Cele mai potrivite jocuri pentru dezvoltare

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Chiar daca uneori ti se pare ca ziua nu se mai termina, in curand vei descoperi ca timpul a trecut foarte repede si nici nu ti-ai dat seama cand a crescut copilul tau. Profita de fiecare zi din viata lui pentru a-l invata sa devina independent si pentru a „achizitiona“ cele mai fumoase amintiri.

    Atunci cand se nasc, bebelusii depind in totalitate de persoana care ii ingrijeste. Pe masura ce cresc, ei au nevoie sa fie invatati si totodata lasati sa actioneze autonom si sa ia propriile decizii.

    A lua propriile decizii este un lucru important si greu de facut si pentru un om mare si, de aceea, „antrenamentul“ trebuie sa inceapa inca din primele luni de viata, cu lucruri simple si elementare, ca acela de a alege sa se joace sau nu cu o persoana sau de a alege un lucru pentru ca iti place cum suna sau te atrage cluoarea.

    „De-a cataratul“

    Atunci cand bebelusul incepe sa mearga de-a busilea, jocurile lui devin mai complexe, pentru ca se extinde si mediul in care se poate misca. Acum nu numai patutul este un univers de explorat, ci intreaga camera – sigur, atunci cand cineva il ajuta sa coboare din patut. Acum ai mai multe ocazii sa interactionezi cu el si altfel decat aplecata deasupra patutului sau tinandu-l in brate si este o buna oportunitate sa il stimulezi sa devina independent si autonom.

    Un joc care va va prinde cu siguranta pe amandoi se poate desfasura pe podeaua camerei (ai grija insa sa nu fie frig sau curent). Nu ai nevoie de niciun material, ci doar de 5-10 minute din timpul tau. Asaza-te pe podea, la nivelul ochilor lui, zambind si vorbind cu el si lasa-l sa ia decizia de a veni sa se joace cu tine.

    Lasa-l sa se apropie si sa initieze el un joc, care cel mai probabil va fi „cataratul“ pe tine. Intinde-te pe podea si acopera-ti fata cu o paturica usoara si lasa-l sa traga paturica. Intreaba-l daca vrea sa urce sus si ridica-l in aer razand. Ai grija ca in aceste si tua tii sa nu se sperie si reactioneaza cu blandete, zambeste si, daca simti ca se sperie putin, strange-l in brate si mangaie-l usor. O alta variatie a jocului pe podea poate fi pur si simplu jocul cu jucariile. Totul este sa fi alaturi de el si sa interactionati.

    „Gaseste sunetul“

    Bebelusii sunt atrasi de sunetele noi si de lucrurile viu colorate si de fiecare data cand sunetul si culoarea intra in jocul lor acesta devine atractiv si foarte util pentru dezvoltare. Iata un joc pe care il poti juca alaturi de bebelusul tau timp de 5-10 minute. Ai nevoie de o serie de materiale: banda adeziva, 3 cutii mici de carton goale, hartie colorata autocolanta (2 culori) si un clopotel. Acesta este un joc de decizie, pe care bebelusul tau il va adora. Pune clopotelul in una dintre cutii si inchide toate cutiile cu banda adeziva. Acopera cutiile goale cu hartie autocolanta, alegand pentru amandoua una dintre culori si apoi acopera cutia in care este clopotelul cu hartie autocolanta de culoare diferita.

    Da-i copilului cutiile pe rand, in timp ce le misti usor. Cand ii dai cutia in care este clopotelul, reactioneaza si tu cu surpriza si incantare cand auzi sunetul. Ajuta bebelusul sa invete sa o aleaga pe cea cu clopotelul. Incurajeaza- l sa scuture cutiile pentru a gasi sunetul. Da-i numai cutiile fara clopotel si vezi cat continua sa se joace cu ele pana incepe sa o caute pe cea zgomotoasa. Cere-i sa iti dea cutia care scoate sunete si daca iti da una din celelalte continua sa ii ceri. Aplauda-l de fiecare data cand face alegerea buna.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here