Daca te pregatesti sa devii mama sau daca esti deja insarcinata, mai mult ca sigur auzi vorbindu-se mult despre importanta acidului folic pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului pe care il vei purta sau il porti deja in burtica ta. Acest lucru deoarece majoritatea medicilor recomanda aportul de suplimente ce contin acid folic, pe toata perioada preconceptiei si in primele trei luni de sarcina.
Acidul folic, asa cum spuneam, face parte din complexul de vitamine B si este foarte important in prevenirea eventualelor malformatii fetale, precum defectul de tub neural. In primele trei luni de sarcina are un rol covarsitor in formarea creierului bebelusului. Orice viitoare mama are nevoie de aproximativ 0,4 miligrame de acid folic pe zi, cantitate ce poate fi atinsa numai prin suplimente polivitaminice, sub forma de pilule. De cele mai multe ori, marca si produca torul acestor suplimente sunt recomandate de medicul ginecolog, pe baza rezultatelor obtinute de alte paciente. Trebuie mentionat ca citricele, legumele cu frunze verzi sau cerealele, toate contin acid folic, insa nu intr-o cantitate suficienta pentru asigurarea necesarului in cazul unei viitoare mame.
Un lucru important de mentionat este faptul ca, desi, specialistii recomanda suplimentele de acid folic, doar pe perioada preconcept iei si in primul trimestru de sarcina, studii recente au aratat ca aceasta vitamina nu face niciun rau daca este asimilata de organism pe toata perioada sarcinii. Iar pentru a nu exista chiar niciun pericol, la sfatul medicului, renunta la suplimentele vitaminice sub forma de pilule si incearca sa-ti asiguri necesarul de vitamine si minerale, doar printr-o dieta sanatoasa.
Avantaje
Principalele surse de acid folic sunt urmatoarele alimente: fasolea uscata gatita, mazarea, lintea, spanacul, asparagusul, salata verde, sfecla, broccoli, porumbul, sucul de rosii, cocktailul din suc proaspat de legume, sucul de portocale, de ananas, de grapefruit, bananele, zmeura, capsunele, pepenele galben, pastele, cerealele integrale, painea integrala, untul de arahide sau semintele de floarea-soarelui.
Dezavantaje
Specialistii sunt de parere ca, daca decizi sa iei suplimente vitaminice care contin acid folic, ar trebui sa te asiguri ca pilulele pe care le iei nu contin mai mult de 1 miligram de acid folic, cantitate arhisuficienta pentru o zi. De asemenea, citeste cu atentie prospectul si cere indicatii medicului sau farmacistului, deoarece aceste suplimente ar putea contine o cantitate prea mare de vitamina A.