Sportul este, incontestabil, cea mai binefacatoare activitate fizica la care te poti gandi in momentul in care doresti sa umpli eficient momentele recreative ale piciului tau.
Tentatia de a iti transforma copilul in instrumentul de implinire a viselor tale este foarte mare si, daca nu esti atenta, risti sa te trezesti ca vei avea un copil implicat in tot felul de activitati care nu i se potrivesc, de care nu se simte atras si care, in final, ar putea sa il faca pe micut sa se simta chiar nefericit. Asa ca, atunci cand iti propui sa ii ocupi timpul liber intr-un mod cat mai util si vrei sa incepi sa achizitionezi tot felul de echipamente sportive menite sa il pregateasca pe micul campion pentru olimpiada, trage adanc aer in piept si mai evalueaza o data situatia.
Nu este usor sa alegi un sport pentru copilul tau, pentru ca fiecare are specificul sau si, in plus, va trebui sa faci distinct ia intre a-i oferi copilului una sau mai multe variante de petrecere a timpului liber in parc sau in curtea vilei personale sau de practicare a unui sport intr-un club specializat.
Copilul nu trebuie fortat
Sporturile sunt in general amuzante pentru copiii de gradinita, dar aceste preocupari ar trebui axate mai mult pe amuzament si mai putin pe zona de competitie, deoarece, indiferent de domeniu, un sport ofera in primul rand copilului tau sansa de a dobandi si perfect iona aptitudini. Tine cont apoi de faptul ca un prescolar are nevoie de ceva timp inainte sa poata sa-si coordoneze miscarile.
Daca micutul manifesta un interes special pentru un anumit sport, da-i voie sa il practice chiar daca ti se pare mai dur pentru el, asigurandu-te ca antrenamentele se fac cu echipament adecvat si in prezenta unui specialist care stie foarte bine ce are de facut cuinvataceii sai. Chiar daca mai tarziu acel sport nu se dovedeste foarte potrivit, copilul va avea foarte multe de invatat. Va trebui apoi sa actionezi si in functie de temperamentul copilului tau, ca si de abilitatile sale.
Dezvoltarea copiilor este aproximativ similara la varste mici, dar exista si numeroase diferente. Copiii incep sa mearga in jurul unei anumite varste, dar totusi acest lucru nu are loc in acelasi moment. La fel se intampla si cu vorbitul sau cu alte deprinderi ale sale.
Abilitatile difera de la un campion la altul
De aceea, se poate intampla ca anumiti copii sa poata efectua un sport mai devreme decat alti copii, chiar daca exista recomandari orientative pentru anumite varste. De exemplu, se considera ca, mai ales in cazul fetelor, nu este recomandat sa le introduci in tainele patinajului pe gheata sau role pe asfalt, ca si la schi, mai devreme de varsta de patru ani. S-ar putea sa fii insa surprinsa cand vei observa ca pe partie apar si prichindei mai mici decat ti-ai imaginat, nu din vointa nefireasca a parintilor, ci ca un rezultat al cererilor acestor pitici si al aptitudinilor lor. O situatie similara se poate intalni si in cazul bicicletelor.
Practic, din momentul in care il pui in carucior, copilului i se poate prezenta avantajul si placerea mersului pe din ce in ce mai putine roti. Exista in magazine anumite forme de carucioare care sunt construite sub forma unor triciclete. Cu ajutorul acestora ii poti oferi copilului tau primele lectii de echilibruurmand ca pe parcurs sa observi, in functie de dorinta copilului si de talentul sau, cand este momentul sa treci la o bicicleta mai serioasa. Oricum, oricare ar fi preocuparea, gandeste-te ca exista un sport pentru fiecare, indiferent ca este vorba de tenis, dans, inot sau fotbal, un sport individual sau de echipa. Important este ca micutul tau sa se simta bine, sa faca o pasiune pentru preocuparea lui si sa nu se simta fortat in alegerile pe care le face.
Pe de alta parte, ia in calcul cu foarte mare responsabilitate faptul ca un sport, chiar si unul practicat doar in parc, necesita disponibilitatea ta, a unui membru de familie sau a unei bone. Asigura-te, in aceste conditii, ca iti poti permite sa iti introduci copilul in niste zone de actiune in care nu va fi dezamagit de parintii lui prin nerespectarea antrenamentelor.
SFAT SUPERBEBE
Nu iti goli de la inceput cardul pe achizitiona rea de echipamente. Ia strictul necesar, cu atat mai mult cu cat copilul tau creste foarte repede. Fii la curent cu programul orelor de antrenament si incearca sa organizezi atat timpul tau, cat si pe cel al copilului din vreme, pentru a nu incurca orele de pregatire. Asigura-te ca micutul tau poate practica sportul!