Pana la varsta la care cei mici vor fi capabili sa ia singuri cele mai bune decizii, parintii sunt cei care se vor ocupa de starea lor de sanatate. Acest lucru presupune efectuarea analizelor medicale si a controalelor periodice.
In urma cu mai bine de un an, Ministerul Sanatatii a decis ca fiecare cetatean sa aiba posibilitatea efectuarii analizelor medicale o data pe an, gratuit. Asadar, acest lucru inseamna ca si copilul tau este membru asigurat al acestui program si, in fiecare an, in luna in care este nascut, va beneficia de aceste analize medicale gratuite. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care cei mici ajung la medic.
De la varsta de un an, este indicat ca micutul sa fie consultat de catre un pediatru, o data la trei luni, iar dupa varsta de doi ani, o data la sase luni. In timpul acestor consultatii de rutina, medicul va dori sa afle daca cel mic se dezvolta corespunzator. Orice medic iti va dezvalui cativa indicatori orientativi referitori la valorile de crestere in greutate si in lungime, in functie de varsta micutului.
Astfel, vei putea sa urmaresti chiar tu modul de crestere si dezvoltare a copilului. Cu toate acestea, trebuie retinut faptul ca fiecare copil este unic si nu ar fi nimic anormal daca prichindeii de aceeasi varsta ar avea greutati si inaltimi diferite.
Controalele medicale de rutina
In timpul controalelor medicale de rutina, pediatrul va dori sa afle daca micutul are pofta de mancare, raceste des sau a dezvoltat alte afectiuni care ti-au atras atentia. De asemenea, cel mic va fi supus unui „test de medicina generala“, ceea ce inseamna ca medicul va dori sa se uite in gatul sau si il va pune sa deschida gura mare, va dori sa-i examineze ochii, urechile, sa-i asculte inima cu stetoscopul. De asemenea, este posibil ca medicul sa-i apese putin pe burtica pentru a asculta si a simti daca ceva este in neregula acolo, sa-i examineze cu o scurta privire organele genitale si picioarele. Asa cum bine stii, nici una dintre aceste proceduri nu este dureroasa pentru cel mic, insa, din motive necunoscute, majoritatea copiilor sunt speriati de medic.
De aceea, tu esti cea care va trebui sa comunice cat mai mult cu prichindelul tau, sa-i explice tot ce se intampla intr-un limbaj neutru, care sa-i ofere incredere. In cazul in care cel mic se va intalni cu doctorul, intr-o situatie de urgenta, cum ar fi aparitia unei afectiuni, niciodata nu face greseala de a-i reprosa copilului ca nu a fost cuminte si ca din cauza unor nazbatii s-a imbolnavit. Mai mult, nu-l ameninta niciodata ca daca nu este cuminte, va ajunge la doctor. Si, foarte important, atunci cand alegi pediatrul, gandeste-te la unul care are bune abilitati de comunicare si interactioneaza foarte frumos cu cei mici.