Momentul diversificarii alimentatiei bebelusului poate deveni coplesitor din pricina mesajelor primite prin toate mijloacele de informare. In ziua de azi, auzim din ce in ce mai mult tot felul de lucruri despre alimentatia bio pentru bebelusi. Alimentele organice par a fi solutia cea mai buna pentru sanatatea micutului tau.
Intre patru si sase luni, micutul tau va trece la diversificarea alimentatiei, ceea ce inseamna ca va avea nevoie si de alte elemente nutritive in afara de cele continute de laptele matern sau de formulele de lapte praf. Pe lista primelor alimente din dieta micutului tau vor fi trecute cerealele, fructele si legumele.
Cu totii stim ca acele fructe si legume care se gasesc pe piata si care arata ca in fotografii sunt obtinute cu ajutorul unor substant e chimice, acesta fiind si motivul pentru care par ca nu au niciun gust. De aceea, niciun parinte nu doreste sa-si expuna copilul, de la o varsta atat de frageda, pesticidelor si conservant ilor artificiali care se gasesc din belsug in fructele si legumele de pe piata. Orice parinte isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul lui, mai ales la capitolul sanatate.
Testele au aratat faptul ca nivelul pesticidelor si al altor chimicale care se gasesc in organismul celor mici scade simtitor, imediat ce alimentatia lor este schimbata cu cea organica. Beneficiile pe termen lung ale alimentatiei bio sunt deocamdata necunoscute, insa cele pe termen lung sunt foarte mari, ceea ce ar trebui sa-i determine pe parinti sa fie mai atenti atunci cand vine vorba de pregatirea alimentelor pentru micii pofticiosi.
De unde sa incepem
Avand in vedere ca primul aliment introdus in dieta bebelusului face parte din categoria cerealelor, ai acum nenumarate solutii la indemana. Exista si in Romania magazine care comercializeaza doar alimente bio. Acolo vei gasi cu siguranta cereale de orez 100% natural, pe care le poti fierbe si le poti pasa la blender cu putin lapte matern, pana obtii consistenta dorita.
Dupa ce micutul se va fi obisnuit cu cerealele, puteti trece deja la „papica de la borcanel“. La raionul de alimente bio, vei constata ca ai foarte multe variante pentru cel mic. Bebelusul poate savura mazarea, morcovii sau cartofii dulci din categoria bio, precum si bananele sau sucul de mere obtinut din fructe organice. Toate acestea au acelasi gust (poate chiar mai bun) ca si fructele sau legumele non-organice si ii vor oferi micutului o alternativa sanatoasa la cea deja existenta pe piata. Treptat, cand cel mic va incepe sa consume si carnita sau produse lactate, le vei gasi pe toate la magazinele sau raioanele bio ale supermarketurilor.
Alimentatia bio nu mai este de mult timp o noutate pentru fa miliile din Europa sau America, ceea ce a determinat introducerea ei si la noi in tara. Desi alimentele bio sunt putin mai scumpe decat alimentele non-organice, faptul ca le avem la indemana este mai mult decat bine-venit.
Ce inseamna bio
Programele si organizatiile mondiale definesc termenul de „bio“ sau „organic“ astfel: alimentele organice sunt produse de fermieri care folosesc numai resurse naturale si conservanti obtinuti din natura. Carnea organica, ouale si produsele lactate bio sunt obtinute de la animale carora nu li s-au administrat antibiotice sau hormoni de crestere, iar in hrana acestora nu s-au regasit concentratele furajere.
Fructele si legumele bio sunt obtinute fara a se feritiliza solul cu ingrasaminte chimice, fara ajutorul pesticidelor, al bioenergiei sau radiatiilor ionice. Cu alte cuvinte, alimentele bio sunt obtinute in acelasi mod pe care il foloseau taranii nostri in urma cu 100 de ani, pe cand nu stiau nimic despre ingrasa mintele chimice, pesticide sau concentrate furajere. Alimentele bio se gasesc atat proaspete, cat si procesate. Cele procesate contin, de obicei, ingrediente organice preparate fara aditivi artificiali, insa metodele de procesare sunt, pe alocuri, artificiale.
La raionul de mancare pentru bebelusi, vei mai gasi foarte putine borcanele care contin alimente non-organice. Majoritatea producatorilor s-au reprofilat si folosesc numai ingrediente bio pentru „papica“ celor mici.
Beneficiile alimentatie bio
Daca aruncam o privire mai in detaliu asupra alimentatiei bio, vom constata ca are o multime de beneficii atat pentru consumatori, cat si pentru mediul inconjurator si producatori. Conform celor mai recente studii, bebelusii si copiii iau contact cu pesticidele si alte substante chimice numai dupa ce consuma fructe si legume non-organice. De aceea, doar si pentru sanatatea copiilor nostri, ar fi bine sa platim putin mai mult pentru alimentele bio. In ceea ce priveste mediul inconjurator, trebuie subliniat ca prin faptul ca produsele bio nu sunt tratate cu substante chimice, se reduce nivelul de chimicale care polueaza aerul, solul si apa, lucru constatat si in fisele medicale ale producatorilor de alimente bio.
Pentru a fi sigura ca ceea ce cumperi din supermarket este cu adevarat ceea ce-ti doresti, invata sa citesti cu atentie etichetele. Alimentele bio pot avea scris pe eticheta „100% organic“, ceea ce inseamna ca acestea au fost obtinute intr-un mod complet natural. Daca pe eticheta scrie „organic“ acest lucru inseamna ca majoritatea ingredientelor sunt bio. O alta eticheta ar putea fi prezentata astfel: „produs fabricat cu ingrediente organice“, ceea ce inseamna ca minimum 70% dintre ingrediente sunt bio.
SFAT SUPERBEBE
Inainte de a lua orice decizie privind alimentat ia bebelu sului tau, trebuie sa retii faptul ca cei mici sunt mult mai vulnerabili la pesticide, deoarece sistemul lor digestiv si aparatul renal nu sunt pe deplin dezvoltate pentru a putea inlatura substantele daunatoare din organism.
Un studiu efectuat anul trecut de expertii Uniunii Europene a descoperit urmatoarele fapte cu privire la alimentele bio:
– Laptele organic are un nivel mai mare de vitamina E de cat cel obisnuit, din comert.
– Branza organica are de doua ori mai multe elemente nutritive decat cea non-organica.
– Cerealele organice, rosiile, cartofii, varza, ceapa si salata verde bio contin cu pana la 40% mai multi nutrienti decat aceleasi legume obtinute prin productia de masa.