Tinerele mame care urmeaza sa-si duca Superbebele la gradinita trebuie sa stie cateva lucruri care i-ar usura „transferul” catre educatoare.
Psihologii recomanda parintilor ca in primul rand ei sa fie convinsi ca este bine sa faca primul pas in scolarizarea copilului. “Gradinita ii invata pe cei mici sa relationeze, sa aiba un program fix, care ii ajuta sa faca fata scolii de mai tarziu. Daca nu au aceasta rutina, ei devin hiperactivi. Parintii nu stiu ca, pe langa dezvoltarea cognitiva, copiii invata de la cei de varsta lor mai multe decat de la cei mari”, explica psihologul Anda Pacuraru. Daca isi permit o bona sau au cu cine sa-si tina acasa copilul, parintii renunta din start la gradinita, “ceea ce nu e bine. Cu cat il duci mai tarziu, cu atat se va obisnui mai greu, cu atat va accepta mai greu schimbarea si nu va invata sa fie independent”, spune psihologul. Singurul dezavantaj daca este dus la varsta de doi ani jumatate-trei ani este ca are imunitatea inca scazuta. Deaceea, parintii care au posibilitati materiale pot merge la o gradinita particulara in primavara, nu la 15 septembrie.
In prima zi, copilul nu are o reactie anume. E posibil sa se sperie putin. Insa din a treia zi incepe sa planga si sa se importiveasca. Isi da seama ca intra intr-o rutina, recunoaste drumul si protesteaza.
Insa parintii trebuie sa ceara ajutorul educatoarei inca de la inscrierea la gradinita. Inspectorul pentru invatamant prescolar din Bucuresti, Georgeta Iordache, spune ca „parintii nu trebuie sa renunte daca celor mici nu le place la gradinita, iar educatoarele vor gasi cele mai bune modalitati”. „Acomodarea dureaza aproximativ o luna. Dar e foarte important ca parintii sa nu ii ameninte pe copii ca daca nu sunt cuminti ii duc la gradinita si ii parasc doamnei educatoare. Trebuie sa-i povesteasca inca dinaintea inceperii anului scolar ca gradinita este un loc frumos si nu are de ce sa se sperie, chiar daca este galagie”, spune inspectoarea.
Sfaturi
Doua saptamani inaite de inceperea gradinitei, mergeti cu Bebe la gradinita si prezenatii locul si educatoare.
Se poate „negocia” cu educatoare ca fiecare parinte sa vina prin rotatie si sa stea o zi cu copilul (e o solutie eficienta mai ales pentru cei care sunt dati a Gradi de la 2 ani si jumatate si nu si-au format deprinderile de igiena).
In prima luna, copilul poate fi dus mai tarziu sau luat mai devreme de la Gradi, apoi se ajunge in timp la programul normal de cinci ore.
Mama trebuie sa aiba rabdare si sa-i spuna mereu ca ea merge la serviciu, iar gradinita este serviciul copilului. Mami aduce bani, iar copilul invata lucruri noi si aduce multa dragoste acasa.
In fiecare zi, pana se acomodeaza, trebuie sa-i explice ca nu-l abandoneaza acolo si la la sfarstul programului vine mama si-l ia acasa.