Statistici mai mult sau mai putin oficiale, autohtone sau de provenienta internat ionala spun ca in Romania, infertilitatea este o problema ce afecteaza cel putin 15% din populat ie, printre cauzele cauzele principale numarandu-se stresul, alimentatia irationala si poluarea. Cum oamenii nu se dau batuti, de cele mai multe ori sunt dispusi sa faca orice tratament posibil pentru a avea copilul mult-dorit. Problema este ca pana in prezent, cu mici exceptii, costurile erau suportate doar de cei afectati, fiind decontate de stat doar unele proceduri asociate mai mult cu tratarea unor afectiuni ginecologice generale. Altfel spus, ca sa scapi de plata unor teste sau tratamente, tinea mai mult de talentul pacientului de a fixa, de comun acord cu medicul un diagnostic „usor de decontat“.
Vestea buna este ca, recent, autoritatile sanitare au anuntat ca sistemul asigurarilor sociale de sanatate ar putea suporta, potrivit unui ordin al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, partial sau integral, costul tratamentului pentru femei infertile. Ordinul priveste aprobarea comisiilor de experti la nivelul Casei Nationale de Sanatate, pentru implementarea unor programe nationale, respectiv subprograme de sanatate, cu scop curativ, finantate din bugetul Fondului National Unic de Asigura ri Sociale de Sanatate, precum si pentru anumite boli cronice, respectiv anumite medicamente.
Potrivit proiectului Casei Nationale de Sanatate, pacientii nu vor plati nimic sau vor suporta doar jumatate din costurile medicamentelor pentru tratarea acestor afectiuni. Criteriile de includere intr-un astfel de program ar fi diferite in functie de situatie, spun reprezentantii autoritat ilor sanitare. In cazul femeilor infertile din cauze hormonale, investigatiile trebuie sa arate ca acestea nu au afectiuni organice, de exemplu trompe infundate, dar nici malformatii. Pacienta trebuie sa aiba intre 18 si 45 de ani, iar tratamentul de stimulare hormonala decontat de Casa ar dura trei luni.
[SFAT] [HS] Info complementara [/HS] Toate aceste date vor fi adunate in dosare de catre medicii endocrinologi si ginecologi, care primesc fise de evaluare. Actele vor fi trimise lunar spre aprobare Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, nefiind exclus ca o parte din dosare sa fie respinse de comisiile institutiilor de profil. [/SFAT]
Citeste mai mult pe www.imidoresccopii.ro.