Pentru ca fiecare dintre noi vrem sa fim cat mai frumoase si sa ne recapatam cat mai repede formele de dinainte de sarcina, principalul beneficiu al alaptarii pentru proaspetele mamici este acela ca acest proces arde caloriile. Pentru a produce lapte, organismul tau arde zilnic aproximativ 500 de calorii. De asemenea, in timpul alaptarii apar unele modificari hormonale care vor ajuta uterul sa-si recapete forma initiala, iar eventualele sangerari de care ai putea suferi dupa nastere vor fi mult diminuate. Femeile care isi hranesc copiii exclusiv cu lapte de la san au mai multe sanse de a intarzia ovulatia si ciclul menstrual. Un aspect foarte important este acela ca prin intermediul alaptarii vei reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului de san sau ovarian, precum si al osteoporozei, in perioada de meno pauza. Sa nu uitam nici de beneficiile financiare, mai ales ca formulele de lapte praf sunt destul de scumpe, iar un bebelus consuma in jur de trei cutii de lapte praf pe saptamana. La acestea se mai adauga biberoanele, tetinele, sterilizatoarele si o multime de timp pierdut pentru a pregati cele necesare pentru masa micutului. Cea mai important, dupa parerea noastra, este legatura afectiva care se dezvolta intre mama si copil, in momentul alaptarii. Contactul fizic cu pielea mamei este foarte important pentru un nou-nascut, deoarece, el fiind deja obisnuit cu mirosul, gustul si vocea mamei inca din timpul vietii intrauterine, se va simti mult mai confortabil si in siguranta cand va fi asezat la pieptul tau, fiinta cea mai apropiata lui.
8 SFATURI SUPERBEBE
Pentru a nu fi tot timpul le gata de bebelusul tau, ai la indemana optiunea de a fo losi o pompa de san si cateva recipiente sterile pentru pastrarea laptelui. Si ca totul sa mearga ca pe roate, iata cateva sfaturi utile:
• Inainte de a mulge laptele, spala-te bine pe maini si ai grija ca toate accesoriile pentru pomparea si pastra rea laptelui sa fie spalate, clatite si sterilizate.
• Extrage cantitatea de lapte necesara pentru o masa.
• Asigura-te ca recipientul pentru pastrarea laptelui este acoperit sau sigilat cu capa cul si etichetat cu data zilei respective.
• Asaza recipientul in frigider mai la rece, nu pe usa frigiderului.
• Nu tine laptele matern la frigider mai mult de 48 de ore (recomandarea Consiliului de Cercetare Medicala din Marea Britanie), dupa care trebuie utilizat, congelat sau aruncat.
• Laptele matern poate fi pastrat congelat timp de pana la 3 luni. Dupa dezghetare, mai poti sa il pastrezi la frigider maximum 24 de ore. Nu trebuie recongelat.
• Dezghetarea laptelui matern se face peste noapte, in frigider sau in apa calda.
• Pentru a-l incalzi, pune biberonul in incalzitorul special sau sub jet de apa calda. Agita biberonul pentru a amesteca laptele, deoarece prin dez ghetare se poate separa continutul gras.