Ce complicatii pot aparea in sarcina

    Foto: Photoland

    Una dintre principalele preocupari ale viitoarelor mamici este legata, in mare parte, de complicatiile ce pot aparea pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina. De aceea, majoritatea discutiilor dintre gravidute si medicii ginecologi se invart in jurul acestui subiect.

    Este absolut normal pentru o viitoare mamica sa-si puna tot felul de intrebari legate de starea ei de sanatate si a copilului ce-l poarta in pantec, motiv pentru care ne-am gandit sa-ti oferim cateva informatii legate de eventualele complicatii ce pot aparea in timpul graviditatii, care sunt simptomele, cum pot fi prevenite si, eventual, tratate. Specialistii sunt de parere ca, in cazul aparitiei vreunei complicatii, nu prea este mare lucru de facut pentru prevenirea acesteia in afara de adoptarea unui regim de viata sanatos, cu ceva timp inainte de conceperea copilului.

    Pregatirea pentru sarcina

    Asa cum am spus de fiecare data, din moment ce iti planifici o sarcina, trebuie sa te gandesti serios la sanatatea ta si a copilului tau. Astfel, controlul medical preconceptional ar trebui sa fie prioritar, iar in urma vizitei la ginecolog, acesta iti va oferi cele mai avizate sfaturi pentru pastrarea unei sanatati de fier. Acolo unde este cazul, este absolut necesara renuntarea la tutun, alcool, chiar si cafea, adoptarea unei diete care sa asigure necesarul zilnic de minerale, vitamine si fibre, precum si putin sport, care te va ajuta sa-ti mentii organismul in forma. Un lucru foarte important de mentionat se refera la instiintarea medicului asupra medicamentelor pe care obisnuiesti sa le iei. Medicamentele pot reprezenta principala cauza a defectelor din nastere. In cazul in care suferi de o afectiune cronica, este obligatoriu sa aduci acest lucru la cunostinta specialistului, deoarece cu cat este mai putin bagata in seama, cu atat creste riscul aparitiei unor complicat ii in sarcina. Si, sa nu uitam, pentru optimizarea starii de sanatate si pentru prevenirea defectelor de tub neural in cazul bebelusului pe care il vei purta in burtica, fa-ti provizii de vitamine prenatale si acid folic, la indicatiile medicului tau.

    Primul trimestru de sarcina

    Cel mai des intalnite complicatii in timpul primului trimestru de graviditate, dupa parerea specialis tilor, sunt urmatoarele:Hyperemensis Gravidarum; Anomalii cromozomiale; Sangerari vaginale / avort spontan; Un nivel crescut al glicemiei din sange (in special in cazul femeilor care sufera de diabet).

    Hyperemensis Gravidarum sau disgravidia de prim trimestru reprezinta o forma severa a greturilor matinale. Cand starea de voma si de greata trece pragul suportabilului si ai impresia ca nu poti sa pui nimic pe limba, atunci e cazul sa ceri sfatul medicului, deoarece poti suferi de una dintre cele mai usoare, dar, in acelasi timp, cea mai apasatoare dintre complicatiile sarcinii. Specialistii recomanda gustari dese, care sa inceapa cu carbohidrati. Este important sa „ciugulesti“ cate ceva la fiecare doua ore, pentru a te asigura ca exista mereu mancare in stomac.

    Unele gravidute au nevoie de tratamente farmaceutice pentru a depasi aceste greturi, insa, pentru orice ti-ar trece prin cap sa inghiti ca sa-ti aline starea de voma, cere sfatul medicului. Deoarece nu se cunoaste cu exactitate cauza aparitiei greturilor, nu exista nici tratament cu efect sigur.

