Invata sa-i acorzi corect primul ajutor!

    Orice copil este un nazdravan prin definitie si chiar daca unii prichindei le dau mai putina bataie de cap mamelor, e greu de crezut ca nu se vor Care este prezenta plini de lacrimi, macar o data, cu o vanataie sau o julitura.

    Pentru ca micutul se poate rani in orice moment, fie numai si pentru ca nu este deprins inca foarte bine cu tainele mersului, trebuie sa fii permanent pregatita sa ii sari in ajutor. Exista situatii cand lucrurile pot capata o turnura mai grava si chiar daca nu vrei sa te gandesti sub orice forma la ce este mai rau, e mai bine sa ai capacitatea de a-i acorda copilului primul sprijin medical pana cand poate fi vazut de un medic. Cucuiele si vanataile sunt la ordinea zilei. Pentru aceasta trebuie sa inveti sa alini durerea cu un pansament inmuiat in apa foarte rece si stors sau cu o punga cu cuburi de gheata, aproximativ o jumatate de ora, apoi aplica o alifie pe baza de arnica sau unt proaspat. Daca copilul s-a lovit la mana pune zona sub apa rece pentru a calma durerea, apoi verifica daca nu sunt degete rupte, articulandu-le cu delicatete. Este posibil in astfel cazuri sa fie necesara o radiografie. In cazul in care o rana sangereaza abundent, intinde copilul, apasa rana cu putere cu un pansament steril sau cu o rufa curata si ridica membrul ranit mai sus de nivelul inimii. Copilul trebuie sa stea nemiscat pana la sosirea ajutoarelor sau sa fie transportat cu grija pana la primul punct sanitar, acoperind rana cu o compresa.


    Nu-i arata ca te sperie sangele!

    Daca copilul s-a ranit sau s-a taiat, curata rana prin tinerea ei sub apa rece sau prin stergere usoara in jurul sau, dinspre interior spre exterior, cu o compresa sterila inmuiata in apa calduta si sapun dezinfectant sau spirt medicinal. Apoi, protejeaza rana cu un mic pansament pana se for meaza o crusta. Dupa forma rea cojii, lasa rana sa se cicatrizeze in aer liber, fara s-o mai pansezi. Daca copilul a fost muscat de un animal, se spala rana din plin cu apa si sapun si se merge ur gent la un cabinet medical, de preferat la un medic infectionist. In cazul in care copilului ii curge sange din nas, nu-i apleca capul pe spate si nu ii arata ca ti se face rau, pentru ca se va speria. Tine-i capul aplecat in fata, deasupra unei chiuvete, pentru a lasa nasul sa curga pana se formeaza un cheag de sange. In acel mo ment este indicat sa pui un preparat hemostatic pe nara care sangereaza, asteptand ca scur gerea de sange sa inceteze. In aceasta perioada, copilul respi ra pe gura. Curata, apoi, sangele uscat cu apa calduta si sufla-i nasul usor. Daca sange rarile nasului sunt frecvente, consulta un medic.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here