Daca rogi cateva proaspete mame sa iti impartaseasca din experienta lor de gravide, s-ar putea sa afli ca normalitatea unei sarcini este extrem de… anormala. :))
In timpul unei sarcini se poate intampla ca apetitul tau sa creasca sau sa descreasca, de mai multe ori, de la o zi la alta, aparent fara rost, fara motiv si, mai ales, fara a-ti provoca nicio placere. Se poate intampla ca in oricare dintre zilele cat esti gravida sa te surprinzi ca mananci foarte mult sau, din contra, ca nu ai deloc pofta de mancare si ca o zi intreaga nu ai dorit sa mananci deloc paine, dupa ce, cu o zi in urma ai consumat cateva felii bune numai la pranz. Medicii spun ca daca astfel de manifestari sunt firesti la o gravida, nu inseamna ca sunt si benefice pentru tine sau pentru bebelusul pe care il porti in burtica
In timpul primului trimestru de sarcina, mai ales daca te confrunti cu atat de nedoritele greturi de dimineata, este posibil sa descoperi ca nu ai deloc pofta de mancare si ca pot trece ore intregi fara a simti deloc nevoia de a manca. Astfel ca, daca nu te fortezi sa mananci ceva, poti sta nemancata intreaga zi fara ca acest lucru sa te deranjeze. Trebuie sa fii insa constienta de faptul ca nu este o atitudine sanatoasa, pentru ca organismul tau are nevoie de hrana pentru a avea energia necesara sa ajute la cresterea copilului tau.
Poftele apar si dispar
Exista insa si posibilitatea ca manifestarile sa fie opuse. Daca te numeri printre norocoasele care se simt fantastic si se bucura de fiecare clipa a graviditatii lor fara a sesiza ca sunt insarcinate decat atunci cand abdomenul lor se mareste, s-ar putea sa ai foarte putine greturi sau chiar deloc. In astfel de situatii, unele femei spun ca apetitul lor este urias sau, in cel mai fericit caz, mult mai ridicat. S-ar putea sa te surprinzi ca ai vrea sa mananci orice se afla in jurul tau si pare cat de cat comestibil. :)) In astfel de situatii este important sa iti supraveghezi pornirile, mai ales in privinta dulciurilor si daca nu vrei sa te trezesti ca acumulezi numeroase kilograme in plus.
O gravida trebuie sa consume extracalorii in timpul sarcinii, dar, contrar zicalelor populare, nu trebuie sa manance pentru doi, sau sa dubleze valoarea caloriilor pe care le asimileaza in mod normal in timpul unei zile. Mai exact, pentru a avea o sarcina sanatoasa si un bebelus sanatos, o gravida are nevoie de 300 pana la 500 de calorii in plus fata de media normala, dar acest surplus nu este necesar decat din al doilea trimestru de sarcina. In cel de-al doilea trimestru s-ar putea sa descoperi ca pofta de mancare iti revine, in cazul in care ai pierdut-o in prima parte a sarcinii si ca incepi sa iti recapeti interesul fata de mancare.
Este recomandat ca in aceasta perioada sa ai grija sa mananci cat mai sanatos si sa recastigi greutatea pierduta, fara insa a o depasi. Daca, din contra, ai semnalat o crestere a apetitului in primul trimestru, s-ar putea ca in urmatorul trimestru apetitul tau sa se stabilizeze. Cum in ultimul trimestru, bebelusul tau parcurge acea etapa din viata sa ce presupune o rapida crestere in greutate, este posibil ca si pofta ta de mancare sa creasca. Straduieste-te sa te asiguri ca faci alegeri sanatoase in privinta alimentatiei tale si, in egala masura, incearca sa te tii departe de dulciuri si de momentul desertului in mod special.
Cum nasterea se apropie, exista posibilitatea sa sesizezi inca o data o diminuare a apetitului tau spre finalul sarcinii. Copilul a crescut atat de mult incat apasa pe stomacul tau si nu ii mai ofera sansa de a se extinde ca de obicei. Se poate sa observi ca te saturi rapid. Nu trebuie decat sa mananci portii mici, in cantitati suficiente, care sa asigure necesarul de calorii si nutrienti pentru copilul tau.
Tot hormonii sunt de vina
Specialistii spun ca poftele si preferintele alimentare din timpul sarcinii se datoreaza variatiilor hormonale care modifica perceptiile gustative ale femeii insarcinate. Uneori si femeile aflate in perioada menstruatiei au unele pofte. Aceste preferinte alimentare se manifesta in mod diferit: nevoia imperioasa de a manca un anumit aliment in toiul noptii, preferinta pentru un aliment favorit in fiecare zi, sau pofta pentru alimente care nu erau agreate inaintea sarcinii. In foarte putine cazuri, femeile insarcinate nu se confrunta cu astfel de pofte. Pe seama poftelor din timpul sarcinii s-au nascut numeroase mituri populare.
Unii spun ca poftele apar pentru ca bebelusul din burtica ar dori sa manance un anumit aliment, aceasta preferinta fiindu-i transmisa mamei. In general, gravi dele se tem de faptul ca nesatisfacerea acestor pofte ar face rau fatului, ar putea provoca avort spontan sau ca cel mic s-ar naste apoi cu semne corporale in forma alimentului poftit si neconsumat cand intervine pofta. Vestea buna este ca toate acestea au ramas la stadiul de mituri, filozofii neadevarate despre preferintele alimentare ale femeii gravide. Ele nu fac rau fatului, ci doar te predispun pe tine la acumularea mai multor kilograme decat ar fi normal.
SFAT SUPERBEBE
In primul trimestru de sarcina, gravidele percep mai bine gustul amar si refuza alimentele care au acest gust, ca un mecanism de protectie fata de substantele toxice care i-ar putea face rau fatului. In cel de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, femeile insarcinate prefera sa manace alimente sarate, care pot trada o nevoie a organismului pentru sodiu, dar si acre, respectiv muraturi, chipsuri, fructe.