Lubenita – izvor de sanatate!

    Cultivat pentru prima data in Egipt, pepenele verde este unul dintre cele mai vechi fructe recunoscute pentru proprietatile sale extraordinare, atat din punct de vedere nutritiv, cat si curativ.

    Pepenele verde, cunocut in unele zone geografice din Romania si sub denumirea de lubenita sau harbuz, are un gust foarte placut, dulceag si racoritor si poate fi consumat sub orice forma, dupa ce se coace, de obicei, in luna iulie. Poate fi consu mat crud, conservat sub forma de muratura sau dulceata. La categoria beneficiilor pentru sanatate, trebuie mentionat ca lubenita este un adevarat izvor de energie, lupta impotriva bolilor de inima, este bogata in antioxidant i, reduce riscul aparitiei cancerului, previne disfunctionalitatile erectile si reprezinta o sursa nesecata de vitamine si minerale. Pe penele verde este foarte bogat in vitamina B, magneziu si potasiu, toate acestea fiind responsabile pentru producerea energiei de catre organism. Mai mult, avand un continut extrem de bogat in apa, principala sa proprietate este ace ea de hidratare.

    SURSA DE ANTIOXIDANTI

    Lubenita reprezinta o sursa naturala a celor mai important i antioxidanti precum vitamina C si A. De asemenea, acest fruct este bogat in betacaroten, toti acesti antioxidanti avand efecte minunate in reducerea riscului aparitieie cancerului de colon, astmului, afectiunilor cardiace, osteoporozei, artritei reumatice sau a cancerului de prostata. Ultimele cercetari in domeniu au evidentiat faptul ca pepenele verde ajuta la pastrarea unei vederi bune, mult mai usor decat daca ai manca doar morcovi. Foarte important de mentionat este faptul ca atat pepenele verde, cat si cel galben contin acid folic, unul dintre elementele esentiale pentru dieta femeilor insarcinate. Acidul folic are ca principal rol hranirea celulelor cu oxigen si stimularea cres terii, precum si un important aport la crearea globulelor albe si rosii.


    AVANTAJE

    Profilul nutritional al pepenelui verde arata cam asa: 10% vitamina A, 25% vitamina C, 10% vitamina B6, 10% vitamina B1, 7% magneziu, 5% potasiu. Toate aceste cifre arata cu certitudine faptul ca lubenita este unul dintre cele mai importante fructe din punct de vedere nutritional.


    DEZAVANTAJE

    Pepenele verde contine mai mult de 90% apa. Desi acest lucru reprezinta un mare avantaj pentru hidratarea organismului, trebuie mentionat ca foarte multe persoane se feresc de a consuma cantitati mari din acest fruct deoarece le stimuleaza functiile aparatului digestiv, mult mai repede si mai usor, lucru nu tocmai placut in anumite situatii.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here