Uneori, venirea pe lume a unui copil este umbrita de evenimente care nu sunt intotdeauna placute, dar, cu perseverenta, dragoste si, poate, si o doza de noroc, bucuria are mari sanse de a-si reintra in drepturi.
Nasterea este un moment de mari emotii, pe care nu ti le poate invinge nimeni, oricate asigurari capeti ca lucrurile se intampla ca la carte, oricat de experimentata ai fi in lupta cu durerea sau oricat de pozitive sunt testele care ti-au luat pruncul la masurat, cantarit si cartografiat in timpul vietii intrauterine.
Uneori, tehnica joaca feste si natura face ca mamele sa treaca prin mari teste cu viata. Se poate intampla ca, in ciuda tuturor eforturilor depuse de tine, de familia ta, ca si de corpul me -dical care te-a supravegheat pe timpul sarcinii, sa aduci pe lume un copil prematur.
Se poate ca numai si pronuntarea cuvantului „prematur“ sa te umple de fiori. Dar, clipele de groaza trebuie inlaturate fara mila si tot ce ai de facut este sa lupti pentru fiinta adusa pe lume. Din fericire, evolutia lumii medicale a permis ca nasterile premature sa nu mai fie chiar atat de inspaimantatoare. In cele mai multe cazuri, prin interventia prompta a specialistilor si cu respectarea strica a unor tehnici medicale, copilul prematurreuseste sa recupereze pierderile cu care a intrat in viata.
Un bebelus prematur este nascut inainte de termen si, de obicei, dupa 28 de saptamani de sarcina. Bebelusul capata acelasi diagnostic si in cazul in care cantareste sub 2,5 kg. Desi nu este tocmai linistitoare vestea aducerii pe lume a unui copil prematur, este important sa stii ca, de fapt, acest bebelus va avea nevoie de putin mai multa atentie decat un copil nascut la termen.
Cauzele nasterii premature nu sunt intotdeauna cunoscute, darpot fi anumite accidente, boli ale gravidei, sarcina toxica, nasteri multiple, conditii de viata precare, malnutritie a mamei. Un bebelus prematur are sub 2.500 de grame si sub 48 de cen timetri in lungime, constatandu-se absenta pronuntata a stratului adipos, iar pielea este acoperita in mare parte de un par moale. Membrele sunt subtiri si abdomenul este relativ bombat. Unghiile sunt mai scurte si mai moi decat ale bebelusului nascut la termen, iar plansul nou-nascutului este slab si ineficient.
Bebelusul prematur trebuie sa fie sub supraveghere medicala, fiind mentinut la temperatura constanta, 25 de grade Celsius, fara a fi supus curentilor de aer direct. Este necesara insa ventilatia aerului si, daca este necesar, administrarea de oxigen. De obicei, bebelusul prematur este ingrijit in maternitate pana la momentul in care dezvoltarea si starea sa de sanatate permit ingrijirea acasa. In maternitate, copilul prematur este tinut in incubatoare imbracat cu minimum necesar, de regula un scutec, astfel incat sa fie cat mai pu tin manevrat.
Ajuns acasa, bebelusul are nevoie de caldura fizica si sufleteasca a parintilor sai, motiv pentru care e recomandat sa il iei in brate, sa-l hranesti si sa te simta cat mai aproape de el. Vei continua sa fii mai „catolica decat Papa“, dar important este sa fii cat mai relaxata si increzatoare. De exemplu, dupa spalare si masaj, copilul trebuie complet imbracat, pentru a evita riscul expunerii la curentii de aer.
Daca bebelusul este dezvoltat suficient pentru a suge, este de preferat sa fie alaptat. Laptele uman este singurul lapte care-i asigura tot ceea ce este necesar copilului pentru a creste. Efortul suptului poate insa obosi copilul, fapt ce face ca masa sa dureze foarte mult timp. Este important sa stii cat mananca sugarul tau, fiind indicata efectuarea probei suptului. Adica ai nevoie de un cantar si sa notezi orele la care mananca copilul si greutatea sa inainte si dupa masa, mai multe zile la rand, pentru a anunta corect medicul pediatru.
Pe masura ce timpul trece, copilul prematur creste si ingrijirile ce ii trebuie acordate se vor apropia din ce in ce mai mult de cele care ii trebuie copilului nascut la termen.
SFAT SUPERBEBE
Imbracamintea prematurului trebuie sa fie calduroasa si usoara.
Hainele trebuie sa fie pe masura copilului, pentru a permite men tinerea temperaturii constante pe de o parte, dar si pentru a nu-i limita bebelusului miscarile. Extremitatile trebuie acoperite, fiind utile manusi si salopete cu ciorap. Sunt de preferat hainele croite astfel incat sa poata fi usor de imbracat si dezbracat, de regula body-urile.
Pielea fiind foarte fragila, sunt de preferat hainele din bumbac.