Clasa intai inseamna anul marii schimbari, moment dificil de renuntare la o anumita forma de copilarie, ca si la o anumita etapa de parinte si, in esenta, de adult responsabil. Daca lucrurile nu erau chiar atat de precise si constrangerile vietii de parinte nu se simteau chiar atat de mult, odata cu intrarea la scoala, lucrurile se schimba radical. Nu doar copilul simte ca a inceput o noua etapa a vietii sale, mai complicata si mai plina de imprevizibil, dar si pentru multi dintre parinti, acest hop poate avea o interventie decisiva asupra psihicului.
Intrarea in clasa intai este o cotitura importanta in viata copilului. Acesta renunta la gradinita, un loc ce i-a devenit familiar, fiind o parte din viata sa de pana acum, la multi dintre colegi si, implicit, la multe, multe obiceiuri. Pentru tine, ca parinte, apar noi restrictii. Daca un micut dus la gradinita mai putea sa lipseasca, sa se scoale tarziu sau sa faca nazuri, acum lucrurile nu mai sunt tolerate la scoala in aceeasi masura.
Regula de baza este insa aceea de a lua totul cat mai natural si mai firesc. Primul an de scoala este in mod esential dedicat invatarii cititului cu ajutorul cadrului didactic numit invatatoare, care cu siguranta ca nu va mai fi la fel de permisiva ca o educatoare, la gradinita. Apare in agenda zilei si scrisul, adica exercitii de bastona se si liniute. Colac peste pupaza, copi lul tau da piept cu matematica, prin intermediul unor betisoare sau obiecte care au ca scop reprezentarea unitatilor si a zecilor. Spre sfarsitul primului an de scoala, copilul tau va trebui sa inceapa sa se familiarizeze si cu tehnica adunarii.
Din fericire, schimbarea nu este atat de brusca pentru copil in privinta informatiilor educative pe care le va primi de la scoala. In primul an, sedintele de experimente de la gradinita se prelungesc in scoala cu lectii de initiere tehnologica si stiintifica. La fel, activitatile manuale devin din ce in ce mai complexe, desenul, modelajul si colajul dand prilej micilor ar tisti sa scoata din mainile lor capo dopere dintre cele mai impresionante, ce au sansa de a se transforma, la fel ca si in gradinita, in adevarate expozitii. La fel, activitatile recreative de genul sportului de vin mai precise, mai elaborate, dand copilului ocazia sa invete despre importanta spiritului de echipa.
In fapt, copilul tau va trebui sa se integreze si sa respecte reguli colective mult mai stricte. In plus, in fiecare dupa-amiaza sau seara, copilul tau va trebui sa se obisnuiasca cu programul de a repeta si de a exersa ceea ce a invatat in cursul zilei si va trebui sa isi faca lectiile care i se dau din partea invatatoarei. Daca la scoala lucrurile nu depind in majoritatea lor de tine, acasa va trebui sa te implici mult mai mult decat in anii de gradinita.
Prezenta ta este indispensabila, daca iti doresti ca totul sa mearga bine. Gandeste-te ca este si un mare motiv de mandrie pentru copilul tau, care va avea astfel ocazia sa se mandreasca cu capacitatea lui de asimilare, capatand incredere, dar si o obisnuita a unui act care va trebui sa i se para din ce in ce mai firesc si, de ce nu, atractiv. Nu ar fi rau ca, macar in primele luni de scoala, sa ii arati copilului in mod repetat cat de mult te bucuri pentru faptul ca isi face lectiile sau ca a invatat o noua litera. Acestea sunt marile sale cuceriri si, astfel, capata incredere si motivatia de a merge mai departe. Corecteaza-l usor daca greseste cu ceva si insufla- i gustul pentru citit, incercand sa ii prezinti scoala ca pe o mare bucurie de la care sa nu aiba dorinta de a lipsi niciodata nejustificat.
SFAT SUPERBEBE
Daca doresti sa iti stimulezi copilul mai mult, cere sfatul invatatoarei sale si incearca sa ii procuri manuale sau carti mai stimulative cand observi ca nu face eforturi prea mari pentru a asimila noi informatii. Trebuie sa iti ajuti copilul sa faca fata schimbarii gradinitei cu scoala, ca locatie, dar mai ales pentru vechii si noii sai prieteni. Incearca sa il ajuti sa treaca cu bine peste aceste transformari, incercand sa organizezi mici reuniuni atat cu fostii colegi, cat si cu cei noi.