va risca sa se imbolnaveasca de cancer la san.
Ea a descoperit ca toate rudele de sex feminin ale sotului sau suferisera, de-a lungul mai multor generatii, de cancer la san, dar si ca partenerul sau, in varsta de 28 de ani, poarta genele cumplitei boli.
S-a recurs la crearea de embrioni prin metoda fertilizarii in vitro. Embrionii femeii au fost scanati, medicii alegandu-i pe cei care nu purtau genele letale care transmit cancerul mamar. Din 11 embrioni, cinci nu erau purtatori ai genelor BRCA-1 si BRCA-2, responsabile de producerea a cinci pana la 10 la suta dintre cele 44.000 de cazuri de cancer mamar produse anual in Marea Britanie. Medicii au implantat apoi in uterul mamei doi embrioni sanatosi din care doar unul s-a dezvoltat.
Daca ar fi fost conceputa pe cale naturala, fetita ar fi prezentat 50 – 85% risc de a se imbolnavi. Specialistii de la University College Hospital din Londra, care au anuntat nasterea, spun ca fetita se simte foarte bine, este sanatoasa si a scapat de spaima de a se imbolnavi de cancer la san sau ovarian la varsta adulta.
Coordonatorul procedurii, profesorul Paul Serhal, de la University College Hospital din Londra, este si autorul unei proceduri de concepere a unor copii care nu au mostenit genele cancerului la ochi si ale celui la colon. Tehnica folosita pentru aceasta programare genetica, cunoscuta sub numele de diagnostic genetic de preimplantare (PGD), a fost folosita deja in Marea Britanie pentru a-i elibera pe nou-nascuti de afectiuni mostenite, precum fibroza chistica sau boala neurodegenerativa Huntington.
Pentru folosirea PGD in cazul cancerului la san, clinica care a realizat procedura a fost nevoita sa obtina permisiune de la Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA). Acest corp de control, care elibereaza licente pentru fertilizarea in vitro si cercetarea cu embrioni, si-a dat acordul dupa ce a organizat o dezbatere publica.