Programul de nani

    Foto: Shutterstock

    Unul dintre cele mai fierbinti subiecte pe ordinea de zi, printre proaspetii parinti, este legat de somnul celor mici. In timp ce unii copii se potrivesc foarte bine proverbului „doarme ca un bebelus“, altii sunt „pasari de noapte“, spre disperarea parintilor lor.

    Somnul este o activitate pe care orice om o considera normala, insa, imediat ce apar cei mi ci in viata noastra, cand ne trezim dupa ca teva nopti agitate, nu putem vorbi despre altceva decat despre somn. De aceea, am alcatuit un scurt ghid al timpului pe care orice copil si-l petrece dormind, incepand cu varsta de 0 luni si pana la trei ani.

    Nou-nascutii

    Fiecare bebelus este si se comporta diferit de ceilalti, insa, in primele sale saptamani de viata, va dormi intre 16 si 19 ore pe zi, de obicei, reprizele de somn intinzandu-se pe perioade de doua pana la patru ore. In aceste zile, este dificil ca un nou-nascut sa faca diferenta dintre zi si noapte si, asociat cu faptul ca are un stomacel mic care trebuie umplut des, va avea ca rezultat cateva nopti nedormite pentru tine.

    Intre trei si sase luni

    In jurul varstei de trei luni, majoritatea bebelusilor au intrat deja intr-o rutina si s-au adaptat unui program de somn, iar cel mic va dormi in jur de sase ore pe noapte. Intre trei si sase luni de viata, ca regula ge nerala, micutul tau va dormi aproximativ 14 ore pe zi, timp ce poate fi distribuit astfel: 10 ore noaptea si patru ore ziua… cu toate acestea, nu te astepta sa ai parte de somn pe tot timpul noptii, deoarece cel mic tot se va trezi de doua sau trei ori pentru a-si cere portia de papa si atentie.

    Intre sase si 12 luni

    Dupa ce micutul tau va implini sase luni, te vei gandi probabil sa-i reduci somnul de dupa-ami aza la doua reprize a cate doua, trei ore. Daca esti norocoasa, mi cutul tau ar putea dormi toata noaptea, chiar 11-12 ore. Daca il vei pune in patut la ora 20.00, s-ar putea sa doarma pana a doua zi dimineata la ora 8.00. Nu-i asa ca ar fi minunat? Nu uita insa ca fiecare bebelus are individualitatea sa si nu ar trebui sa te demoralizezi daca prichin delul tau nu va dormi chiar atat. De asemenea, ai grija sa nu cazi in capcana de a-ti obo si copilul foarte tare si de a-l cul ca tarziu seara in speranta ca se va trezi la o ora rezonabila a doua zi. Cu cat copilul este mai obo sit, cu atat va avea parte de un somn agitat si care nu-i va asi gura odihna de care are atata nevoie.

    Intre 12 si 18 luni

    Dupa implinirea varstei de un an, vei lua, probabil, decizia de a scurta si mai mult timpul alocat somnului de dupa-amiaza, pentru copilul tau, mai ales daca vei constata ca micutul tot se trezeste noaptea. Deoarece fiecare copil este diferit, trebuie retinut ca nu exista o regula clara si rapida care sa dicteze timpul exact pe care copilul trebuie sa si-l petreaca dormind. Cu toate acestea, la varsta de un an si jumatate, cel mic ar trebui sa doarma doar o data in timpul zilei, pentru o perioada de doua, trei ore, iar restul odihnei sa si-o asigure noaptea.

    La varsta de doi ani

    Dupa ce-a de-a doua aniversare, copilul pare ca nu doarme niciodata. Fiind atat de preocupat sa cerceteze, sa exploreze si sa afle tot mai multe lucruri noi, pe timpul zilei, va dormi tot mai putin, ceea ce este absolut normal. Asadar, daca il vei convinge pe micutul tau sa doarma doar o ora si jumatate, maximum doua, dupa-amiaza, este mai mult decat minunat. In felul acesta, va dormi in jur de 12 ore noaptea. Nu uita ca ajutorul cel mai bun in astfel de cazuri ramane stabilirea si mentinerea unei rutine zilnice. Pentru ca micutul sa se odihneasca bine noaptea si in cele doua ore pe care le doarme ziua, obisnuieste-l sa adoarma mereu la aceeasi ora, cu acelasi ritual: baita de seara, povestea de dinainte de culcare, jucaria sau paturica preferata, care nu au voie sa lipseasca de langa el.

    La varsta de trei ani

    In jurul celei de-a treia aniversari, cel mic va avea nevoie de aproximativ 12 ore de somn pe zi. Tu vei fi cea care va decide daca il mai culci dupa-amiaza sau il lasi sa-si indeplineasca aceasta norma de somn doar noaptea. Specialistii sunt de parere ca, pana in jurul varstei de cinci ani, recomandat ar fi ca ziua micutului tau sa fie totusi intrerupta de o repriza de somn, fie ea si de o jumatate de ora. Astfel, cel mic se va odihni si va capata forte proaspete pentru a-si continua activitatile atat de importante, incepute de dimineata.


    SFAT SUPERBEBE

    Foarte multe mamici au gasit utila ideea de a nota intr-un jurnal ora la care cel mic obisnuieste sa adoarma si timpul pe care si-l petrece dormind, la toa te varstele. Noi iti propu nem „Caietul superbebelu sului“, un jurnal in care iti poti nota toate experien tele si activitatile micutului tau si din care poti afla o multime de lucruri interesante si utile legate de ingrijirea, cresterea si dezvoltarea bebelusului.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here