    Unii specialisti recomanda ghimbirul ca fiind un bun curant al greturilor, mai ales ca este 100% natural. In cazul in care nu poti sa dormi noaptea de teama ca ai putea da nastere unui copil cu sindrom Down sau cu alte defecte cromozomiale, cel mai indicat ar fi sa-i ceri medicului sa-ti faca o ecografie si sa-ti spuna cinstit care sunt riscurile. Abia dupa testarea ecograf poti lua o decizie referitoare la asumarea sau nu a riscului sau poti urma o alta analiza, amniocenteza, care, din pacate, nu determina riscul aparitiei avortului spontan. In cazul in care constati mici sangerari vaginale pe slip in primul trimestru, inainte de a-ti face tot felul de griji, suna-ti me dicul si prezinta-i toate simptomele de care ai suferit in ultima vreme. Cei mai multi dintre specialisti sunt de parere ca nu poti face mare lucru pentru a trata sangerarile. O buna odihna si o informare asupra a ceea ce se petrece sunt mai mult decat suficiente. Tine minte insa ca, pentru a avea o sarcina sana toasa, trebuie sa fii o pacienta-model, care urmeaza indeaproape sfaturile medicului si nu pe cele ale prietenelor sau ale altor mamici binevoitoare care sar oricand in ajutor cu vorba buna.

    Complicatiile ultimelor doua trimestre de sarcina

    Desi in cazuri foarte putine, complicatiilor ultimelor doua trimestre de sarcina sunt catalo- gate de specialisti ca fiind urmatoarele:Sangerari vaginale; Anomalii cromozomiale; Hipertensiune arteriala cronica / preeclampsie; Modificari cervicale ce pot fi relationate cu nasterea prema tura (depinde in mare parte de varsta gestationala); Anomalii structurale ale fatului; Nastere prematura; Contractii premature; Ruptura prematura de membrane; Incetinirea sau stoparea miscarilor fetale; Diabet gestational. Cheia unei sarcini sanatoase, sunt de parere medicii specialis ti, este reprezentata de cunoasterea semnelor si simptomelor pe care ar trebui sa le urmaresti in aceste ultime luni de graviditate.

    In timpul vizitelor medicale, ginecologul iti va spune care sunt cazurile in care nu trebuie sa stai pe ganduri in a-l suna si a-i cere sfatul. Daca in ultimele doua trimestre de sarcina contractiile uterine incep sa te preocupe, o buna hidratare iti va fi de ajutor.

    Medicul te va invata cum sa le masori durata si intensitatea, iar in cazul in care acestea apar mai des de una la sase, opt minute, trebuie sa ceri de urgenta un consult medical. Oricum, in functie de varsta sarcinii, trebuie sa urmaresti parametrii specificati de medicul tau. In cazul in care esti ingrijorata de miscarile fetale, pentru masurarea acestora, bea cat mai multe lichide, mananca ceva, iar apoi intinde-te in pat si, timp de o ora sau doua, fii atenta la ce se intampla in uterul tau. Exista multe standarde dupa care se masoara miscarile fetale, motiv pentru care, in caz ca esti ingrijorata, urmeaza instructiunile medicului.

    Important de mentionat este faptul ca exista anumite simptome pe care nicio femeie insarcinata nu trebuie sa le ignore. Din cauza hipertensiunii arteriale, pot aparea unele umflaturi ale corpului. Daca acestea se manifesta la picioare, sunt oarecum normale, insa umflarea mainilor sau a fetei ori cresterea brusca in greutate trebuie anuntate cat mai curand medicului. De asemenea, durerile de cap care par sa nu mai treaca sau disconfortul abdominal sever pot fi considerate simptome de neignorat. Durerile excesive de spate, crampele abdominale severe sau cresterea in volum a scurgerilor vaginale pot reprezenta simptomele unei nasteri premature.

    Concluzia ar fi ca aceste complicatii au o incidenta foarte redusa, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa-ti bati capul si sa-ti faci griji atunci cand nu este cazul, insa informarea precoce te poate scuti de multe nopti nedormite.


    SFAT SUPERBEBE

    Daca esti ingrijorata din cauza complicatiilor ce pot aparea in timpul sarcinii, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le tii minte:Depistarea precoce reprezinta cheia tuturor problemelor.Respecta cu strictete programa rile la ginecolog si urmeaza instructiunile medicului tau.Gaseste un medic care sa-si faca mereu timp pentru a raspunde intrebarilor si grijilor tale.Orice simptom sau manifestare ce te nelinistesc trebuie facute cunoscute medicului tau, deoarece numai el va stii sa puna un diagnostic corect si sa gaseasca cel mai bun tratament.


    INFO COMPLEMENTARA

    Toate investigatiile recomandate de medicul care urmareste sarcina sunt importante. Ele permit acestuia sa monitorizeze dezvoltarea fatului si sanatatea mamei din perspective complexe.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here