Ai nascut, bebelusul tau are drepturi depline in familia sa si lucrurile par sa fi intrat in normal, astfel ca este firesc sa te gandesti cu relaxare sa-ti reiei viata sexuala.
In mod normal, reluarea vietii sexuale dupa nastere nu ar trebui sa intampine nicio problema la putin timp dupa ce ai nascut, aceasta fiind o consecinta fireasca a faptului ca viata ta este frumoasa, normala si echi librata. Pentru a elimina insa riscul de a ramane din nou insarcinata, imediat dupa ce ai nascut, daca nu ti-ai planificat conceperea imediata a unui nou mostenitor al familiei, e indicat sa revezi principalele metode pe care le ai la dispozitie. Viata sexuala poate fi reluata la aproximativ sase saptamani de la nastere, cand se considera ca s-a incheiat perioada de lauzie. Problema este ca, din acest moment, o sarcina poate sa apara indiferent daca tu alaptezi sau nu, motiv pentru care ai nevoie de o buna protectie impotriva unei noi sarcini, deoarece specialis tii spun ca este necesara spatierea nasterilor, timpul necesar refacerii organismului fiind de minimum doi ani. In plus, aparitia unei sarcini imediat dupa nastere il poate priva de bebelusul tau de alimentatia sa preferata, deoarece o noua sarcina suprima lactatia.
DACA NU ALAPTEZI, LUCRURILE SUNT MAI SIMPLE
In cazul in care alaptezi si iti doresti sa fii cat mai bine protejata de riscul unei noi sarcini, este indicat sa apelezi la metode de contraceptie nehormonale, cum este cazul metodelor de bariera sau cel al dispozitivului intrauterin cu cupru. Dintre metodele hormonale, pot fi folosite contraceptivele numai cu progestativ (minipilule, contraceptiv injectabil, dispozitiv intrauterin cu progestativ) du pa sase saptamani de la nastere.
Daca nu alaptezi si nu exista nicio contraindicatie impusa de starea ta de sanatate, practic, poti folosi orice metoda contraceptiva iti doresti, dar ideal ar fi sa ceri in prealabil sfatul unui medic specialist. Poti folosi, astfel, atat metode hormonale, cat si dispozitive intrauterine sau metode de bariera. Poti lua de asemenea in considerare si sterilizarea chirurgicala voluntara, in primele 48 de ore de la nastere sau la sase saptamani de la aceasta, daca ai numarul dorit de copii. De regula, nu sunt recomandate, fiind considerate riscante, metodele naturale bazate pe recunoasterea perioadei fertile (abstinenta periodica). Apoi nu te baza pe zicala ca daca alaptezi in primele sase luni de la nastere nu ramai in sarcinata, pentru ca se pare ca, statistic, demonstreaza contrariul.
Te poti adresa chiar cabinetelor de planificare familiala, care iti pot oferi in plus avantajul de a-ti oferi anticonceptionale gratuite. Daca nu ti-ai ales insa o metoda contraceptiva, dar ti-ai inceput viata sexuala, nu alaptezi si te temi ca ai avut un contact care ar putea genera o sarcina, poti apela la contraceptia de urgenta. Aceasta este o metoda care se poate folosi dupa ce contactul sexual a avut loc, purtand si denumirea de contraceptie postcoitala sau se mai cunoaste sub denumirea de contraceptia „de a doua zi“. Metoda actioneaza in principal prin blocarea ovulatiei si/sau prin alte mecanisme care modifica reactivitatea endometrului.
Pilula nu intrerupe evolutia unei sarcini deja aparute. Eficienta metodei este mai mica decat a altor metode contraceptive folosite in mod obisnuit si nu trebuie folosita cu regularitate in locul altor metode.
AI DE UNDE SA ALEGI
Eficienta este cu atat mai mare cu cat metoda se foloseste mai repede dupa contactul sexual neprotejat. Orice femeie poate folosi contraceptia de urgenta, cu conditia de a nu fie deja insarcinata. In cazul in care ai retineri in privinta unei astfel de metode si nu ai apucat sa iti procuri o metoda constanta, poti folosi prezervativele.
In unele tari, exista si prezervative pentru femei (sau „femidom“), care acopera peretii vaginului. Avantajul prezervativului este ca, pe langa faptul ca te protejeaza de o sarcina nedorita, te apara de bolile cu transmitere sexuala, dar si de starile patologice provocate de acestea, cum este cazul afectiunilor inflamatorii pelviene, durerea cronica, infertilitatea, cancerul de col. Prezervativele pot fi folosite fara a exista riscul unor efecte secundare si in timpul alaptarii si nu necesita administrare zilnica. In plus, aceasta metoda poate fi folosita fara a mai fi necesar sfatul personalului medical, iar utilizarea prezervativelor poate fi intrerupta in orice moment, cu reversibilitate imediata.
O alta solutie de contraceptie este cea a metodelor de bariera vaginale adica spermicide, diafragma sau cupola cervicala. Sunt metode de bariera care se afla sub controlul femeii, aceasta putand sa le foloseasca oricand are nevoie de ele. Sunt amplasate in vagin cu putin timp inainte de contactul sexual.
Exista mai multe tipuri de metode locale, cum ar fi spermicidele (tablete, ovule, tablete spumante, filme, geluri, crème), diafragma sau cupola cervicala. Spermicidele distrug spermatozoizii sau le afecteaza motilitatea, astfel incat acestia nu mai pot ajunge in trompele uterine sa fecundeze ovulul. Diafragma si cupola constituie o bariera mecanica ce impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter. Eficienta depinde de utilizarea corecta si constanta si de tipul de spermicid.
Ca efecte secundare pot sa apara iritatii, atat la femeie, cat si la barbat, mai ales daca sunt utilizate de mai multe ori pe zi sau reactii alergice lo cale. Diafragma poate creste frecventa aparitiei infectiilor aparatului urinar.
SFAT SUPERBEBE
La cumpararea prezervativelor, verifica data fabricatiei si data expirarii. Prezervativul se aplica doar pe penisul in erectie. Pentru utilizarea corecta se deschide pachetul, se scoate cu grija prezervativul, se tine cu partea rulata in sus. Se elimina aerul din varful prezervativului si se trage inapoi preputul. Se pune prezervativul nerulat pe varful penisului in erectie. Se deruleaza complet pana la baza penisului. Urmeaza actul sexual. Barbatul ejaculeaza, iar dupa ejaculare prezervativul este mentinut strans la baza penisului ca sa nu alunece. Penisul trebuie retras complet inainte sa iasa complet din starea de erectie. Se apleaca penisul si se scoate cu grija prezervativul, apoi se face nod la acesta si se arunca la gunoi.